Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Βιοτίνη: πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη Β7;

Γνωρίζουμε καλά ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι απαραίτητο στο νευρολογικό, στο ανοσοποιητικό μας, αλλά και συνολικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, σε συνδυασμό πάντα με επάρκεια στις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία μέσα από τη διατροφή μας, κατά βάση φυτοφαγική (vegan), χωρίς επεξεργασμένες τροφές. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια συγκεκριμένη βιταμίνη, τη βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη, την οποία γνωρίζουμε σε σχέση με την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.
Η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εμπλέκεται στη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα και συνεπώς είναι απαραίτητη στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους. Μια ισορροπημένη διατροφή συνήθως μας την παράσχει σε επάρκεια στην καθημερινότητα, με τροφές όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνες, κουνουπίδι, μανιτάρια, εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα. Λόγω του ότι είναι υδατοδιαλυτή, δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, που σημαίνει ότι η υπερβάλλουσα ποσότητα απομακρύνεται μέσω των ούρων, μειώνοντας τον κίνδυνο τοξικότητας.

Τα οφέλη της
Βοηθά σε περιπτώσεις διαβήτη: Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιοτίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα βοηθά στην υποστήριξη της ινσουλίνης, ενθαρρύνοντας καλύτερη ισορροπία στο σάκχαρο. Σε μια μικρή μελέτη φάνηκε ότι συμπλήρωμα 9mg βιοτίνης συνδέθηκε με μέση μείωση στο σάκχαρο του αίματος κατά 45% μέσα σε ένα μήνα, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Υποστηρίζει τον θυρεοειδή και τα επινεφρίδια: Η βιοτίνη συμβάλλει στην ενδοκρινική λειτουργία του οργανισμού και ενδεχόμενη έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία τόσο των επινεφριδίων, όσο και του θυρεοειδούς. Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιοτίνης έχει φανεί από έρευνα ότι μπορεί να εμφανίσουν ψευδώς χαμηλές τιμές στην TSH, παρουσιάζοντας εικόνα υπερθυρεοειδισμού (χωρίς να τον προκαλούν, μόνο στις τιμές). Γι’ αυτό χρειάζεται ο γιατρός σας να γνωρίζει τη λήψη της και να εκτιμήσει αν υπάρχουν συμπτώματα ή όχι. Η λήψη της πρέπει να διακόπτεται 72 ώρες πριν τις εξετάσεις αίματος.

Μπορεί να βοηθά στην πολλαπλή σκλήρυνση: Η πολλαπλή σκλήρυνση (πιο γνωστή ως σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Λόγω του ότι η βιοτίνη βοηθά στη σύνθεση λιπαρών οξέων, η δημιουργία τους θεωρείται ότι υποστηρίζει το νευρολογικό σύστημα. Στο πλαίσιο μελέτης, μάλιστα, φάνηκε να παρουσιάζει βελτίωση συμπτωμάτων σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση που λάμβαναν 300mg βιοτίνης για 48 εβδομάδες.

Βοηθά στην υγεία μαλλιών και νυχιών: Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να δείχνουν ότι υψηλές ποσότητες βιοτίνης μπορεί να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία για την αλωπεκία, ωστόσο χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η έλλειψη βιοτίνης, μάλιστα, μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια μαλλιών, γι’ αυτό είναι σημαντική η αποκατάστασή της. Ακόμη, η βιοτίνη βοηθά την «αρχιτεκτονική» της κερατίνης, προωθώντας τα υγιή μαλλιά. Η βελτίωση που παρέχει στην ποιότητα της κερατίνης παίζει σημαντικό ρόλο και στα νύχια, ειδικά όταν αυτά είναι εύθραυστα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα των νυχιών κατά 25%.

Τα συμπτώματα έλλειψης βιοτίνης μπορεί να είναι η αλωπεκία (απώλεια μαλλιών), η επιπεφυκίτιδα, τα εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια του εκζέματος, η πιτυρίδα, η κατάθλιψη, το αίσθημα κόπωσης, η αδυναμία, ο λήθαργος, ο χαμηλός μυϊκός τόνος, η αταξία, οι συχνές βακτηριακές και μυκητισιακές λοιμώξεις, οι επιληπτικές κρίσεις. Ο κίνδυνος έλλειψής της είναι μεγαλύτερος σε περιόδους εγκυμοσύνης, θηλασμού, αλκοολισμού, μακράς χρήσης αντιβιοτικών, σε περιπτώσεις κοιλιοκάκης, λήψης αντιεπιληπτικών φαρμάκων και ισοτρετινοΐνης, κατανάλωσης ωμών αυγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκ γενετής βλαβών και στους καπνιστές.

Μιλήστε με γιατρό ή διαιτολόγο-διατροφολόγο για τη διόρθωση πιθανής έλλειψης βιοτίνης στον οργανισμό σας με λήψη συμπληρώματος ή προσεκτικό σχεδιασμό διατροφής που θα βοηθήσει.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28879195/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2273113/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15992683/
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn1986/14/3/14_3_211/_article

Vol 11 Issue 12 p.3-4


https://n.neurology.org/content/84/14_Supplement/PL2.002

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button