Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Καρκίνος του προστάτη: Η ζωή μετά τη διάγνωση

1 min reading time

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες και δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια με τις έρευνες να δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζει κάποια μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Οι νέες διαγνώσεις αυξάνονται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, όπου το 2018 καταγράφηκαν περίπου 6.500 περιπτώσεις και 1850 θάνατοι.

Υπάρχουν, ωστόσο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν το ρόλο της φυτοφαγίας στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και στην καλή επιβίωση μετά τη διάγνωση και τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα και οι έξι πυλώνες της lifestyle medicine (κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση του άγχους, αποφυγή επικίνδυνων ουσιών, αναζωογονητικός ύπνος και κοινωνικές σχέσεις) είναι σημαντικοί για την υγεία του προστάτη.

Τα δεδομένα της νέας μελέτης
Η μελέτη περιελάμβανε 3505 άνδρες από τη μελέτη Health Professionals Follow-up Study με διάγνωση μη μεταστατικού καρκίνου του προστάτη. Τα διατροφικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη και του δείκτη υγιεινής φυτοφαγικής διατροφής. Αυτό συσχετίστηκε με δείκτες ποιότητας ζωής που μετρήθηκαν σε μέσο χρόνο 7 ετών μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Οι τομείς της ποιότητας ζωής που συμπεριλήφθηκαν ήταν η σεξουαλική λειτουργία, ο ερεθισμός/απόφραξη ούρων, η ακράτεια ούρων, το έντερο και η ορμονική υγεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας συνολικά ισορροπημένης φυτοφαγικής διατροφής συσχετίστηκε με καλύτερη σεξουαλική λειτουργία/στυτική λειτουργία, λιγότερο ερεθισμό/απόφραξη ούρων και ακράτεια ούρων, καλύτερη λειτουργία του εντέρου και υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της ορμονικής υγείας.

Πώς βοηθάει η φυτοφαγία
Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν πώς τα αποτελέσματά τους συμφωνούν με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών. Οι θετικές επιδράσεις μιας φυτοφαγικής διατροφής πιθανόν να οφείλονται στην υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών και στην επίδραση των πολυάριθμων αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων στα φυτά, μαζί με την απουσία βλαβερών θρεπτικών συστατικών που απαντώνται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αναφέρουν, επίσης, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ακολουθούσε μια πλήρως φυτική ή vegan διατροφή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να υπάρχει πρόσθετο όφελος για όσους ακολουθούν τη φυτοφαγία εξ ολοκλήρου. Αφιερώνουν, μάλιστα, μια ολόκληρη παράγραφο για να μας υπενθυμίσουν τα οφέλη της φυτοφαγίας για τον πλανήτη και υπονοούν ότι εφόσον δεν υπάρχουν μειονεκτήματα σε αυτόν τον τρόπο διατροφής, αυτό θα πρέπει να είναι το διατροφικό πρότυπο εκλογής.

Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι τα άτομα με καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενσωμάτωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφίμων φυτικής προέλευσης στη διατροφή τους θα μπορούσε όχι μόνο να μειώσει τον κίνδυνο συνοδών παθήσεων, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Πηγές

https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/plant-based-diets-improve-quality-life-after-prostate-cancer

Dizon DS, Kamal AH. Cancer statistics 2024: All hands on deck. CA Cancer J Clin. 2024. doi:10.3322/caac.21824 

Loeb S, Hua Q, Bauer S, et al. Plant-based diet associated with better quality of life in prostate cancer survivors. Cancer. 2024. doi:10.1002/cncr.35172

Ornish D, Weidner G, Fair WR, et al. Intensive lifestyle changes may affect the progression of prostate cancer. J Urol. 2005;174(3):1065-1069; discussion 1069-1070. doi:10.1097/01.ju.0000169487.49018.73

Call Now Button