Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Αμυγδαλίνη κατά του καρκίνου: τι ισχύει

1 min reading time

Η αμυγδαλίνη και η τροποποιημένη μορφή της νιτριλοσίδη, λεατρίλη (laetrile) ή «βιταμίνη» Β17, αποτελεί μια ουσία που βρίσκεται στους πυρήνες (κουκούτσια) του μήλου, του βερίκοκου, του ροδάκινου, των κερασιών, των δαμάσκηνων και σχεδόν όλων των φρούτων, σε ποσότητα περίπου 2-3%, αν και στο πικραμύγδαλο, το ροδάκινο και το βερίκοκο παρουσιάζεται σε 10 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κουκούτσι τους. Η ουσία αυτή κέρδισε την προσοχή όλων κατά τη δεκαετία του ’70 ως μια εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο, ενώ σήμερα υπάρχει και πάλι στο προσκήνιο, λόγω του διαδικτύου.

Πίσω στη δεκαετία του ’70, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιούσε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας ότι η λεατρίλη όχι μόνο δεν έχει κάποιο όφελος, αλλά είναι και επικίνδυνη, με δημοσιεύσεις για ανθρώπους που πέθαιναν από δηλητηρίαση λόγω αυτής. Και κάπου εκεί, η λεατρίλη απαγορεύτηκε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειές τους, ωστόσο, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για οργανωμένη συνωμοσία. Οι υποστηρικτές της τη θεωρούσαν φυσικό φάρμακο για τον καρκίνο, ενώ οι αντιτιθέμενοι αναφέρονταν σε αυτή ως τη μεγαλύτερη και πιο επικερδή απάτη στην ιστορία της ιατρικής. Ποιο από τα δύο ισχύει, λοιπόν; Οι έρευνες έρχονται να ρίξουν φως.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ απάντησε στο ενδιαφέρον που υπήρχε σε σχέση με τη θεραπεία με λεατρίλη και έκανε μια αναδρομική ανάλυση, καλώντας κάθε γιατρό, επαγγελματία υγείας και ομάδες ασθενών που έλαβαν λεατρίλη να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα. Παρ’ όλο που τουλάχιστον 70 χιλιάδες Αμερικανοί εκτιμάται ότι έλαβαν την ουσία, μόλις 93 υποθέσεις κατατέθηκαν για αξιολόγηση, εκ των οποίων μόλις 6 ήταν έγκυρες, με τη λήψη λεατρίλης να σχετίζεται με μερική βελτίωση. Όταν, όμως, μιλάμε για 6 από 70 χιλιάδες, καταλαβαίνουμε ότι το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Η Mayo Clinic, λοιπόν, προχώρησε σε έρευνα προκειμένου να ρίξει στο φως στο θέμα και να καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα. Στο πλαίσιο της έρευνας, λοιπόν, 178 ασθενείς με καρκίνο την έλαβαν ως θεραπεία και όλοι τους πέθαναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος, καμία σταθεροποίηση ή βελτίωση συμπτωμάτων του καρκίνου ή επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Καταγράφηκαν μόνο επιδράσεις τοξικότητας με υδροκυάνιο.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η αμυγδαλίνη (λεατρίλη) είναι μια τοξική ουσία που δεν είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του καρκίνου και το θέμα, πλέον, έχει κλείσει για περισσότερα από 30 χρόνια. Η λεατρίλη είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη και οι ερευνητές δεν βρίσκουν καμία απόδειξη ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαρκινικός παράγοντας. Το ίδιο ισχύει και για τους πυρήνες του βερίκοκου που πωλούνται και προωθούνται ως health trend, με πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά δηλητηρίασης, ακόμη και θανάτων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αναγράφεται ως «βιταμίνη» Β17 μπορεί να μπερδεύει και να αποπροσανατολίζει πολλούς. Ναι, μπορεί η λεατρίλη να μπλοκάρει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων σε δίσκο Petri, αλλά δεν έχει φανεί αποτελεσματική σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα, ούτε σε δοκιμές σε ανθρώπους. Συν του ότι η δηλητηρίαση από υδροκυάνιο μπορεί να είναι μοιραία, με αυξημένο κίνδυνο σε όσους λαμβάνουν βιταμίνη C και όσους έχουν έλλειψη σε Β12.

Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή σε όλα αυτά που διαβάζετε και αγοράζετε από το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν και επιλογές, που όχι μόνο δεν έχουν κάποιο όφελος, αλλά μπορεί να έχουν και μοιραία αποτελέσματα. Φροντίστε να συμβουλεύεστε πάντα ειδικό, για να είστε ασφαλείς και να βασίζεστε κυρίως σε μια ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής, με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και φυτικές τροφές εν γένει, χωρίς να βασίζεστε σε συγκεκριμένες ουσίες και συμπληρώματα.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2023/04/11/is-laetrile-amygdalin-or-vitamin-b17-an-effective-alternative-cure-for-cancer/
https://nutritionfacts.org/video/do-apricot-seeds-work-as-an-alternative-cancer-cure/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27002407/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/633565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18747536/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17821792/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25918920/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7033783/

 

Call Now Button