Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τονώστε το ανοσοποιητικό των παιδιών σας με 7 εύκολους τρόπους

2min reading time

Τονώστε το ανοσοποιητικό των παιδιών σας με 7 εύκολους τρόπους

Η εποχή των ιώσεων έχει ήδη ξεκινήσει κι αν προς το παρόν δεν έχετε… κρούσμα στην οικογένεια, έχετε ακόμη περιθώριο να λάβετε τα μέτρα σας, για να τονώσετε το ανοσοποιητικό των παιδιών και να διατηρήσετε την υγεία όλων σας μέσα στο σπίτι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι το παιδί αναπόφευκτα θα αρρωστήσει, καθώς έρχεται σε επαφή με άπειρα μικρόβια και ιούς, ειδικά αν πηγαίνει σχολείο, ενώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι όλοι μας ερχόμαστε σε αυτό τον κόσμο με «άπειρο» ανοσοποιητικό, το οποίο «χτίζεται» στη συνέχεια. Αργά και σταθερά, τα παιδιά τονώνουν την άμυνά τους πολεμώντας τα μικρόβια, τους ιούς και άλλους οργανισμούς, γι’ αυτό και άλλωστε οι παιδίατροι θεωρούν ότι 6-8 περιστατικά ανά έτος ιώσεων, ωτίτιδας και ανάλογων περιστατικών είναι φυσιολογικά.

Όσο πιο δυνατή είναι η άμυνα του οργανισμού, τόσο πιο ήπια σε μέγεθος και διάρκεια μπορεί να βιώσει την ίωση ένα παιδί και τόσο μικρότερη να είναι και η δική σας ταλαιπωρία. Για να τη δυναμώσετε, ξεκινήστε από τα παρακάτω.

Δίνετέ του περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως η γνωστή σε όλους βιταμίνη C, αλλά και τα καροτενοειδή, βρίσκονται σε πλήθος φρούτων και λαχανικών, όπως τα καρότα, τα φασολάκια, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι ντομάτες. Τα φυτοθρεπτικά αυτά συστατικά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ιώσεις, όπως και την ιντερφερόνη, ένα αντίσωμα που καλύπτει την επιφάνεια των κυττάρων και μπλοκάρει τους ιούς. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να μας προστατέψει εκτός από ιώσεις και από χρόνιες ασθένειες, όπως τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Προσπαθήστε να δίνετε στα παιδιά τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τις συστάσεις, έχοντας υπόψη ότι μια μερίδα είναι περίπου 2 κουταλιές της σούπας για τα νήπια και 1 φλιτζάνι για μεγαλύτερα παιδιά.

Αυξήστε τις ώρες ύπνου
Μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, μειώνοντας τα κύτταρα-όπλα του οργανισμού που επιτίθενται σε μικρόβια και καρκινικά κύτταρα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά, γι’ αυτό φροντίστε ένα νεογέννητο να κοιμάται μέχρι 18 ώρες, ένα παιδί 1-3 ετών 12 με 13 ώρες, στην προσχολική ηλικία να φτάνει τις 10 ώρες και αν δεν κοιμάται μέσα στην ημέρα, φροντίστε να το βάζετε για ύπνο νωρίς το βράδυ.

Θηλάστε το
Το μητρικό γάλα περιέχει ισχυρά αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια κι όταν θηλάζουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, προστατεύουμε το μωρό μας από μολύνσεις σε αυτιά, αλλεργίες, διάρροια, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ουρολοιμώξεις, ακόμη και από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρέφους. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να ενισχύει τη νοητική του λειτουργία και να το προστατεύει από παθήσεις όπως διαβήτη, νόσο του Crohn, κολίτιδα και κάποια είδη καρκίνου αργότερα στη ζωή. Ειδικά το πρωτόγαλα, το λεπτόρρευστο κιτρινωπό «πρόγαλα» που έχει μια γυναίκα ακριβώς μετά τη γέννα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε αντισώματα. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει το θηλασμό για ένα έτος, αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για πολλές μαμάδες, βάλτε στόχο να θηλάσετε τουλάχιστον για τους πρώτους 2 ή 3 μήνες.

Ωθήστε το στην άσκηση
Έρευνες δείχνουν ότιη άσκηση αυξάνει φυσικά τον αριθμό των κυττάρων σε ενήλικες που μας προστατεύουν από επιθέσεις μικροβίων και το ίδιο συμβαίνει και στην παιδική ηλικία. Για να πείσουμε, όμως, το παιδί να ασχοληθεί με την άσκηση, πρέπει να αποτελέσουμε κι εμείς καλό πρότυπο. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε δραστηριότητες μαζί τους, να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και να οργανώνετε οικογενειακές διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως ποδήλατο, πεζοπορία στη φύση, μπάσκετ, ποδόσφαιρο κ.ο.κ.

Προστατέψτε το από τα μικρόβια
Φροντίστε να πλένει τα χέρια του με σαπούνι μετά το σχολείο, όταν επιστρέφει από έξω, μετά το παιχνίδι, μετά το χάιδεμα κάποιου ζώου, τη χρήση τουαλέτας και πάντα πριν το φαγητό. Αυτό βέβαια δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό του, αλλά σίγουρα μειώνει τις επιθέσεις σε αυτό. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι αν αρρωστήσει  να πετάξετε την οδοντόβουρτσά του. Μπορεί το παιδί να μην κολλήσει τον ίδιο ιό ξανά, αλλά οι υπόλοιπες οδοντόβουρτσες –και κατ’επέκταση όλοι οι υπόλοιποι- βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν πρόκειται για βακτηριακή μόλυνση, όπως στρεπτόκοκκο, μπορεί ακόμη και το ίδιο το παιδί να ξαναμολυνθεί, οπότε καλύτερα για όλους η προηγούμενη οδοντόβουρτσα να καταλήγει στα σκουπίδια.

Μην το εκθέτετε σε καπνό
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4 χιλιάδες τοξίνες, οι περισσότερες εκ των οποίων ερεθίζουν ή σκοτώνουν κύτταρα στον οργανισμό μας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι καπνιστών μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους, καθώς είναι πιο επιρρεπή στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, λόγω του ότι αναπνέουν με πιο γρήγορο ρυθμό και το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσής δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου στα μωρά, βρογχίτιδας, ωτίτιδας και άσθματος, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τη νευρολογική και νοητική τους ανάπτυξη. Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, φροντίστε να μην το κάνετε εντός σπιτιού για την καλύτερη υγεία όλων σας.

Να ακούτε τον παιδίατρο
Αν ο παιδίατρός σας σας λέει ότι το παιδί περνά μια ίωση και χρειάζεται ξεκούραση και πολλά υγρά, μην επιμένετε να σας γράψει αντιβιοτικά. Η αντιβίωση ενδείκνυται μόνο σε βακτηριακές μολύνσεις, ενώ οι περισσότερες ασθένειες των παιδιών οφείλονται σε ιούς, που δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά. Η χρήση, όμως, αντιβιοτικών εκεί που δεν χρειάζεται έχει οδηγήσει σε αύξηση στελεχών βακτηρίων που παρουσιάζουν αντίσταση σε αυτά και όταν π.χ. προκύψει μελλοντικά μια μόλυνση στο αυτί θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αν προκληθεί από αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια.

Call Now Button