8 φυσικοί τρόποι να προστατέψετε τα οστά σας
14/12/2021
Τα οστά μας στηρίζουν όλο μας το σώμα και αποτελούν κυριολεκτικά τη δομή του. Όσο το χρόνια περνούν, όμως, η οστική μας πυκνότητα μειώνεται και το γάλα στο οποίο βασιζόμασταν τόσα χρόνια, έχει αποδειχτεί ότι δεν μας παρέχει τη βοήθεια που χρειαζόμαστε (διαβάστε εδώ περισσότερα).
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια φυσικά οστεοπροστατευτικά, βιταμίνες και ολόκληρες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της φθοράς των οστών, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες οστεοπόρωσης με τα πέρασμα των χρόνων.
Πουεραρίνη
Είναι μια ισοφλαβόνη του φυτού kudzu (γιαπωνέζικο και κινέζικο αραρούτι), η οποία σε πολλαπλές μελέτες σε ποντίκια έχει φανεί ότι βελτιώνει σημαντικά την οστική πυκνότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αντιοστεοπορωτικές επιδράσεις της πουεραρίνης συνδέονται με βελτιώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου μέσω της ρύθμισης επιπέδων λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και της επιδιόρθωσης της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου. Υψηλή δόση πουεραρίνης και ψευδαργύρου φάνηκε να λειτουργεί καλύτερα σε ποντίκια με αφαίρεση ωοθηκών, αντιστρέφοντας μέρος της οστικής απώλειας. Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 συνδέεται επίσης συχνά με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, οστεοπενία και οστεοπόρωση, με την πουεραρίνη να φαίνεται ότι μειώνει την απώλεια οστικής πυκνότητας και να καταστέλλει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.
Βιταμίνη C
Είναι πολλές οι μελέτες που έχουν επιβεβαιώσει ότι η βιταμίνη C έχει σημαντική επίδραση στο σκελετικό σύστημα κι όσοι έχουν σοβαρή έλλειψη θα μπορούσαν να ωφεληθούν από συμπληρώματα. Αν, ωστόσο, δεν παρουσιάζετε σοβαρή έλλειψη, είναι καλύτερα να λαμβάνετε τη σημαντική αυτή βιταμίνη με την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αντί για συμπληρώματα, καθώς κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάγματος. Η μεγαλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης από φρούτα και λαχανικά συνδέθηκε με 33% μικρότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων ισχίου, όπως επίσης και με μεγαλύτερη πυκνότητα οστών, στο πλαίσιο μετα-ανάλυσης. Με παρόμοιο τρόπο, μελέτη σε 73 υγιείς ανθρώπους που πρόσθεσαν περισσότερες φυτικές τροφές στη διατροφή τους έδειξε αύξηση της πυκνότητας οστών και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Μετα-ανάλυση 6 άρθρων με 225.062 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι πρόσθεσαν τουλάχιστον μια μερίδα φρούτα και λαχανικά την ημέρα στη διατροφή τους, μείωσαν τον κίνδυνο κατάγματος οστών.
Βιταμίνη D
Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με κακή υγεία των οστών, οστεοπόρωση και μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών. Συγκεκριμένα, σε ανασκόπηση που έγινε σε 66 ασθενείς 50 ή παραπάνω ετών με κατάγματα στο ισχίο, το 74% παρουσίαζε έλλειψη βιταμίνης D , το 62% είχε οστεοπόρωση και το 18% σοβαρή οστεοπόρωση. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 100 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το 47% παρουσίαζε έλλειψη βιταμίνης D και το 31% είχε ανεπαρκή επίπεδα, με την οστεοπόρωση στο ισχίο να είναι 31,9% στην ομάδα έλλειψης σε σχέση με 18,2% στην ομάδα με επάρκεια σε D, κάτι που δείχνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.
