Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς το πράσινο τσάι μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο

1 min reading time

Πόσο πράσινο τσάι πίνετε στην καθημερινότητά σας; Αν δεν το καταναλώνετε συχνά, δυστυχώς χάνετε πολλά, αφού ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού την ημέρα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο, να εξισορροπήσει το σάκχαρο του αίματος, να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό, να συμβάλλει στην ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και να συμβάλλει στη μακροζωία. Σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Κι όμως!

Σε μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 40 χιλιάδες ενήλικες στην Ιαπωνία για 11 χρόνια, όσοι κατανάλωναν 5 ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα, είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Τόσο απλά.

Το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες, φλαβόνες, φλαβονόλες και άλλες βιοχημικές ουσίες που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Το πράσινο τσάι έχει θετική επίδραση και στον διαβήτη και την παχυσαρκία, ενώ ένα συγκεκριμένο συστατικό του, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο για την καύση του λίπους και πωλείται, μάλιστα, και σαν συμπλήρωμα για απώλεια βάρους.  Απ’ ό,τι φαίνεται εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων, αυξάνει την καύση του λίπους και ενισχύει ακόμη και την κατανάλωση ενέργειας.

Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι έχει σχετιστεί με την απώλεια βάρους με πλήθος μηχανισμών. Ένας εκ των οποίων φαίνεται να είναι ότι διεγείρει την παραγωγή φαιού (καφέ) λίπους, το οποίο σχετίζεται με την καύση του λίπους στο ανθρώπινο σώμα.
Για καιρό, υποθέταμε ότι εκπληκτικές, υγιεινές τροφές όπως το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κόκκινο κρασί, μας έκαναν καλό επειδή είχαν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι που σίγουρα ισχύει. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι αυτές οι ουσίες βοηθούν τον οργανισμό σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο, που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Σχεδόν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας υπάρχουν δομές που ονομάζονται μιτοχόνδρια και σχετίζονται με πολλές κυτταρικές λειτουργίας, με την παραγωγή ενέργειας, την καύση του λίπους και άλλες μεταβολικές διαδικασίες. Το πράσινο τσάι βοηθά στην επιδιόρθωση και την ενδυνάμωση των μιτοχονδρίων, ενεργοποιώντας μηχανισμούς που πιέζουν το κύτταρο να παράγει προστατευτικά ένζυμα που τελικά διεγείρουν την παραγωγή περισσότερων μιτοχονδρίων. Όταν τα μιτοχόνδρια είναι υγιή και λειτουργικά, οδηγούν και σε έναν υγιή μεταβολισμό, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, ακόμη και απώλεια βάρους.

Κι όσοι ανησυχείτε για την καφεΐνη, να σας πω ότι όλες οι μεγάλες μελέτες έχουν γίνει σε τσάι με περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ότι όσοι το καταναλώνουν σπάνια μπορεί να έχουν την επίδραση που έχει ο καφές. Αυτό συμβαίνει γιατί το πράσινο τσάι περιέχει ένα αμινοξύ, την L-θειανίνη, η οποία είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό και μας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας και συγκέντρωσης που αντισταθμίζει την όποια δράση μπορεί να έχει η καφεΐνη.

Μην αναρωτιέστε άλλο για το πράσινο τσάι. Βάλτε το στην καθημερινότητά σας και προσέξτε μόνο σε περιπτώσεις αναιμίας, να το καταναλώνετε μακριά από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, καθώς εμποδίζει την απορρόφησή του.

Πηγή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16968850/

Call Now Button