Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Διατροφή κατά της χρόνιας κόπωσης: πώς να τονωθείτε

Όσοι πάσχουν από χρόνια κόπωση ξέρουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση που ένα φλιτζάνι καφέ θα «ξυπνήσει» τον οργανισμό και θα διορθώσει την κατάσταση, αλλά για μια εξουθενωτική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα όσων πάσχουν σε μεγάλο βαθμό.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει μεγάλες μελέτες πάνω στις επιδράσεις της διατροφής στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, παρ’ όλα αυτά έχει φανεί σε κάποιες περιπτώσεις ότι μπορεί να παίξει έναν μικρό ρόλο, αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί τι θα μπορούσε να «δουλέψει» σε όλους.

Με λίγα λόγια να πούμε ότι το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, χαρακτηρίζεται κυρίως από κούραση που επιμένει για περισσότερους από 6 μήνες, δεν απαλύνεται με την ξεκούραση και με τον ύπνο, δεν προέρχεται από παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός, αναιμία, διαβήτης κ.ο.κ. και προκαλεί πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, προβλήματα μνήμης, προβλήματα στον ύπνο, μειωμένη διάθεση και άλλα συμπτώματα που δεν αποδίδονται σε κάποια συγκεκριμένη αιτία, γι’ αυτό άλλωστε και δεν αναγνωρίζεται ως ασθένεια από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τρόποι αντιμετώπισής του, με την καθοδήγηση πάντα γιατρού, είναι με φάρμακα όπως αντικαταθληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αλλά και με ψυχολογική υποστήριξη.

Ο ρόλος της διατροφής μπορεί να είναι για άλλους μεγαλύτερος, ενώ για κάποιους μικρότερος και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Παρ’ όλ’ αυτά, μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, με τις σωστές επιλογές τροφών και αποφυγή άλλων, μπορεί να βάλει το λιθαράκι της.

Πείτε «όχι» σε τροφές που προκαλούν φλεγμονές
Λόγω του ότι η φλεγμονή παίζει το ρόλο της στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, μια διατροφή που είναι κατά βάση αντιφλεγμονώδης και η προσθήκη των ανάλογων τροφών, με καλά λιπαρά από ψάρι και ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει. Δοκιμάστε να μειώσετε τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή όπως τη ζάχαρη, τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως και γενικότερα τις πολύ επεξεργασμένες τροφές που δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Προτιμήστε τα όσπρια, τα φρούτα, την ολική άλεση και βάλτε τα λαχανικά όλων των χρωμάτων στο πρόγραμμα. Τα κόκκινα λαχανικά, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Τα κίτρινα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, C και βιταμίνη Β6.

Ενυδατωθείτε
Το νερό δεν θα θεραπεύσει το σύνδρομο, αλλά η ενυδάτωση παραμένει πάντα σημαντική, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το αίσθημα κούρασης πιο έντονο. Φροντίστε λοιπόν να ενυδατώνεστε καταναλώνοντας 2,5-3 λίτρα υγρών καθημερινά (και από τροφές όπως φρούτα και λαχανικά), προκειμένου να βελτιώσετε ή να διατηρήσετε την υγεία σας.

Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης
Η καφεΐνη φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει την ενέργειά σας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται χωρίς συνέπειες. Η αίσθηση ενέργειας που δίνει μπορεί να είναι πλασματική και να σας ωθήσει στην υπερβολή. Από την άλλη, η καφεΐνη με μέτρο, σε μικρή δόση, για κάποιους είναι βοηθητική. Πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε την κατανάλωσή της και να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζει τον ύπνο σας.

Καταναλώνετε τα 3 βασικά γεύματα
Προσπαθήστε να τρώτε τα 3 βασικά γεύματα της ημέρας για να μειώσετε την έκκριση ινσουλίνης που προκαλεί φλεγμονή. Αν πεινάτε και θέλετε να φάτε κάποιο σνακ ενδιάμεσα, προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς που έχουν τη μικρότερη επιρροή στην έκκριση ινσουλίνης.

Μην κάνετε πολλές περικοπές στη διατροφή
Προσέξτε να μην κάνετε υπερβολές με την ελπίδα πως η διατροφή θα καταφέρει να διορθώσει τα πάντα. Μια πολύ περιοριστική δίαιτα δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και ενδεχομένως να κάνει και κακό. Χρειάζεται οργάνωση, με την αρωγή ειδικού, ώστε να αποφευχθούν τροφές που «υπερφορτώνουν» τον οργανισμό και μειώνουν τη συνολική κατανάλωση ή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Προσέχετε τη ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι άλλο ένα τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει την ενέργεια προσωρινά, αλλά η απότομη πτώση του σακχάρου στη συνέχεια την παίρνει πίσω και μπορεί να μας ρίξει αρκετά. Αντί για τροφές με επεξεργασμένη ζάχαρη, προτιμήστε τις φυσικά γλυκές τροφές με λίγη πρωτεΐνη (όπως π.χ. κράνμπερι με γιαούρτι, σταφίδες με ξηρούς καρπούς κ.ο.κ.), ώστε να εξισορροπήσετε το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Πειραματιστείτε
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρατηρήσετε τον εαυτό σας δοκιμάζοντας διάφορες τροφές και να καταγράψετε ποιες σας ωφελούν και ποιες όχι και τόσο. Μπορεί, για παράδειγμα, να παρατηρήσετε βελτίωση αν αφαιρέσετε τροφές με γλουτένη ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, την ίδια στιγμή που σε άλλους μπορεί να μην κάνουν διαφορά. Το πιο σοφό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό, γιατρό ή διατροφολόγο, και να συνθέσετε ένα πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, ενώ μπορείτε να ξεκινήσετε μόνοι σας παρατηρώντας τι σας κάνει καλό και τι μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα. Το να ακούμε το σώμα μας είναι πάντα σημαντικό. Αν δοκιμάσετε κάτι καινούργιο, κάντε μικρές αλλαγές, όπως π.χ. να προσθέσετε λίγα λαχανικά στο βραδινό σας, ώστε να μπορείτε να προσαρμοστείτε. Κάντε το για έναν ολόκληρο μήνα, για να διαπιστώσετε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται ή όχι.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button