Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Αυτοάνοσα νοσήματα: οι 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, θα έχουν σίγουρα διαπιστώσει ότι η ζωή πολλές φορές μπορεί να είναι πολύ κουραστική και μοναχική. Από την εμπειρία μου ως κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, αλλά και ως παθούσα, μπορώ να πω ότι πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται χρόνια μέχρι να διαγνωστούν κι όταν πια γίνει αυτό το βήμα, οι επιλογές που έχουν στα χέρια τους από ορισμένους γιατρούς είναι πολύ λίγες. Τα πράγματα, όμως, δεν (χρειάζεται να) είναι έτσι.

Όλα ξεκινούν από το ότι κάποιοι γιατροί ακολουθούν το πλέον πεπαλαιωμένο μοντέλο που αντιμετωπίζει τον οργανισμό και το σώμα μας ως μια μηχανή που απαρτίζεται από διάφορα ξεχωριστά όργανα. Αν διαγνωστείτε με μια ασθένεια, παίρνετε το ανάλογο χάπι κι αν δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής διάγνωση, τότε αρκετοί γιατροί στρέφονται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως άγχος και κατάθλιψη, και χορηγούν αντικαταθλιπτικά σωρηδόν. Πολύς κόσμος τρέχει από τον ένα γιατρό στον άλλο και λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπεία στεροειδών, χωρίς όμως να ξέρει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «μαγικά» χάπια.

Το σώμα μας, ο οργανισμός μας, είναι ένα πολύπλοκο, αλληλοσυνδεόμενο δίκτυο εξαιρετικής βιοχημείας και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ’ όψιν μας ότι υπάρχουν και εξωτερικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες που το επηρεάζουν. Τα αυτοάνοσα νοσήματα συχνά ξεκινούν λόγω κάποιας γενετικής ευπάθειας, αλλά δεν ισχύει μόνο η παλιά αντίληψη «αφού το είχε η μαμά σου ή ο μπαμπάς σου, θα το πάθεις κι εσύ». Σήμερα, η επιστήμη λαμβάνει υπ’ όψιν της και το πεδίο της επιγενετικής που μελετά τις αναστρέψιμες κληρονομήσιμες αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων, τον τρόπο ζωής, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και το πώς δίνουν εντολές στα γονίδιά μας. Οι τροφές που τρώμε ή δεν τρώμε, τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνουμε ή δεν λαμβάνουμε, τα επίπεδα στρες, οι συνήθειες ύπνου, η έκθεση σε τοξίνες, όλα είναι εν δυνάμει παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την έκφραση των γονιδίων μας.

Αντί, λοιπόν, να θεωρούμε τη γενετική ως μια αμετάβλητη απόφαση για τη ζωή μας, ας δούμε ποιοι επιγενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα «καλά» και τα «κακά» γονίδια, ώστε να καθυστερήσουμε ή να απομακρύνουμε ασθένειες, αλλά και να βελτιώσουμε τη ζωή και την υγεία μας.

Όσον αφορά τα αυτοάνοσα, αν ο γενετικός διακόπτης ανάψει, τότε δεν ξανασβήνει. Μπορούμε, όμως, να μειώσουμε τις αντιδράσεις του οργανισμού μας και να βελτιώσουμε κατά πολύ μια κατάσταση με φυσικό τρόπο. Οι παρακάτω συμβουλές είναι οι πιο σημαντικές που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και να ακολουθείτε.

Μάθετε το επίπεδο διαπερατότητας του εντέρου σας
Το έντερο είναι το όργανο όπου βρίσκονται τα περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας, σε βαθμό που φτάνουν περίπου το 80%. Όταν το προστατευτικό εσωτερικό του στρώμα υποστεί βλάβες, μπορεί να πυροδοτήσει την απόκριση του ανοσοποιητικού και την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να δώσει στοιχεία εν προκειμένω.

Θεραπεύστε το έντερό σας
Από τη στιγμή που εξετάσετε το έντερό σας και γνωρίζετε τη διαπερατότητα και αν υπάρχουν δευτερεύοντα θέματα όπως χρόνιες βακτηριακές, μυκητιασιακές ή παρασιτικές λοιμώξεις κ.ο.κ., θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία. Υπάρχουν διάφορα είδη προσέγγισης, όπως και πολλοί φυσικοί τρόποι θεραπείας, όπως η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, η ελεγχόμενη νηστεία, κάποια βότανα κ.ο.κ. Μιλήστε με κλινικό διαιτολόγο για να βρείτε το κατάλληλο σχήμα θεραπείας για τον οργανισμό σας.

