Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι να αποφεύγετε όταν τρώτε σε εστιατόρια

Το φαγητό έξω είναι σίγουρα μια από τις απολαύσεις της ζωής. Αν, όμως, έχετε συχνά αυτή την απόλαυση, τότε θα πρέπει να δώσετε λίγο περισσότερη προσοχή στις επιλογές σας. Κάποιες τροφές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από άλλες να είναι πιο βλαβερές για την υγεία, η καθεμιά για διαφορετικούς λόγους, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και απέχουν από τη γλουτένη.

Πιάτα «πνιγμένα» στη σάλτσα
Όπου βλέπετε πολλή σάλτσα, καλύτερα να προχωράτε στα επόμενα πιάτα του μενού. Ο λόγος είναι ότι η σάλτσα ή μια σούπα, αποτελεί συχνά ένα τρόπο να «καμουφλαριστούν» σε ένα πιάτο υλικά που έχουν περισσέψει, δεν είναι τόσο φρέσκα και γενικότερα το εστιατόριο θέλει με κάποιο τρόπο να ξεφορτωθεί. Προσοχή, λοιπόν, σε κομμάτια κρέατος που θα βρείτε σε μια σάλτσα για ζυμαρικά, σε έναν ζωμό ή στη σούπα σας.

Σαλάτα με μαρούλι
Το μαρούλι στις σαλάτες είναι αρκετά συχνά πρωταγωνιστής. Πέραν του ότι συνήθως χρεώνεται αρκετά περισσότερο από την αξία του, έχει πολλά επίφοβα σημεία στα οποία μπορεί να τρυπώσουν μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται καλό πλύσιμο, κάτι που ενδεχομένως να μην κάνουν πολλά εστιατόρια, αλλά ακόμη κι αν το πλύνουν, ενδέχεται να μην δώσουν την προσοχή που χρειάζεται.

Τα πιο δημοφιλή πιάτα
Σε εστιατόρια τύπου fast food –κι όχι μόνο- για να προλάβουν τη ζήτηση των πιο δημοφιλών πιάτων, τα ετοιμάζουν από πριν. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι επιλογές, ειδικά αν μπαίνουν σε συσκευασίες ή τυλίγονται, δίνουν χρόνο στα μικρόβια να αναπτυχθούν και ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε δηλητηρίαση. Οι λιγότερο δημοφιλείς επιλογές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ετοιμαστούν επί τόπου, αλλά γενικότερα, προτιμάτε δοκιμασμένα εστιατόρια που σερβίρουν κάθε πιάτο φρεσκομαγειρεμένο, με προσεγμένες πρώτες ύλες, ακόμη κι αν σας κοστίσει κάτι παραπάνω. Αποφύγετε, επίσης, οτιδήποτε είναι περιχυμένο με μαγιονέζα, η οποία αποτελεί συχνά ένοχο δηλητηριάσεων.

Σνακ ποτού
Οι ξηροί καρποί και ό,τι άλλο σερβίρεται δωρεάν με το ποτό, την μπίρα, το κρασί σας, ακριβώς λόγω του ότι είναι δωρεάν, μπορεί να μην σερβίρεται φρέσκο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τρώτε τα απομεινάρια από προηγούμενους πελάτες, που δεν ξέρετε πόσο καθαρά ήταν τα χέρια τους και πόσα μικρόβια μεταφέρουν.

Σούσι σε εστιατόρια που σερβίρουν διάφορες κουζίνες
Το σούσι είναι γιαπωνέζικο πιάτο με ειδικό ρύζι για σούσι, το οποίο συνδυάζεται με λαχανικά και ψάρια ή θαλασσινά, τα οποία είναι ωμά. Ακριβώς γι’ αυτό, καλό είναι να απολαύσετε το σούσι σε εστιατόρια που το σερβίρουν αποκλειστικά, ώστε να εξασφαλίζουν την ποιότητα και τη μαεστρία των σεφ τους σε αυτό. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρασιτικών λοιμώξεων από το ωμό ψάρι.

