Ψητοί πατατοκεφτέδες με γλυκοπατάτα

Οι πατατοκεφτέδες είναι ένας αγαπημένος ελληνικός μεζές που ταιριάζει με την ίδια ευκολία ως ένα ορεκτικό ή συνοδευτικό σε ένα τραπέζι, αλλά και ως σνακ στην παραλία ή οπουδήποτε αλλού. Σε αυτή τη vegan και πιο υγιεινή εκδοχή, χρησιμοποιούμε γλυκοπατάτα, γνωστή για την υψηλή της περιεκτικότητα σε βήτα-καροτένιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ένα υλικό που έχει συνδεθεί με τις Μπλε Ζώνες και τη μακροζωία και μπορεί να αποτελέσει μια αναβαθμισμένη επιλογή έναντι της απλής πατάτας. Οι γλυκοπατάτες υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζουν το σάκχαρο και χαρίζουν υπέροχη φυσική γλυκύτητα και χρώμα, ενώ μας παρέχουν και πρεβιοτικά για ένα υγιές έντερο. Ψήνοντάς τους, μάλιστα, αντί να τους τηγανίζουμε, μειώνουμε τα λιπαρά χωρίς να χάνουμε καθόλου σε γεύση! Και το αποτέλεσμα είναι πατατοκεφτέδες πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πηγή βιταμινών A, C και E, χωρίς ζωικά προϊόντα, με καλά λιπαρά και ανώτεροι σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους κλασικούς. Πάμε να τους φτιάξουμε;
Υλικά (για περίπου 10 κεφτέδες)
2 μεγάλες γλυκοπατάτες (περίπου 500 γρ.)
1 μέτρια πατάτα (προαιρετικά, για περισσότερη πυκνότητα)
1 μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο ή ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρό καρότο τριμμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό
1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά για πιο ανατολίτικη γεύση)
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
Αλάτι και πιπέρι
4-5 κ.σ. αλεύρι βρώμης ή αλεύρι ολικής (ή ρεβυθάλευρο για extra πρωτεΐνη)
2 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο για το ταψί)
Εκτέλεση
Βράζετε ή ψήνετε τις γλυκοπατάτες και την πατάτα μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20-30 λεπτά). Τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τις πολτοποιείτε σε μεγάλο μπολ με ένα πιρούνι ή πρες πουρέ. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδια, καρότο, λιναρόσπορο, μυρωδικά, αλεύρι, ελαιόλαδο, μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που πλάθεται.
Πλάθετε κεφτέδες και τους τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε στους 200°C (προθερμασμένος φούρνος) για περίπου 20-25 λεπτά, γυρίζοντάς τους μία φορά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί εξωτερικά.
Σερβίρετε με γιαούρτι καρύδας ή vegan ταχίνι-λεμονάκι και σαλάτα, σε έναν υπέροχο και δροσερό συνδυασμό.
Tips
- Για extra τραγανότητα, ψεκάστε ελαφρά τους κεφτέδες με ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο
- Μπορείτε να τους ψήσετε και σε air fryer στους 190°C για 12-15 λεπτά
- Συνδυάζονται τέλεια με πράσινη σαλάτα, ντοματοσαλάτα ή σάλτσα αβοκάντο