Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Καρκίνος παχέος εντέρου: οι 7 συμβουλές που θα σας σώσουν

1 min reading time

Ξέρω πολύ καλά και λόγω της δουλειάς μου ότι ο καρκίνος είναι ο πρωταρχικός και μεγαλύτερος φόβος των περισσοτέρων, με πολλούς να με επισκέπτονται για αντικαρκινική διατροφή ή για να ξεπεράσουν πιο γρήγορα έναν καρκίνο που τους έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα και θέλουν να τον ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η αλήθεια είναι ότι η διατροφή πράγματι βοηθάει και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος, αλλά αν διαγνωστεί εγκαίρως είναι μια νόσος που θεραπεύεται, με την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου να ξεπερνά το 90% αν η διάγνωση γίνει νωρίς. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται και στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στην Ελλάδα  υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 3.000 άτομα με τη συχνότητα της νόσου να αυξάνεται και τις έρευνες συνεχώς να δείχνουν ότι η διατροφή και η κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος επηρεάζει. Φροντίζοντας, λοιπόν, τη διατροφή μας, πραγματοποιώντας τις προληπτικές εξετάσεις και κάνοντας τις παρακάτω 7 κινήσεις, αυτό το είδος καρκίνου μπορεί να μείνει μακριά μας. Δείτε τι συμβουλεύω πάντα και όσους με επισκέπτονται, ειδικά αν έχουν βεβαρημένο ιστορικό και κληρονομικότητα:

Διατηρήστε υγιές βάρος
Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου και μάλιστα ο κίνδυνος υπολογίζεται 48% υψηλότερος για τους παχύσαρκους άντρες με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30, σε σχέση με όσους διατηρούν υγιές βάρος. Το κοιλιακό λίπος επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο, είναι να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης. Η κατανάλωση φυτικών τροφών και η plant-based διατροφή με φρούτα, λαχανικά, όσπρια χωρίς επεξεργασμένες τροφές έχει αποδειχτεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο. Αν δεν ασκείστε καθόλου, βάλτε αρχικό στόχο τα 30 λεπτά έντονο περπάτημα σε πρώτη φάση και μεταβείτε σταδιακά σε ένα πιο δραστήριο μοντέλο καθημερινότητας.

Καταναλώστε πολλές φυτικές ίνες
Ο σύγχρονος, δυτικός τρόπος διατροφής δυστυχώς αποτυγχάνει ξεκάθαρα να παράσχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες καθημερινά σε όσους τον ακολουθούν, οι οποίες πρέπει να ξεπερνούν τα 30 γραμμάρια την ημέρα. Για να τις εξασφαλίσετε, πρέπει να καταναλώνετε πολλά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ολική άλεση (δηλαδή ψωμί ολικής, ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι και ανεπεξέργαστα δημητριακά) και σύμφωνα με τον NHS Eatwell Guide η υγιεινή ολική άλεση πρέπει να αποτελεί πάνω από το 1/3 των τροφών που καταναλώνετε καθημερινά -μην ξεχνάτε ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που καταναλώνετε καθημερινά, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 10%. Ξεκινήστε από το πρωινό, με δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη κ.ο.κ., όπου μπορείτε να προσθέσετε και φρούτα, προσέχοντας, μόνο, να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητά σας σταδιακά, για να δώσετε χρόνο στο πεπτικό σας να προσαρμοστεί.

Καταναλώνετε όσπρια και πράσινα λαχανικά
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β έχει συνδεθεί με 20% μείωση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’ αυτό φροντίστε να τις βάζετε πιο συχνά στη διατροφή σας. Σε ασθενείς που είχαν πραγματοποιήσει αφαίρεση πολυπόδων, μάλιστα, η κατανάλωση φασολιών έδειξε ότι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νέων πολυπόδων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα US National Cancer Institute’s Polyp Prevention Trial, η αύξηση κατανάλωσης φασολιών σε ασθενείς που είχαν αφαιρέσει πολύποδες κατά 70 γραμμάρια την ημέρα (λιγότερο από το ¼ μιας κονσέρβας), φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων πολυπόδων κατά 65%. Βάλτε, λοιπόν, στο καθημερινό μενού σας φασόλια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εξασφαλίστε ένα υγιές έντερο.

Αποφύγετε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί, τα λουκάνικα, το μπέικον το ζαμπόν και όλα τα κρεατικά έχουν συνδεθεί πολλές φορές με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το Cancer Research UK μάλιστα εκτιμά ότι το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλείται από την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Αυτό σημαίνει 44 χιλιάδες νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε 5 χρόνια. Ακόμη και η κατανάλωση 50 γραμμαρίων καθημερινά (το ισοδύναμο ενός λουκάνικου) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18% και για κάθε 100 γραμμάρια κρέας που καταναλώνετε καθημερινά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 17%. Το 2018, το Cancer Research Fund εξέτασε τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του παχέος εντέρου και κατέληξε ότι το καλύτερο είναι να καταναλώνουμε ελάχιστο έως καθόλου επεξεργασμένο κρέας και ότι η μείωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να μας προστατέψει από αυτό το είδος καρκίνου.

Κόψτε το κάπνισμα
Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και δεν περιορίζεται μόνο στον κακρίνο των πνευμόνων. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν 18-25% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου κι αυτό οφείλεται στα χημικά που συναντάμε στον καπνό του τσιγάρου, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καιρό καπνίζετε, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

Περιορίστε το αλκοόλ
Το Cancer Research UK εκτιμά ότι περίπου 6% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος αντέρου προκαλούνται από την κατανάλωση αλκοόλ κι όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές όριο για το αλκοόλ. Η μέγιστη εβδομαδιαία κατανάλωση καλό είναι να μην ξεπερνά τις 14 μονάδες, δηλαδή 6 μικρά ποτήρια κρασί ή 6 ποτήρια μπίρας.

Κάντε προληπτικές εξετάσεις
Μετά την ηλικία των 50 ετών (εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) κρίνεται απαραίτητη η κολονοσκόπηση, η εξέταση που μας επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Αποτελεί την καλύτερη προληπτική εξέταση για τον εντοπισμό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος αν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να θεραπευτεί πλήρως γι’ αυτό μιλήστε με τον γιατρό σας και εξεταστείτε! Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής και οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.

Call Now Button