Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι συμβαίνει με το αρσενικό στο ρύζι

Έχουν ακουστεί πολλά για το ρύζι και κατά πόσο είναι ασφαλές να υπάρχει στη διατροφή μας, λόγω του αρσενικού που περιέχει, δημιουργώντας τεράστια αμηχανία και αμφιβολίες στους καταναλωτές. Ας δούμε μαζί τι ισχύει, πώς μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό και τι πρέπει να θυμόμαστε.

Τι είναι το αρσενικό και γιατί το φοβόμαστε
Το αρσενικό είναι μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον, αλλά μπορεί να εισχωρήσει και τον αέρα, το νερό και το χώμα, από εκσκαφές και χημικά μικροβιοκτόνα που το περιέχουν. Τα φυτά σημειώνουν συγκεντρώσεις σε αυτό όσο αναπτύσσονται κι έτσι με αυτό τον τρόπο «τρυπώνει» στη διατροφή μας.

Η μακροπρόθεσμη έκθεση σε υψηλά επίπεδα αυτού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις και το αρνητικό είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, οι τροφές είναι η πρωταρχική πηγή έκθεσης σε αυτό. Κάπου εδώ μπαίνει και το ρύζι στην κουβέντα μας.

Το ρύζι φαίνεται πως απορροφά ποσότητες αρσενικού από το νερό και το έδαφος και όταν, μάλιστα, είναι καστανό, που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου (ενδοσπέρμιο, πίτουρο και φύτρα), ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, παρ΄ όλο που από άποψη φυτικών ινών και θρεπτικής αξίας το καστανό ρύζι είναι προτιμότερο.

Έρευνα, μάλιστα, από το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνέδεσε την αυξημένη κατανάλωση ρυζιού και προϊόντων ρυζιού, όπως γάλα ρυζιού ή ρυζογκοφρέτες, με αυξημένα επίπεδα αρσενικού στα ούρα. Αν και χρειάζονται ακόμη περαιτέρω έρευνες, αφού μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 200 χιλιάδες άτομα δεν κατάφερε να αποδείξει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με την κατανάλωση μέχρι 5 μερίδων ρυζιού (καστανού ή άσπρου) την εβδομάδα, καλό θα ήταν να προσέξουμε την κατανάλωσή του, ώστε να μην ξεφεύγει, χωρίς να το βγάλουμε από τη διατροφή. Ερευνητές του Χάρβαρντ, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καστανού ρυζιού δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να μας προστατέψει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, με τα οφέλη από την κατανάλωσή του να υπερνικούν τους κινδύνους.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Προτιμήστε να αλλάζετε συχνά την ποικιλία ρυζιού που καταναλώνετε, όπως και την προέλευσή του και να προτιμάτε μπασμάτι ή κινόα. Φροντίστε να ξεπλένετε πάντα το ρύζι σας πριν το μαγειρέψετε και να το βράζετε σε μεγαλύτερη αναλογία νερού (6 κούπες νερό/1 ρύζι) , έτσι ώστε να μειώσετε τα επίπεδα αρσενικού. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση από μωρά και παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και μην ξεχνάτε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη πόση ποσότητα ρυζιού μας παρέχει αρσενικό που μας κάνει κακό. Δεν χρειάζεται να το βγάλετε από τη διατροφή σας, αλλά καταναλώστε το με μέτρο και τηρήστε τα παραπάνω για να είστε πιο ασφαλείς.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button