Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς βοηθούν τα μούρα στον διαβήτη

Τα μούρα είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική προσθήκη σε οποιοδήποτε είδος διατροφής, πόσο μάλλον στη φυτοφαγία, όπου έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εκτός από φυτικές ίνες, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, και τα δύο σε συνδυασμό οδηγούν σε μια καλύτερη ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και υποστήριξη της φυσικής ανόσιας, παίζοντας σημαντικό ρόλο ως βιοδείκτες της υγείας. Τα μύρτιλα και τα κράνμπερι ειδικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια συγκεκριμένα πολυφαινόλη, τις ανθοκυανίνες.

Η εν λόγω μελέτη που θα εξετάσουμε, έχει στόχο την αξιολόγηση αποδείξεων από τυχαιοποιημένες μελέτες για την δυναμική των συγκεκριμένων μούρων στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σε ανθρώπους με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2.

Η μετα-ανάλυση περιλάμβανε 22 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που συνέκριναν την επίδραση των μύρτιλων ή κράνμπερι σε παραμέτρους του διαβήτη τύπου 2, όπως στο σάκχαρο του αίματος κατά τη νηστεία, στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, με δεδομένα πριν και μετά την παρέμβαση. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι μελέτες περιέλαβαν την κατανάλωση μούρων σε διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των καψουλών σε σκόνη, των κατεψυγμένων, των χυμών, τους, smoothies και αποξηραμένων.

Συνολικά, λοιπόν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μύρτιλα και τα κράνμπερι παρουσίασαν σημαντικά οφέλη στη μείωση του σακχάρου νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, αλλά όχι στην αντίσταση στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε αυτές τις παραμέτρους δεν υπήρχαν επαρκή πειστικά στοιχεία για τα άτομα χωρίς διαβήτη.

Μην ξεχνάτε, ωστόσο, ότι η κατανάλωση μούρων έχει συνδεθεί με πλήθος οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης γνωστικής λειτουργίας και καρδιαγγειακής υγείας, αλλά και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο, πέραν των οφελών σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Πηγές
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(22)00083-7/fulltext
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-10th-april-2022-86c5e31bdaa4

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button