Vegan κρητικός ντάκος χωρίς παξιμάδι
Η επιρροή του καλοκαιριού παραμένει ξεκάθαρα, όπως ίσως διαπιστώνετε από τις συνταγές μας, και δεν έχουμε σκοπό να το αφήσουμε πίσω μας έτσι απλά! Αυτή τη φορά, φτιάχνουμε κρητικό ντάκο, ένα διαφορετικό είδος σαλάτας, σε μια vegan εκδοχή, πιο ευνοϊκή για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό μας, αλλά και φυσικά πιο βιώσιμη, χωρίς ζωικά.
Στην παραδοσιακή του μορφή, ο ντάκος όπως όλοι ξέρουμε αποτελείται από ένα μουλιασμένο παξιμάδι ως βάση, πάνω στο οποίοι οι Κρητικοί προσθέτουν ψιλοκομμένες ντομάτες, θρυμματισμένη φέτα ή μυζήθρα, ρίγανη και συνήθως ελιές και πιπεριές. Αν αφαιρέσουμε τη φέτα ή μυζήθρα, ο μεζές αυτός μετατρέπεται αυτόματα σε plant-based πιάτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Εμείς, όμως, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί.
Εκτός από το να βγάλουμε το τυρί, σκεφτήκαμε να το κάνουμε ακόμη πιο υγιεινό, αφαιρώντας το παξιμάδι και δημιουργώντας τη βάση του με χούμους, πλούσιο σε πρωτεΐνη και έξτρα φυτικές ίνες, προσθέτοντας κάππαρη για φλαβονοειδή και αλμυρή γεύση και διατηρώντας το λυκοπένιο της ντομάτας και τα μονοακόρεστα λιπαρά από τις ελιές.
Έτοιμοι να το φτιάξουμε μαζί;
Υλικά
1 φλιτζάνι χούμους
1 μεγάλη ντομάτα ή 1 φλιτζάνι ντοματίνια
2-3 ελιές
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. κάππαρη
Για το χούμους θα χρειαστείτε
1,5 φλιτζάνι ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
χυμό από 1 λεμόνι
1/3 με ¼ του φλιτζανιού ταχίνι
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο κύμινο
αλάτι
Οδηγίες
Για να φτιάξετε το χούμους, αφού έχετε μουλιάσει τα ρεβίθια σας, ξεπλύνετέ τα καλά και βράστε τα σε μια κατσαρόλα. Έπειτα από 10 λεπτά, πετάξτε το νερό, ξεπλύνετε και γεμίστε ξανά στη συνέχεια με αλατισμένο νερό, βράζοντάς τα για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώστε, αφήστε να κρυώσουν και έπειτα βάλτε τα στο μούλτι μαζί με τον φρέσκο χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κύμινο και λίγο αλάτι, αν χρειαστεί. Δείτε την πυκνότητα του χούμους και αν θελήσετε να είναι πιο αραιό, μπορείτε να του προσθέσετε λίγο νερό. Στο τέλος πασπαλίστε λίγη πάπρικα.
Τώρα που είναι έτοιμο το χούμους σας, τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα ως βάση στη θέση του παξιμαδιού. Κόψτε τη ντομάτα σας σε μικρά κυβάκια και τοποθετήστε τη πάνω στο χούμους, συνεχίζοντας με τις ελιές, τις οποίες θα τις κόψετε σε ροδέλες. Προσθέστε την κάππαρη και λίγη ρίγανη και απολαύστε τον δικό σας ξεχωριστό ντάκο, πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Tip
Εννοείται πως μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά της αρεσκείας σας, όπως αγγούρι, πιπεριά κ.ο.κ. για περισσότερη φρεσκάδα και φυτικές ίνες.