Μάθετε τα επίπεδα αντισωμάτων σας
Αναλόγως το αυτοάνοσο νόσημα, θα υπάρχουν ανεβασμένα αντισώματα και πρωτεΐνες που είναι μέρος της άμυνας του οργανισμού. Το να γνωρίζετε αυτά τα επίπεδα θα βοηθήσει τον γιατρό σας στη θεραπεία, καθώς θα έχει μια αντικειμενική, εργαστηριακή εικόνα. Η γνώση αυτή, σε σχέση και με άλλες σχετικές αυτοάνοσες διαταραχές θα σας δώσει πληροφορίες και για άλλα δευτερεύοντα ζητήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε.

Αποφύγετε τη γλουτένη
Αν αντιμετωπίζετε κάποια αυτοάνοση πάθηση, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεστε εξετάσεις για να σας πουν ότι πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη. Η πρωτεΐνη αυτή, που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, σχετίζεται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις. Υπάρχει μια σειρά εξετάσεων που μπορείτε να κάνετε για να διαπιστώσετε τη δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά μπορείτε να τεστάρετε τον εαυτό σας κι αλλιώς: βγάλτε την από τη διατροφή σας για 60 ημέρες και έπειτα ξανακαταναλώστε τη και παρατηρήστε τις αλλαγές όσο δεν την καταναλώνατε κι όταν την ξαναβάλατε στο πιάτο σας.

Κάντε την αποτοξίνωση συνήθεια
Τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις καλό είναι να βοηθούν τον οργανισμό τους σε καθημερινή βάση στη διαδικασία απομάκρυνσης τοξινών. Αυτό περιλαμβάνει κατανάλωση πράσινων, φυλλωδών λαχανικών, όπως λαχανίδα και σπανάκι, αλλά και αποφυγή ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών.

Βρείτε ποιες τροφές σας ενοχλούν και αποφύγετέ τες
Ακόμη και δημητριακά όπως το ρύζι και το καλαμπόκι που δεν περιέχουν γλουτένη, μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού σε κάποιους ανθρώπους. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαπιστώσετε αν κάποιες τροφές σας προκαλούν αντιδράσεις και να τις αφαιρέσετε από τη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ όσους παρ’ όλο που ακολουθούν διατροφή, εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα.

Αποφύγετε το επεξεργασμένο επιτραπέζιο αλάτι
Το αλάτι αυτό φαίνεται να επιδεινώνει κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις, γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγετε και να νοστιμίζετε το φαγητό σας με άλλα μπαχαρικά, λεμόνι κ.ο.κ.

Αυξήστε τα επίπεδα γλουταθειόνης
Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που συνήθως βρίσκεται σε έλλειψη σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Καταναλώστε πολλά λαχανικά πλούσια σε θειώδη, όπως κρεμμύδι, λάχανο και μπρόκολο, που θα σας βοηθήσουν στη φυσική παραγωγή της γλουταθειόνης.

Καταναλώστε κουρκουμά και πράσινο τσάι
Αυτές οι τροφές φαίνεται να μετριάζουν την ανοσολογική απόκριση, ειδικά στον εγκέφαλο και είναι καλές προσθήκες στη διατροφή.

Διαχειριστείτε το στρες
Είναι γνωστό ότι το χρόνιο στρες αποτελεί «καύσιμο» στις αυτοάνοσες παθήσεις. Πολλοί από τους ασθενείς μου, μάλιστα, έχουν παρατηρήσει ότι το αυτοάνοσο που αντιμετωπίζουν πρωτοεμφανίστηκε σε στρεσογόνο περίοδο της ζωής τους. Δοκιμάστε πρακτικές που σας χαλαρώνουν, όπως γιόγκα, διαλογισμό, tai chi και προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες στη ζωή σας, ώστε να εξισορροπήσετε και το ανοσοποιητικό σας.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν θεραπεύονται, αλλά μπορείτε να τα διαχειριστείτε, ώστε να ζείτε καλύτερα. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε από άποψη διατροφής και τρόπου ζωής, ώστε η καθημερινότητά σας να βρει την κανονικότητά της, αρκεί να βρείτε τον επαγγελματία υγείας που δεν θα σταματήσει στη διάγνωση –η διάγνωση είναι μόνο η αρχή- που θα σας καθοδηγήσει και θα εξισορροπήσει τον οργανισμό σας για μια καλύτερη ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button