Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν πίνουμε το νερό που χρειάζεται;

Ακούμε συνεχώς ότι πρέπει να μένουμε ενυδατωμένοι, να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, να μην περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό και πολλά άλλα που μας ωθούν να γεμίσουμε το ποτήρι μας για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Τι καλό κάνουμε, όμως, στον οργανισμό μας όταν του δίνουμε το νερό που χρειάζεται καθημερινά;

Έχουμε περισσότερη ενέργεια

Τα κύτταρα του οργανισμού μας χρειάζονται νερό για να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την υγεία τους, αφού και περιέχουν και περιβάλλονται από νερό. Όταν δεν λαμβάνουμε το νερό που χρειαζόμαστε, τα κύτταρα αυτά γίνονται λιγότερο διαπερατά, εμποδίζοντας τη ροή των ορμονών και των θρεπτικών συστατικών μέσα τους. Αυτό μας «κλέβει» ενέργεια και αισθανόμαστε κόπωση και αδυναμία. Για να μη συμβεί αυτό, χρειάζονται 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά (συμπεριλαμβανομένων και άλλων υγρών), αναλόγως πάντα με την εποχή, τη θερμοκρασία, το κλίμα, την άσκηση.

Βελτιώνεται η μνήμη και η συγκέντρωσή μας

Ο εγκέφαλός μας εξαρτάται κατά πολύ από τα υγρά για να δουλεύει σωστά, αφού παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις συνάψεις και τους νευρώνες. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο European Journal of Clinical Nutrition, ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες πρόβλεψης στην έκπτωση της μνήμης είναι η αφυδάτωση. Παρ’ όλ’ αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από χρόνια αφυδάτωση, μην καταναλώνοντας το νερό που πρέπει. Και στο θέμα συγκέντρωσης, όμως, το νερό παίζει ρόλο και θα το διαπιστώσετε όταν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και δοκιμάσετε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση παίζει ρόλο στις διεργασίες του εγκεφάλου και επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης. Αν το σκεφτείτε, υπάρχει τόσο νερό στον οργανισμό μας, που είναι φυσιολογικό να το χρειαζόμαστε για κάθε μας λειτουργία.

Γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο γρήγοροι

Η δυσφορία και οι πόνοι που αισθανόμαστε όταν προσπαθούμε να σηκώσουμε κάτι βαρύ ή να σπρώξουμε μπορεί να οφείλονται εν μέρει σε αφυδάτωση και σε έλλειψη δύναμης. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μια πτώση της τάξης του 2% στην ενυδάτωσή μας, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια δύναμης, αυξάνοντας το αίσθημα κόπωσης. Όταν, όμως, λαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού στον οργανισμό μας, οι μύες μας χαλαρώνουν, η ενέργειά μας αυξάνεται και η απόδοσή μας μεγιστοποιείται.

Αδυνατίζουμε

Όχι, δεν μας αδυνατίζει το ίδιο το νερό, αλλά πολλές φορές συμβαίνει να μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα και να καταναλώνουμε φαγητό αντί να πιούμε νερό, αυξάνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά. Αν, λοιπόν, είμαστε συνεχώς επαρκώς ενυδατωμένοι, αφενός δεν τσιμπολογάμε χωρίς λόγο, αφετέρου αισθανόμαστε πιο ήπιο το αίσθημα της πείνας, κάτι που βοηθά στη διαχείριση βάρους. Συν τοις άλλοις, φάνηκε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ότι όσοι αύξαναν την καθημερινή κατανάλωση νερού από 1 έως 3 φλιτζάνια (πέραν των 4 κατά μέσο όρο που έπιναν ως τότε), έτρωγαν λιγότερο, μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 200 την ημέρα. Ακόμη, η κατανάλωση νερού πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος μας προκαλεί μείωση της όρεξης και μας κάνει να νιώθουμε γρηγορότερα κορεσμό. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν επίσης σημαντικά, γι’ αυτό βάλτε ντομάτες, αγγούρια, σταφύλια κ.ο.κ. στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Βελτιώνουμε την πέψη

Είναι αλήθεια ότι το έντερο και η ομαλή λειτουργία του αποτελεί δείκτη υγείας. Αν αισθάνεστε συχνά δυσφορία ή φούσκωμα και σας ταλαιπωρεί δυσκοιλιότητα, τότε δοκιμάστε εκτός των άλλων να αυξήσετε το νερό που πίνετε, το οποίο πιθανότατα να είναι λιγοστό. Όσοι πίνουν αρκετό νερό στην καθημερινότητά τους βοηθούν κατά πολύ την κινητικότητα του εντέρου και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Χαρίζουμε περισσότερη λάμψη στο δέρμα

Η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την επιδερμίδα μας, αφού συμβάλλει στο να είναι πιο καθαρό και να δείχνει πιο νεανικό. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και βασίζεται στο νερό για την παραγωγή νέων κυττάρων που μας χαρίζουν λάμψη, αλλά και για τη ρύθμιση της θερμοκρασία του σώματός μας. Σύμφωνα με έρευνες, άλλωστε, αποτελείται από 30% νερό, που του προσθέτει ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Φτιάχνουμε τη διάθεσή μας

Να θυμάστε πάντα ότι ακόμη και μια μικρή πτώση στην ενυδάτωσή μας μπορεί να αρχίσει να μας χαλάει τη διάθεση, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Αυτή η πτώση δεν μας δίνει την αίσθηση δίψας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά αποτελεί ένα επίπεδο αφυδάτωσης που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, προκαλώντας μας ακόμη και πονοκέφαλο ή αίσθημα κούρασης. Γι’ αυτό πίνετε νερό τακτικά μέσα στην ημέρα και δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τις επιλογές σας με αρωματισμένο νερό με φρούτα, spritzer κ.ο.κ.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button