Βιταμίνη Κ2
Η βιταμίνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση της αναδόμησης των οστών. Σε ανασκόπηση μελετών, η συνήθης δόση ήταν 45mg την ημέρα, η οποία φάνηκε να ωφελεί κατά πολύ τα οστά, ρυθμίζοντας την ανάπτυξη των οστών και τους μηχανισμούς απώλειας οστικής πυκνότητας, ειδικά σε οστεοπορωτικές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Συμμετέχοντες που περιλάμβαναν 311 άντρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες 50-75 ετών χωρίστηκαν τυχαία σε 4 ομάδες (ομάδα placebo, ομάδα 50 μικρογραμμάρια την ημέρα βιταμίνης Κ2, ομάδα 90 μικρογραμμάρια την ημέρα, ομάδα συμπλήρωσης με ασβέστιο 500mg την ημέρα και βιταμίνη D 10 μικρογραμμάρια την ημέρα) και μελετήθηκαν για ένα έτος. Η απώλεια οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με την υψηλή δόση βιταμίνης Κ2 σε σχέση με την ομάδα placebo , αν και στους άντρες δεν παρουσίασε επίδραση.
Boswellia
H Boswellia είναι η ρητίνη του δέντρου Boswellia serrata και η δράση της φαίνεται να είναι αντίστοιχη με αυτή των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σε περιπτώσεις φλεγμονών των αρθρώσεων, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει τις παρενέργειές τους. Στο πλαίσιο μελέτης, 49 ασθενείς που λάμβαναν συμπλήρωμα Boswellia για μια περίοδο μεταξύ 1 και 6 μηνών βρήκαν ότι βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους και πολλά από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, επιδρώντας αποτελεσματικά και με ασφάλεια στον πόνο, την ακαμψία και τη λειτουργία των αρθρώσεων, με την κατάλληλη θεραπεία για 4 ή περισσότερες εβδομάδες. Έχει βρεθεί, επίσης, ότι η Boswellia παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και της καταστροφής των αρθρώσεων στην οστεοαρθρίτιδα γονάτου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
Ναρινγίνη εσπεριδοειδών
Πρόκειται για μια φυσική φλαβονόνη, που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως το γκρέιπφρουτ, η ντομάτα, η ρίγανη, τα κεράσια, η οποία συμβάλλει στη θεραπεία της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, του μεταβολικού συνδρόμου, των διαταραχών των οστών και διαφόρων καρκίνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην επιδιόρθωση του χόνδρου στα γόνατα, προωθεί την αποκατάσταση των οστών και εμποδίζει την απώλεια οστικής πυκνότητας.
Ρεσβερατρόλη
Η αγαπημένη πολυφαινόλη που βρίσκουμε στα σταφύλια παίζει κι αυτή τον ρόλο της στην υγεία των οστών. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 8 μελετών 264 συμμετεχόντων έδειξε βελτίωση σε δύο βιοδείκτες των οστών μετά τη χορήγηση συμπληρώματος ρεσβερατρόλης, σε σχέση με τη θεραπεία με placebo. Σε συνδυασμό με τανσινόνη έδειξε επίσης μεγάλη βελτίωση, όπως και σε συνδυασμό με κουρκουμίνη, όπου επιβράδυνε την οστεοπόρωση που προκαλείται από διαβήτη.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα
Η εμμηνόπαυση δυστυχώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθώς η παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες σταματά. Στο πλαίσιο μελέτης σε 58 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες λάμβαναν είτε 100 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα, είτε 75 γραμμάρια αποξηραμένα μήλα καθημερινά, φάνηκε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αύξησαν τo σχηματισμό οστού. Follow-up μελέτη 5 χρόνια αργότερα έδειξε ότι οι προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσής τους ήταν μακροπρόθεσμες.
Συμβουλευτείτε ειδικό, ώστε να σας καθοδηγήσει καταλλήλως σχετικά με την κατανάλωση τροφών και συμπληρωμάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, ώστε να είστε ασφαλείς όταν… έρθει η ώρα.
Πηγή
https://www.greenmedinfo.com/blog/protect-your-bones-8-natural-osteoprotectivesα
You may like these too
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.