Ρεβιθάδα με κολοκύθα και σπανάκι

Ένας από τους λόγους που λατρεύω το φθινόπωρο είναι γιατί αρχίζει ξανά η εποχή που λαχταράμε ζεστά φαγητά, ζεστές σούπες με όσπρια και λαχανικά που γεμίζουν το σπίτι με μυρωδιές και η κάθε τους μπουκιά δίνει τόσο έντονα την αίσθηση φροντίδας. Κι επειδή ξέρω ότι πολλοί αναζητάτε περισσότερη πρωτεΐνη, επηρεασμένοι από τα social media και την τάση της εποχής, μια ιδανική επιλογή είναι τα ρεβίθια.
Τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά σε αυτή τη συνταγή δεν θα τα αφήσουμε μόνα τους. Θα τα συνδυάσουμε με κολοκύθα, πλούσια σε β-καροτένιο και βιταμίνη C, που χαρίζει αντιοξειδωτική προστασία και φυσική γλυκύτητα στο πιάτο, αλλά και με σπανάκι που προσφέρει σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών και στη ζωτικότητα.
Ο συνδυασμός αυτών των τριών συστατικών δημιουργεί μια γευστική ισορροπία, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό πλήθος μικροθρεπτικών στοιχείων και μια αίσθηση θαλπωρής, ιδανική για αυτές μέρες που πλέον έχουμε μαζευτεί για τα καλά στο σπίτι.
Υλικά (για 4 μερίδες)
300 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
400 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, σε κύβους
150 γρ. φρέσκο σπανάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 καρότα σε ροδέλες
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1,5 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
Προαιρετικά: φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα βράζετε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Σε άλλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο μέχρι να «γυαλίσουν». Στη συνέχεια, προσθέτετε την κολοκύθα, τα μπαχαρικά, τον πελτέ και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ώσπου να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνετε τα βρασμένα ρεβίθια, την ντομάτα κονκασέ και τον ζωμό λαχανικών και αφήνετε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος, προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε για ακόμη 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί αλλά να παραμείνει ζωντανό σε χρώμα.
Δοκιμάστε, διορθώστε σε αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, και σερβίρετε ζεστό με λίγο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Tips
-Μπορείτε να το συνοδεύσετε με λίγο (φυτικό) γιαούρτι ή με τραγανό ψωμί ολικής άλεσης για πιο ολοκληρωμένο γεύμα
-Προσθέστε στο σερβίρισμα λίγα καβουρδισμένα κουκουνάρια ή καρύδια για τραγανή υφή και έξτρα θρεπτικά στοιχεία. Επίσης, μια μικρή πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο πάνω από τη σούπα δίνει ζεστή, φθινοπωρινή νότα.