Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

MSG: πόσο τοξικό μπορεί να είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που υπάρχει παντού;

Το βρίσκουμε σχεδόν παντού ως πρόσθετο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά καθώς αποτελεί ενισχυτικό γεύσης. Νέα έρευνα, όμως, φανερώνει ότι το MSG (γλουταμινικό μονονάτριο) είναι εξαιρετικά τοξικό, προκαλώντας μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία και το ανοσοποιητικό μας, ακόμη κι όταν δεν καταναλώνεται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.

Η αλήθεια είναι ότι οι πιο «ενημερωμένοι» με ρωτούν συχνά γι’ αυτό με ανησυχία και δεν έχουν άδικο. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Headache Pain, ακόμη και μια εντός ορίων πρόσληψη γλουταμινικού μονονατρίου προκαλεί πονοκέφαλο στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Τι δείχνει νέα έρευνα για το MSG
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές με στόχο τη μελέτη των επιδράσεων της επαναλαμβανόμενης πρόσληψης MSG, πραγματοποίησαν διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη. Τα πεδία στα οποία ερευνήθηκαν οι επιδράσεις ήταν ο ξαφνικός πόνος, η μηχανική ευαισθησία των μασητικών μυών (οι τέσσερις μύες που κινούν το σαγόνι πλευρικά), οι παρενέργειες και η αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 υγιή άτομα με 5 καθημερινές συνεδρίες για μία εβδομάδα, κατά την οποία λάμβαναν MSG σε ποσότητα 150mg/kg ή placebo (24mg/kg NaCl) (κάπου εδώ να σας πω ότι τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή μελέτη είναι όταν ούτε ο συμμετέχων ούτε ο ερευνητής γνωρίζει ποιος παίρνει θεραπεία. Οι θεραπείες αποκαλύπτονται μετά το τέλος του πειράματος, όπου και αναλύονται τα δεδομένα. Έτσι μπορεί να εξαλειφθεί το συστημικό σφάλμα τόσο στον ερευνητή, όσο και στον συμμετέχοντα).

Ο ξαφνικός πόνος χωρίς ερέθισμα, τα όρια του πόνου πίεσης και τα επίπεδα αντοχής του μασητικού και του κροταφικού μυός, οι παρενέργειες και η αρτηριακή πίεση αξιολογήθηκαν 15, 30 και 50 λεπτά μετά την πρόσληψη MSG. Δείγματα σάλιου δόθηκαν πριν και 30 λεπτά μετά την πρόσληψη MSG, προκειμένου να αξιολογηθούν οι συγκεντρώσεις γλουταμινικού μονονατρίου.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αφού στους 8 από τους 14 συμμετέχοντες προέκυψε πονοκέφαλος κατά τη λήψη MSG, ενώ μόλις 2 στους 14 απ’ όσους έλαβαν placebo ανέφεραν πονοκέφαλο. Οι συγκεντρώσεις MSG στο σάλιο την 5η ημέρα ήταν σημαντικά ανεβασμένες, τα όρια του πόνου πίεσης στον μασητικό μυ ήταν μειωμένα (δηλαδή ο πόνος αυξήθηκε) από το MSG τη 2η και την 5η ημέρα, η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε σημαντικά μετά τη λήψη MSG και τα επίπεδα αντοχής του μασητικού και του κροταφικού μυός δεν αναπτύχθηκαν στη διάρκεια των 5 ημερών πρόσληψης MSG.

Πέραν αυτών, υπήρξε και μια σειρά από παρενέργειες, οι οποίες παρατηρήθηκαν με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στην ομάδα του MSG, όπως: πόνος στο σαγόνι, ναυτία, κούραση, πονοκέφαλος, στομαχόπονος, ζαλάδα, πίεση στο στήθος.

Τι σημαίνουν όλα αυτά
Λόγω του ότι η πλειοψηφία των συσκευασμένων τροφών που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ σήμερα περιέχουν ως πρόσθετο γλουταμινικό μονονάτριο με στόχο την ενίσχυση της γεύσης τους ή άλλα συστατικά όπως υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας, εκχύλισμα μαγιάς, φυσικό άρωμα κ.ά. από τα οποία «κρύβεται» πίσω, καταλαβαίνουμε ότι το έχουμε ίσως καθημερινά στο πιάτο μας και μοιάζει αδύνατο να το αποφύγουμε.

Ο μόνος τρόπος να απαλλαχτεί κάποιος από αυτό είναι να ακολουθεί διατροφή με βάση μόνο φυτικές, μη επεξεργασμένες τροφές ή να ελέγχει ο καθένας από την αρχή την πρώτη ύλη του. Όσοι πάσχουν από τα παραπάνω συμπτώματα, η αποχή από τροφές που περιέχουν MSG θα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας.

Αυτή η μελέτη είναι επίσης άκρως σημαντική για τη θεραπεία κρανιογναθικών διαταραχών (TMD), οι οποίες σύμφωνα με τη μελέτη επηρεάζουν το 10% του πληθυσμού, με το κύριο σύμπτωμα να οδηγεί τους ασθενείς σε ιατρική παρακολούθηση για τον πόνο στους μασητικούς και κροταφικούς μυς.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι το 70% όσων πάσχουν από TMD αναφέρει μυϊκό πόνο σε αυτή την περιοχή και θεωρείται μυοπροσωπικός πόνος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις παθολογικής αλλαγής στους μασητικούς μυς.

Θεωρούνταν πάντα ότι υπάρχουν διατροφικά στοιχεία που μπορεί να πυροδοτήσουν τέτοιου είδους πόνους, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε ελάχιστη έως μηδαμινή έρευνα για συσχέτιση με το MSG. Λόγω, μάλιστα, του ότι η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν μέσα σε μια φυσιολογική καθημερινή κατανάλωση γλουταμινικού μονονατρίου είναι πολύ πιθανό ότι κρανιογναθικές διαταραχές χωρίς εμφανείς παθολογικές αιτίες να οφείλονται στην κατανάλωση MSG.

Με λίγα λόγια, το MSG είναι ένας νευροτοξικός, ενδοκρινικός διαταράκτης που σχετίζεται με πολλαπλές παθήσεις υγείας. Ο λόγος που παρ’ όλο που είναι τοξικό, χρησιμοποιείται παντού είναι γιατί ενισχύει τη γεύση και προκαλεί έντονη επιθυμία για περισσότερο, δρώντας κάπως σαν ναρκωτικό και δυστυχώς προκαλώντας βλάβες στους νευρώνες, συμβάλλοντας στο μεταβολικό σύνδρομο, στην υπέρταση και σε πολλά άλλα.

Προτιμήστε, όσο μπορείτε φυτικές, βιολογικές τροφές, χωρίς επεξεργασία, αν θέλετε να το βγάλετε από τη ζωή σας, μαζί με τις παρενέργειές του.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button