Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Η ζωή μετά τη διάγνωση καρκίνου

1 min reading time

Ο καρκίνος αποτελεί για τους περισσότερους τον μεγαλύτερο φόβο και μια τέτοια διάγνωση, μπορεί να προκαλέσει μια παύση στη ζωή –για άλλους περισσότερο, για άλλους λιγότερο. Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα αυτής της ασθένειας όλοι παγώνουμε. Η πρόγνωση, ωστόσο, μετά τη διάγνωση, ειδικά αν υπάρχει έγκαιρη πρόληψη και σε σχέση πάντα με το είδος καρκίνου και τη γενικότερη υγεία του ατόμου, μπορεί να είναι πολύ καλή, με τα ποσοστά επιβίωσης δεκαετίας για ορισμένους καρκίνους, όπως του μαστού και του προστάτη, να έχουν διπλασιαστεί, ακόμη και τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’70. Σημαντική, λοιπόν, είναι η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και ο τρόπος ζωής με παρεμβάσεις που μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης. Μην ξεχνάμε ότι οι χρόνιες ασθένειες αφενός αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά και μετά από μια διάγνωση καρκίνου, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιομεταβολικών παθήσεων. Αυτό, λοιπόν, καθιστά άκρως σημαντική την παρέμβαση στον τρόπο ζωής, τόσο για πρόληψη, όσο και για καλύτερη υγεία στα χρόνια που ακολουθούν τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JACC CardioOncology, με βάση ευρήματα από την μελέτη UK Biobank, εξέταση τον αντίκτυπο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής στον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, πριν και μετά τον καρκίνο. Στο πλαίσιο της μελέτης, έλαβαν μέρος δύο υπο-ομάδες, με 397.136 συμμετέχοντες γενικού πληθυσμού χωρίς καρκίνο και 35.564 συμμετέχοντες διαγνωσθέντες με καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 με 70 ετών, χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 κατά τη στρατολόγησή τους, ενώ παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 14 χρόνια. O

Ο δείκτης υγιεινού τρόπου ζωής (HLI) αποτελούνταν από 5 σημεία που σχετίζονταν με καρδιομεταβολική νόσο (κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα, διατροφή, κατανάλωση αλκοόλ και διάρκεια ύπνου). Για κάθε ένα κριτήριο υγείας που πληρούσαν οι συμμετέχοντες έπαιρναν 1 πόντο, με μέγιστο σκορ τους 5 βαθμούς, αν έπαιρναν πόντο σε όλα τα κριτήρια. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ισορροπημένη διατροφή αφορούσε διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, επεξεργασμένα δημητριακά, ψάρια, ενώ είχε χαμηλή περιεκτικότητα σε μη επεξεργασμένο και επεξεργασμένο κρέας.

Σε 40.097 συμμετέχοντες χωρίς καρκίνο, το 10,1% διαγνώστηκε κατά την follow-up μελέτη. Κάθε πόντος στους παραπάνω παράγοντες σχετιζόταν με 8% μικρότερο κίνδυνο, με 10% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε ασθενείς με καρκίνο και με 12% μικρότερο κίνδυνο σε ασθενείς χωρίς καρκίνο. Κάθε έξτρα πόντος παρουσίαζε 17-26% μείωση κινδύνου θνητότητας κατά τη follow-up, με το κάπνισμα να έχει τον πιο ισχυρό αντίκτυπο, 19% μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και 16% μείωση κινδύνου διαβήτη τύπου 2 μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Στην ομάδα συμμετεχόντων με καρκίνο, όπου περιλαμβάνονταν 1027 συμμετέχοντες με αιματολογικούς καρκίνους, όσοι επιβίωσαν με τους 5 παραπάνω παράγοντες υγείας, παρουσίαζαν 44% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 38% μείωση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Για έναν παράγοντα, η μείωση του κινδύνου υπολογιζόταν στο 10% και 13% στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη αντίστοιχα.

Τα συνολικά ευρήματα, λοιπόν, επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχει ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής και συνηθειών για την πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, αλλά και για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων μετά από μια διάγνωση καρκίνου.

Τι προβλέπεται για το μέλλον; Όλα δείχνουν ότι η παρέμβαση στον τρόπο ζωής όσον αφορά τους αιματολογικούς καρκίνους θα επικεντρωθεί κατά πολύ στη δύναμη του μικροβιώματος του εντέρου. Ξέρουμε ήδη ότι ένα ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα προβλέπει καλύτερη απόκριση και πιο μακρά ύφεση όταν γίνεται ανοσοθεραπεία. Η υγεία του μικροβιώματος συνδέεται με τα αποτελέσματα μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι σημαντικό για τη βελτίωση της πορείας ασθενών με μυέλωμα. Κι όπως ξέρουμε, το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας, των φαρμάκων, των αντιβιοτικών, του αλκοόλ, του στρες, του ύπνου.

Μέχρι, λοιπόν, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ωθήσουμε τους ανθρώπους να φροντίσουν τις συνήθειες της καθημερινότητας, για μέγιστα οφέλη σε άτομα με διάγνωση καρκίνου.

Πηγή
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jaccao.2021.09.016
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-nutrition-news-march-2023-haematological-cancers-960a4e5cc13a

Call Now Button