Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι οφέλη θα έχετε στην υγεία αν τρώτε λιγότερο κρέας;

Το κρέας πλέον γνωρίζουμε όλοι ότι από τη μία μας παρέχει αιμικό σίδηρο που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό και ολοκληρωμένη πρωτεΐνη που μας προσφέρει κορεσμό και μας παρέχει «καύσιμο» για τον οργανισμό, αλλά από την άλλη έχει το τίμημά του στην υγεία και το ανοσοποιητικό. Τα κορεσμένα λιπαρά του έχουν συνδεθεί με ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, αλλά και καρκίνου, ενώ τα αντιβιοτικά, οι ορμόνες και οι τροφές που καταναλώνουν τα ζώα, αποτελούν άλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο που με την κατανάλωση κρέατος περνά στο πιάτο μας.

Με αφορμή την 20η Μαρτίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, ελάτε να δούμε μαζί τα οφέλη του να το μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από τη διατροφή και τη καθημερινότητά σας, βελτιώνοντας και την υγεία σας και το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

Μείωση βάρους
Μια μεγάλη, πενταετής μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics το 2013 έδειξε ότι όσοι δεν καταναλώνουν κρέας έχουν χαμηλότερο μέσο όρο Δείκτη Μάζας Σώματος από όσους καταναλώνουν κρέας κι ότι οι vegan που δεν καταναλώνουν κανένα τρόφιμο ζωικής προέλευσης έχουν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη παχυσαρκίας (9,4%) από όσους καταναλώνουν κρέας (33,3%). Συν τοις άλλοις, διαφορετική μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή χάνουν περισσότερο βάρος από όσους καταναλώνουν κρέας, παρ’ όλο που όλοι λαμβάνουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Μείωση αρτηριακής πίεσης
Οι χορτοφάγοι και οι vegan έχει παρατηρηθεί ότι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από όσους καταναλώνουν κρέας, σύμφωνα με ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί στο Journal Public Health Nutrition. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει λόγω του χαμηλότερου μέσου όρου βάρους και την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Μείωση κινδύνου για διαβήτη
Μελέτη της American Diabetes Association έδειξε ότι όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου που αποτελεί παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, με εγκεφαλικό και με καρδιοπάθειες. Από τους συμμετέχοντες, όσοι απέφευγαν το κρέας και τα πουλερικά παρουσίαζαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, τριγλυκερίδια, όπως επίσης και μικρότερα κόπρανα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν αυτές τις τροφές.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου
Έρευνα του 2002 από τους ερευνητές του Loma Linda University, η οποία διήρκησε 10 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 70 χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι για λόγους θρησκείας δεν κατανάλωναν κρέας, έδειξε ότι υπήρχε μεγάλη διασύνδεση μεταξύ της vegan διατροφής και της μείωσης του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, ότι οι χορτοφάγοι παρουσίαζαν λιγότερα κρούσματα γαστρεντερικού καρκίνου και ότι οι vegan γυναίκες παρουσίαζαν λιγότερους καρκίνους που αφορούν το φύλο τους, όπως καρκίνο του μαστού.

Καλύτερη διάθεση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick και του Κολεγίου του Dartmouth μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 80 χιλιάδων ανθρώπων στη Μεγάλη Βρετανία και βρήκαν ότι η διάθεσή τους και η ψυχική τους κατάσταση βελτιωνόταν με τον αριθμό των ημερησίων μερίδων φρούτων και λαχανικών, φτάνοντας στην κορυφαία φάση στις 7 μερίδες, τη στιγμή που οι περισσότεροι καταναλώνουν 2-3 μερίδες καθημερινά.

Περισσότερη ενέργεια
Η κατανάλωση περισσότερου σπανακιού, λαχανίδας, φασολιών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά, μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε περισσότερη ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά από τη διατροφή έχουν οφέλη στα αγγεία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί ακόμη και να αυξήσουν την απόδοση στη γυμναστική σε υγιείς ανθρώπους. Αυτές οι τροφές «ανοίγουν» τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέπουν την είσοδο περισσότερου οξυγόνου και μας χαρίζουν περισσότερη ενέργεια.

Καλύτερη σιλούετα
Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και οσπρίων σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μειωμένη δυσκοιλιότητα και βελτιωμένη πέψη. Όταν η πέψη είναι σωστή και δεν υπάρχει φούσκωμα, θα νιώθετε πιο λεπτοί, με περισσότερη ενέργεια και ευεξία.

Πιο λαμπερό δέρμα
Η χορτοφαγία είναι μια από τις καλύτερες διατροφές για το δέρμα, αφού τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση θα προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό σας, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που φέρνουν τις ρυτίδες, τις κηλίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Βελτίωση μυρωδιάς σώματος
Μια διατροφή χωρίς κρέας φαίνεται ότι μας προσφέρει καλύτερη μυρωδιά και μάλιστα πιο ελκυστική, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Chemical Senses. Στο πλαίσιο της μελέτης, συμμετέχοντες ακολούθησαν διατροφή με ή χωρίς κρέας για δύο εβδομάδες, φορώντας pads κάτω από τη μασχάλη για τη συλλογή οσμών τις τελευταίες 24 ώρες της διατροφής. Στη συνέχεια, γυναίκες εκτίμησαν δείγματα αυτών των οσμών για το πόσο ευχάριστα, αντρικά, ελκυστικά και έντονα ήταν. Έπειτα οι συμμετέχοντες άλλαξαν διατροφή και στο τέλος οι γυναίκες έκριναν και πάλι τις οσμές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η μυρωδιά από όσους δεν κατανάλωναν κρέας ήταν σημαντικά πιο ωραία, ευχάριστη και λιγότερο έντονη.

Καλό στον πλανήτη
Σύμφωνα τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η βιομηχανία κρέατος και η εκτροφή ζώων συνεισφέρουν το 18-20% των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, με την εκτροφή βοοειδών να είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον. Όπως είναι φανερό, χρειάζεται δραστική μείωση της κατανάλωσης κρέατος παγκοσμίως, προκειμένου να αποφευχθούν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, και μάλιστα στις χώρες της Δύσης το βοδινό συγκεκριμένα πρέπει να μειωθεί κατά 90% και να αντικατασταθεί από 5 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων, ενώ μείωση χρειάζεται και στα υπόλοιπα είδη κρέατος, αλλά και στα αυγά. Μειώνοντας και απέχοντας τελικά από το κρέας, αναλαμβάνετε ένα μεγάλο μέρος της ατομικής σας ευθύνης απέναντι στον πλανήτη και βάζετε το λιθαράκι σας για ένα καλύτερο αύριο, για εσάς και τα παιδιά σας.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button