Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα φυτοφάρμακα

1min reading time

Πολλά ακούμε σήμερα για τους κινδύνους από τη χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και στα λαχανικά, γι’ αυτό κι εγώ ως κλινικός διαιτολόγος ενημερώνομαι σχεδόν καθημερινά για τις τροφές και τα τρόφιμα, τις νέες έρευνες αλλά και τις νέες διεθνείς συστάσεις. Όταν κυκλοφόρησε από την περιβαλλοντική ομάδα Environmental Working Group η ετήσια λίστα της με τίτλο Dirty Doze, δεν ήθελα να την δω. Η λίστα αναφέρει ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα υψηλότερα ανιχνεύσιμα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Μια τέτοια λίστα με κάνει να φοβάμαι για το τί τρώμε! Όμως υπάρχει ένας τρόπος για να αποφύγουμε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, όταν δεν μπρορούμε να αγοράσουμε βιολογικά τρόφιμα: ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθούμε από τα φυτοφάρμακα είναι το σωστό πλύσιμο!

Γιατί πρέπει να τα πλένετε σχολαστικά;

Επειδή ο κίνδυνος είναι πραγματικά μεγάλος. Oι μολύνσεις που μας απειλούν είναι δύο ειδών:

*H μηχανική μόλυνση: προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε επαφή με τα φυτά, τα λαχανικά ή τα φρούτα.

*H χημική μόλυνση: προέρχεται από τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και σα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Επίσης και από τον αέρα π.χ. αμπέλια κοντά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να μολυνθούν από το μόλυβδο της βενζίνης.

Πώς να πλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας από τα φυτοφάρμακα

1 Για αρχή πλύνετε τα δικά σας χέρια

Ένα βήμα που συχνά παραλείπεται όταν είναι να πλύνουμε τρόφιμα είναι τα… καθαρά χέρια! Αν τα χέρια σας είναι βρώμικα, όταν ξεκινάτε το πλύσιμο του προϊόντος, θα μεταφέρετε τα βακτήρια που είναι πάνω τους στα φρέσκα λαχανικά σας. Για ασφάλεια φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό προτού πιάσετε τα λαχανικά.

 2 Μην τα πλένετε με σαπούνι!

Οι διεθνείς συστάσεις δεν αναφέρουν τη χρήση με σαπούνι. Αν το σκεφτείτε προσθέτοντας σαπούνι στα προϊόντα σας είναι σα να προσθέτετε περισσότερες χημικές ουσίες επειδή νομίζετε ότι έτσι θα απαλλαγείτε από τα χημικά. Για πιο καθαρά φρούτα, απλά αφήστε να τρέξει καθαρό νερό και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πινέλο για να ξεπλύνετε καλύτερα και να απομακρύνετε κάθε είδους βρωμιά ή υπολλείματα από τα λαχανικά ή τα φρούτα.

3 Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα

Μόλις τα λαχανικά ή τα φρούτα καθαρίσουν στεγνώστε τα με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας για να μειώσετε την ποσότητα των βακτηρίων.

4 Μην τα μουλιάζετε με τις ώρες σε ξύδι

Αν μουλιάζετε με τις ώρες τα λαχανικά σας επειδή νομίζετε ότι έτσι είναι ό,τι καλύτερο για να καθαρίσουν κάνετε ένα σφάλμα: βοηθάτε στο να χαθούν τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που έχουν κάποια λαχανικά (π.χ. το μαρούλι, το σπανάκι). Εκτός αυτού το… μπάνιο των μικροοργανισμών σε ξύδι δεν τα επηρεάζει πάντα, γιατί πολλά από αυτά επιβιώνουν σε όξινο περιβάλλον.

5 Το ότι είναι βιολογικά δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καλό πλύσιμο!

Θεωρητικά τα βιολογικά δεν έχουν μολυνθεί από τα χημικά. Tα προϊόντα, όμως, συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα από μικροβιολογική άποψη αφού είναι πιθανό να υπάρχουν ρύποι που προέρχονται από κοπριές. Γι΄αυτό σηκώστε τα μανίκια ψηλά και κάντε τους ένα καλό μπάνιο!

Call Now Button