Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Σοκολατένια αβγά και Πάσχα:Τι δεν γνωρίζετε

1 min reading time

Τι πρέπει να ξέρετε πριν επιλέξετε τα σοκολατένια σας αβγά φέτος το Πάσχα

Πάσχα χωρίς σοκολατένια αβγά δεν γίνεται, ειδικά όταν έχεις μικρά παιδιά που αναζητούν τη σοκολάτα κάθε στιγμή. Η αγαπημένη στιγμή του Γιώργου το Πάσχα, για παράδειγμα, είναι όταν ξετυλίγει το σοκολατένιο του αβγό κι αρχίζει να το σπάει σε κομματάκια, γεμίζοντας σιγά-σιγά το πρόσωπό του με σοκολατένια σχέδια!

Φέτος, όμως, αποφασίσαμε να του εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τη σοκολάτα και να ψάξουμε μαζί να βρούμε το σοκολατένιο του αβγό, ένα αβγό πιο «δίκαιο», πιο βιώσιμο, ένα αβγό που εκτός του ότι θα απολαύσει ο ίδιος, θα κάνει καλό και στον κόσμο. Κι όχι μόνο το πασχαλινό του αβγό, αλλά οι σοκολάτες του γενικότερα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

 

Τι δεν ξέρουμε για την καλλιέργεια κακάο
Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται βιοποριστικά από την καλλιέργεια κακάο, με το 60% της ποσότητας του πλανήτη να προέρχεται από την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο, παρέχοντας πάνω από το 1/3 του εμπορευόμενου κακάο παγκοσμίως, ενώ η Γκάνα έρχεται δεύτερη, παράγοντας το 21% της ποσότητας που πωλείται ανά τον κόσμο, με την Ινδονησία, τη Νιγηρία, το Καμερούν, τη Βραζιλία και το Εκουαδόρ να βρίσκονται αμέσως μετά.

Παρ’ όλο που υπάρχει υψηλή ζήτηση για κακάο παγκοσμίως, πάνω από το 90% της παραγωγής εξακολουθεί να καλλιεργείται και να συλλέγεται σε μικρά οικογενειακά αγροκτήματα με μέσο μέγεθος 50 στρέμματα ή λιγότερο. Κι όσο κι αν η σοκολάτα είναι για εμάς ένας γλυκός πειρασμός, η παραγωγή της είναι επικίνδυνη και βασίζεται πολύ στη χειρωνακτική εργασία. Σκεφτείτε ότι κάποιος ελέγχει συνεχώς τους καρπούς, αφού δεν ωριμάζουν όλοι ταυτόχρονα, και τους συλλέγει όταν έρθει η ώρα, πάντα με τα χέρια. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ζύμωση, αποξήρανση, καθαρισμός και συσκευασία, πολύ σημαντικά βήματα για την ποιότητα των κόκκων, τα οποία γίνονται στις φυτείες. Έπειτα, οι αποξηραμένοι κόκκοι πωλούνται σε μεσάζοντες, για να φτάσουν στους εξαγωγείς κι έπειτα στις διάφορες χώρες, ώστε να καβουρδιστούν, να τεμαχιστούν, να αλεστούν και να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς, σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σε βάρος των μικρών καλλιεργητών, οι οποίοι εκτός του ότι παλεύουν με σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες με ασθένειες που σκοτώνουν τα κακαόδεντρα, έχουν να αντιμετωπίσουν έννοιες όπως η εξαθλίωση, η εκμετάλλευση και η παιδική εργασία, που μπαίνουν στο παιχνίδι και το κάνουν βρόμικο.

Στην Ελλάδα, ο καθένας μας καταναλώνει περίπου 2 κιλά σοκολάτας το χρόνο, ένας αριθμός που πίσω του κρύβει την εργασία 2 εκατομμυρίων παιδιών σε καλλιέργειες, ελάχιστη αμοιβή κάποιων σεντ την ημέρα στους παραγωγούς κακάο, οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερο από 7% της τιμής που πληρώνουμε εμείς τη σοκολάτα και φυσικά περιβαλλοντική εκμετάλλευση, με τους μικροκαλλιεργητές και τις οικογένειές τους, όπως και το περιβάλλον, να υποφέρουν από τα τοξικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Κι όλα αυτά για να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα χέρια μας σοκολάτες, τις οποίες απολαμβάνουμε στην άνεση του καναπέ μας. Το στενάχωρο είναι, μάλιστα, πως σύμφωνα με έλεγχο που έγινε το 2016 από την FairTradeHellas, οι σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ δεν φάνηκε να πληρούν τις προϋποθέσεις για να αναδειχθούν «πράσινες» και «δίκαιες» ως προς την παραγωγή τους.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτές τις ημέρες που τα σοκολατένια αβγά θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας, μπορούμε να κάνουμε την αρχή και τη διαφορά και να επιλέξουμε συνειδητά σοκολάτες και σοκολατένια αβγά που προέρχονται από «δίκαιο» τρόπο παραγωγής, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, τους καλλιεργητές και ταυτόχρονα δεν βλάπτει το περιβάλλον.

 

Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε επιλέγοντας σοκολάτα, σοκολατένια αβγά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα με κακάο, που έχουν την ένδειξη Fairtrade(Δίκαιο Εμπόριο), είναι βιολογικά ή προέρχονται από εταιρείες που παράγουν σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Δίκαιου Εμπορίου (WFTO), προκειμένου οι παραγωγοί να παίρνουν αυτό που τους αξίζει, με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από την καλλιέργεια κακάο. Έτσι κι εμείς θα συμβάλλουμε στο «δίκαιο» και «πράσινο» εμπόριο με κάθε μας απολαυστική δαγκωματιά.

 

Για να ελέγξετε τα σοκολατένια και μη προϊόντα του σούπερ μάρκετ, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή MapYouMeal http://www.mapyourmeal.org/index.php/mobile-application/download-the-app στο smartphone, η οποία σας επιτρέπει να σκανάρετε το προϊόν και να βλέπετε κατά πόσον ανήκει στα «δίκαια» προϊόντα –εφόσον, φυσικά ανήκει στα προϊόντα που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

 

Μια ακόμη εύκολη λύση είναι να επιλέξετε σοκολάτες και σοκολατένια αβγά απευθείας από την FairTradeHellas, https://www.fairtrade.gr/ έτσι ώστε εκτός από λιχουδιές, να βάλετε δικαιοσύνη και σεβασμό στο καλάθι σας, με προϊόντα που έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα και ταυτόχρονα είναι υγιεινά, με βιολογική σοκολάτα και με ενδείξεις χωρίς γλουτένη και veganγια όσους αναζητούν κάτι πιο εξειδικευμένο.

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε…

Αφού εξασφαλίσετε ότι το φετινό πασχαλινό σας αβγό θα συμβάλλει στο να κάνει τον κόσμο μας λίγο πιο «πράσινο» και «δίκαιο», εξασφαλίστε ότι κάνει καλό και σ’ εσάς και τα παιδιά σας. Προτιμήστε σοκολατένια αβγά και λιχουδιές που:

-Παρασκευάζονται με βιολογικά υλικά

-Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, που ξεπερνά το 70%

-Περιέχουν υγιεινές προσθήκες, όπως τζίντζερ, κινόα κ.ο.κ.

-Δεν περιέχουν γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία

Call Now Button