Οι τροφές που βοηθούν στο κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν δύο από τις πιο συνηθισμένες χειμερινές ιογενείς λοιμώξεις, από τις οποίες πλέον έχει κλέψει τη «δόξα» ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Όλες αυτές οι λοιμώξεις προσβάλλουν το αναπνευστικό και μόλις ξεκινήσει δυναμικά η εποχή ιώσεων, το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να διαπιστώσετε κι εσείς κάποια συμπτώματα, που ίσως σας τρομάξουν λόγω Covid-19, αλλά πιθανόν να οφείλονται σε άλλους ιούς. Σε κάθε περίπτωση, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και χτίζοντας ένα γερό ανοσοποιητικό, μόνο καλό κάνουμε στον οργανισμό μας. Μια ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο που συμβάλλει στην ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, η άσκηση, η επαρκής ξεκούραση και η διαχείριση άλλων προβλημάτων υγείας που μπορεί να έχουμε είναι αυτό που μπορούμε να φροντίσουμε από τη δική μας πλευρά, για καλύτερη υγεία και άμυνα οργανισμού. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε και τις παρακάτω τροφές, το πιθανότερο είναι να υποστηρίξετε ακόμη περισσότερο το ανοσοποιητικό σας ενάντια σε ξένους εισβολείς.
Κριθάρι
Το κριθάρι είναι γνωστό για τη βελτίωση που επιφέρει η κατανάλωσή του στη χοληστερίνη, με τις υδατοδιαλυτές φυτικές του ίνες να βοηθούν στη ρινική συμφόρηση. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έδειξε, μάλιστα, ότι οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες αυξάνουν την παραγωγή μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης που δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Η βήτα-γλυκάνη, η σημαντική διαλυτή φυτική ίνα που βρίσκουμε στο κριθάρι έχει βρεθεί ότι δυνητικά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Σημειώστε ότι οι το ανεπεξέργαστο κριθάρι έχει περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από το κριθάρι που έχει υποστεί επεξεργασία και του έχει αφαιρεθεί το πίτουρο. Προτιμήστε το και προσθέστε το στα λαχανικά και τις σούπες σας.
Κεφίρ
Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών που βρίσκονται σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος και/ή να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Το κεφίρ παρασκευάζεται όταν το γάλα υπόκειται σε ζύμωση με σπόρους κεφίρ -τους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε και να τους χρησιμοποιήσετε σε δικό σας φυτικό γάλα, για να αποφύγετε το αγελαδινό- και συχνά περιέχει μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων βακτηρίων από το γιαούρτι. Το κεφίρ μπορείτε να το πιείτε σκέτο, να το προσθέσετε σε smoothie ή ακόμη και σε ζύμη για τηγανίτες. Αντιστοίχως, το συμπλήρωμα προβιοτικών φαίνεται πως βοηθάει σε περιπτώσεις λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού.
Ακτινίδιο
Είναι γνωστό ότι ένα και μόνο ακτινίδιο μας παρέχει την ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα και οι έρευνες δείχνουν ότι είναι σημαντικό φρούτο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας, βοηθώντας στη μείωση της εμφάνισης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μιας λοίμωξης του άνω αναπνευστικού. Πέραν της βιταμίνης C, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, ενώ σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βελτιώσει και την ποιότητα ύπνου, κάτι που επίσης παίζει ρόλο στην καταπολέμηση ιώσεων. Αν δεν σας αρέσει σκέτο, προσθέστε το σε μικρά κομμάτια στη βρόμη, στη σάλτσα, στη φρουτοσαλάτα σας και στα smoothie.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια αποτελούν μύκητες κι όταν αυτοί οι μύκητες εκτίθενται σε φως που μιμείται τον ήλιο, μπορούν να παράγουν ποσότητες βιταμίνης D. Μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο journal Archives of Internal Medicine έδειξε ότι οι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού σε σχέση με αυτούς που έχουν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης του ήλιου. Σοτάρετέ τα σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τα σε σαλάτες, τάκος, μπιφτέκια λαχανικών κ.ο.κ.
Κολοκυθόσπορος
Ως πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, ο κολοκυθόσπορος είναι μια χρήσιμη τροφή. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι όταν αισθανόμαστε πεσμένοι με κρυολόγημα, ο ψευδάργυρος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και ο κολοκυθόσπορος είναι μια καλή λύση –αρκεί να τον προτιμήσετε ανάλατο. Πασπαλίστε τον καβουρντισμένο στη σούπα σας, στα ψητά λαχανικά σας, στη σαλάτα σας, στα ντιπ ή απολαύστε τον σκέτο.
Τουρσί
Μπορεί να μην σας πήγαινε ποτέ το μυαλό, αλλά το τουρσί, λόγω του ότι αποτελεί τροφή ζύμωσης, είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν, μάλιστα, έρευνες που συνδέουν τα προβιοτικά και με ενίσχυση της άμυνας έναντι αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως αυτές που προέρχονται λόγω Covid-19.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Εδώ δεν υπάρχει κάποια έκπληξη, καθώς τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως C, φυλλικό οξύ κ.ο.κ., αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγεία του εντέρου, σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και σε υποστήριξη του ανοσοποιητικού συνολικά.
Τροφές πλούσιες σε κερσετίνη
Η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές, μια φυτική χρωστική ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βρίσκεται σε τροφές όπως κρεμμύδι, μήλα, σπαράγγια, κράνμπερι, μούρα, λαχανίδα, σπανάκι (διαβάστε περισσότερα εδώ). Έχει βρεθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας και της διάρκειας λοιμώξεων του αναπνευστικού, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
Πηγές
https://aces.illinois.edu/news/apple-day-study-shows-soluble-fiber-boosts-immune-system
https://www.nutriadvanced.co.uk/news/studies-show-benefits-of-beta-glucans-in-upper-respiratory-tract-infections/
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121022162335.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23394995/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21669584/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447082/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3394849/
https://www.nature.com/articles/s41538-020-00078-9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392107/
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.