Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα μελέτη για τη vegan και τη μεσογειακή διατροφή

1 min reading time

Μια μελέτη που όλοι οι vegan ίσως περίμεναν καιρό δημοσιεύτηκε πρόσφατα και έδειξε για μια ακόμη φορά τα οφέλη μιας διατροφής που βασίζεται στις φυτικές τροφές και απέχει από τις ζωικές –κάτι που ως διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, αλλά και vegan η ίδια, σας έχω τονίσει μέσα από άρθρα και έρευνες, ότι μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το ανοσοποιητικό, το μικροβίωμα του εντέρου, τη συνολική υγεία. Κι όταν οι έρευνες πληθαίνουν σε σχέση με αυτό, χαίρομαι διπλά γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, μπορεί να στραφούν σε μια πιο Plant-based διατροφή, που μόνο οφέλη μπορεί να έχει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 62 υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν τυχαιοποιημένα είτε μεσογειακή διατροφή, είτε vegan διατροφή για 16 εβδομάδες κι έπειτα άλλαξαν στην άλλη δίαιτα. Αυτό το διάστημα γίνονταν μετρήσεις όσον αφορά το σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη σύνθεση του σώματος, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ανοχή στη γλυκόζη, τόσο πριν, όσο και μετά τη μελέτη.

Στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνονταν 50 γραμμάρια ελαιόλαδο καθημερινά, ενώ η vegan διατροφή στόχευε κατά μέσο όρο σε 75% υδατάνθρακες, 15% πρωτεΐνη και 10% λιπαρά από φυτικές ολόκληρες τροφές χωρίς πρόσθετα έλαια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η τελική πρόσληψη λιπαρών ήταν 43% των θερμίδων στο γκρουπ της μεσογειακής διατροφής και 17% επί των θερμίδων στο γκρουπ των vegan.  Παρ’ όλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν, η vegan ομάδα κατανάλωνε περίπου 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα, χάνοντας τελικά κατά μέσο όρο 6 κιλά, κάτι που δεν συνέβη και με τους συμμετέχοντες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.

Ακόμη, οι συμμετέχοντες στη vegan ομάδα παρουσίασαν μείωση στο λίπος του σώματος και το σπλαχνικό λίπος, βελτίωσαν τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, ενώ η ομάδα της μεσογειακής διατροφής δεν παρουσίασε μεταβολή. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν μείωση στην αρτηριακή πίεση, με μεγαλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής, η οποία σημείωσε μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι επικεφαλής υποθέτουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η μεγαλύτερη κατανάλωση βιταμίνης Ε από το ελαιόλαδο και η αντιοξειδωτική της δράση.

Συνολικά, λοιπόν, η vegan διατροφή, φαίνεται πως παρουσιάζει τα περισσότερα οφέλη, παρά τις ανησυχίες πολλών για ελλείψεις. Μια σωστή και ισορροπημένη vegan διατροφή με καθοδήγηση από ειδικό, μπορεί να είναι σούπερ απολαυστική και ευεργετική για τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σας, τη διάθεσή σας, αλλά και τον πλανήτη.

Πηγή
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2020.1869625?fbclid=IwAR3wWaQ89QrhNFI_kwPdBXH5Bu9bqIuc8vCsuDZk2U1Z6YV1-6R9bviMXHs&

Call Now Button