Κάποια κρεατικά
Με το κρέας υπάρχουν αρκετά θέματα. Καταρχάς, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα αυγά σε ένα σάντουιτς που έχει μείνει π.χ. έξω από το ψυγείο για περισσότερες από δύο ώρες, είναι επίφοβα για την ανάπτυξη βακτηρίων. Σε πιάτα εστιατορίου, να θυμάστε πως τα μικρά κομμάτια κρέατος, όπως χοιρινό με κόκαλο ή στήθος κοτόπουλου, παρουσιάζουν μια μεγαλύτερη δυσκολία να μαγειρευτούν σωστά παντού, καθώς το εξωτερικό τους ξεροψήνεται και το εσωτερικό μπορεί να μην έχει μαγειρευτεί σωστά. Κι όσο κι αν ένα rare μοσχαρίσιο κομμάτι κρέατος συστήνεται συχνά, στην περίπτωση του χοιρινού και του κοτόπουλου, ένα τέτοιο μαγείρεμα θα ήταν επικίνδυνο. Επίσης, όταν ένα κομμάτι κρέατος έχει κόκαλο, το σημείο γύρω από το κόκαλο μπορεί να μην έχει μαγειρευτεί σωστά, όπως το υπόλοιπο, αφήνοντας πάλι ένα βαθμό επικινδυνότητας.

Πίτσα εκτός πιτσαρίας
Η πίτσα είναι άλλος ένας τρόπος να απαλλαχτεί ένα εστιατόριο από υλικά που περισσεύουν και που πρέπει να ξεφορτωθεί άμεσα. Εκτός κι αν πρόκειται για εστιατόριο που εξειδικεύεται στην πίτσα και εγγυάται τη φρεσκάδα της, σε εστιατόρια που ανάμεσα σε άλλα έχουν και πίτσες στο μενού τους, πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί.

Για τις περιπτώσεις δυσανεξίας στη γλουτένη
Αν πάσχετε από δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη, η επιλογή εστιατορίου θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, ώστε να εξασφαλίζεται το gluten-free μενού του. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα πρέπει όλα τα τρόφιμα που σερβίρονται σε ένα τέτοιο εστιατόριο να είναι κάτω από το όριο των 20ppm για να θεωρηθούν ασφαλή προς κατανάλωση από ασθενείς με κοιλιοκάκη, ενώ θα πρέπει να τηρούνται κανονισμοί που αφορούν τον εξοπλισμό στην κουζίνα του κάθε εστιατορίου (διαφορετικοί δίσκοι κοπής, αποθήκευση αλεύρων σε κουτιά καλώς κλεισμένα και απομακρυσμένα κ.ο.κ). Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις σούπες (ακόμα και τα ρεβίθια σούπα) και τις σάλτσες, όπου πολλές φορές χρησιμοποιείται αλεύρι για να πήξουν, στις σαλάτες καθώς μπορεί να περιέχουν κρουτόν ή κάποια ντρέσινγκ που εμπεριέχουν γλουτένη, αλλά και στους κύβους λαχανικών. Επίσης αν μαγειρευτούν πατάτες στο ίδιο λάδι που έχουν μαγειρευτεί καλαμαράκια (τα οποία αλευρώνουν), τότε το τρόφιμο αυτό θα βλάψει και πάλι τον ασθενή ή αν κοπούν τα λαχανικά στο ίδιο ξύλο κοπής που έχει χρησιμοποιηθεί για ψωμί, τότε εγείρεται ο κίνδυνος της επιμόλυνσης. Προτιμήστε χώρους που έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και πιστοποίηση «χωρίς γλουτένη» από την Ελληνική Εταιρία Κοιλιοκάκης, με την οποία συνεργάζομαι ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για μενού χωρίς γλουτένη από τον Αγγλικό Σύλλογο Κοιλιοκάκης. Μόνο τότε θα είστε ασφαλείς και το γεύμα σας δεν θα καταλήξει από απόλαυση σε… φιάσκο.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button