Χορτοφαγική πίτα του βοσκού για παιδιά
Όταν ξεκινήσαμε να ακολουθούμε το υπέροχο μονοπάτι της χορτοφαγίας, η πληθώρα λαχανικών και τα χρώματά τους στο πιάτο μας δεν μας άφηναν αδιάφορους. Εκτός από την ποικιλία που μας έδιναν σε επιλογές φαγητών, διαπιστώναμε συνεχώς ότι μπορούσαμε πολύ εύκολα να μετατρέψουμε αγαπημένα μας μεσογειακά πιάτα σε χορτοφαγικά ή vegan και να εξακολουθούν να είναι νόστιμα.
Κι ενώ νομίζαμε ότι για τον Γιώργο η πρόκληση θα ήταν μεγάλη, εκπλαγήκαμε ευχάριστα, αφού από μικρή ηλικία μας έδειξε τις προτιμήσεις του. Όταν ακόμα ήμασταν ψαροφάγοι, μάλιστα, ο Γιώργος μας είπε ότι το ψαράκι θα πρέπει να είναι με τη μαμά του και τον μπαμπά του… Έτσι, λοιπόν, περήφανοι για την απόλυτη ενσυναίσθηση που δείχνει και που έχουν όλα τα παιδια -αρκεί να μην την αγνοούμε- επιλέγουμε τα πιάτα που κάνουμε κάθε Σαββατοκύριακο οικογενειακώς να είναι ευφάνταστα, γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και απολύτως διατροφικά ισορροπημένα! Ένα από αυτά είναι και η χορτοφαγική πίτα του βοσκού, που τη δοκιμάσαμε σε μορφή μάφιν, δίνοντάς της άλλη διάσταση. Κυριολεκτικά!
Υλικά για 4 μάφιν
(γενικά ότι λαχανικά θέλετε!)
4 καρότα
2 κόκκινες πιπεριές
1 γλυκοπατάτα
1 πατάτα
1 φλιτζανάκι του καφέ αρακά
1 κολοκύθι
1 φλιτζάνι κόκκινη σάλτσα
Κουρκουμάς
Θυμάρι
Αλάτι-πιπέρι
1 φλιτζανάκι κόκκινες και καφέ φακές (μουλιασμένες αποβραδίς)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
150γρ. βιολογικός πουρές πατάτας
100γρ. (φυτικό) τυρί (φυλάξτε λίγο για πασπάλισμα)
250ml γάλα αμυγδάλου ενισχυμένο με ασβέστιο
Οδηγίες
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι νερό, προσθέστε τις φακές σας και βράστε τες για περίπου 15 λεπτά. Μόλις βράσουν, στραγγίξτε τες και πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια, καθαρίστε τα καρότα, τις πιπεριές, τη γλυκοπατάτα, την πατάτα, το κολοκύθι σας, τοποθετήστε τα μαζί με τον αρακά και τη σάλτσα σε ένα μικρό ταψάκι και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, κουρκουμά και ελαιόλαδο. Αφήστε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαλακώσουν περίπου 30 λεπτά (αν θέλετε μπορείτε πρώτα να τα βράσετε για περίπου 5 λεπτά σε νερό σε ένα κατσαρολάκι για να μαλακώσουν, ώστε να επισπεύσετε τη διαδικασία).
Μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά σας, φτιάξτε τον πουρέ σας για την μπεσαμέλ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό πουρέ από νιφάδες πατάτας με δεντρολίβανο που θα βρείτε στο εμπόριο ή να τον φτιάξετε με δικές σας πατάτες χρησιμοποιώντας 3 μεγάλες πατάτες, γάλα αμυγδάλου και Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αξίζει τον κόπο όταν μιλάμε για τη διατροφή των παιδιών!).
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι 500ml αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε τα 150γρ. νιφάδες πατάτας, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας στη συνέχεια σταδιακά το γάλα αμυγδάλου. Μόλις ο πουρές σας είναι έτοιμος, τρίψτε του 100 γρ. τυρί και ανακατέψτε. Αν είστε vegan, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί καρύδας, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα και ο σίδηρος, ενώ οι χορτοφάγοι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα.
Τοποθετήστε τα λαχανικά σας και τις φακές σε φόρμες για μάφιν και προσθέστε μια γενναία δόση από την «μπεσαμέλ» σας, τρίβοντας επάνω έξτρα τυρί. Βάλτε τα στον ήδη ζεστό φούρνο για άλλα 5 λεπτά και απολαύστε τα αχνιστά!
Tip
Μπορείτε να συνοδέψετε τα μάφιν σας με 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι, ώστε να αξιοποιήσετε τη βιταμίνη C του και να απορροφήσετε καλύτερα τον σίδηρο -πλούσιες σε βιταμίνη C είναι και οι πιπεριές της πίτας.
Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο μπορείτε να το φτιάξετε και με λαχανικά από το μπριάμ που σας περίσσεψε, αξιοποιώντας τα αντί να τα πετάξετε, εντυπωσιάζοντας και τα μικρά σας με το πόσες μορφές μπορούν να πάρουν τα λαχανικά!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.