Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Έχεις γράμμα! Ένα γράμμα αλλιώτικο από τα άλλα

1min reading time

Αγαπητοί μας φίλοι,

Κλείσαμε ήδη έναν χρόνο από τότε που το notanordinarymum έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο διαδίκτυο. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε  που μας στηρίξατε. Αν καταφέραμε να σας κάνουμε να δοκιμάσετε έστω και μία συνταγή, τότε νιώθουμε ότι πετύχαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του στόχου μας και η ευχαρίστηση για τη δουλειά μας θα ξεχειλήσει από το καπάκι της κατσαρόλας μας!

Ένα blog που ενισχύει γεύση και ανοσοποιητικό!

Για εμάς ήταν πραγματική πρόκληση να ξεκινήσουμε αυτό το blog διότι θέλαμε οι συνταγές μας να είναι υγιεινές (χορτοφαγικές και ημιχορτοφαγικές), με συνδυασμούς και υπερτροφές που να ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προσφέροντας έτσι μια καλύτερη επιλογή σε άτομα με αυτοάνοσα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, σε χορτοφάγους και vegan που θέλουν τα πιάτα τους να είναι υγιεινά, σε πολυάσχολες μαμάδες που παρόλο την κούραση της ημέρας επιδιώκουν το καλύτερο για τα παιδιά τους αλλά και για άτομα που αντιμετωπίζουν κόπωση και θέλουν να αυξήσουν την ενέργειά τους.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως  2-3 πραγματάκια.

Οι υπερτροφές (ή κατά κοινώς superfoods). Πολλοί έχουν σπεύσει να πουν «είναι μόδα». Σίγουρα. Η λέξη «υπερτροφές» είναι μόδα. Ομως οι τροφές του τόπου μας όπως η μαστίχα Χίου, η κάπαρη, η κανέλα, τα υπέροχα και δροσερά φρούτα της Ελλάδας (όπως το ρόδι μας) δεν είναι μόδα. Πίσω από αυτές υπάρχουν μελέτες και επιστήμονες που έχουν ερευνήσει τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας. Θέλει προσοχή η κατανάλωση τους καθώς και προσοχή η προέλευση τους. Για παράδειγμα τα gojiberries που προέρχονται από Κίνα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται, καθώς και όποιο άλλο προϊόν – έστω και βιολογικό – διότι το έδαφος είναι μολυσμένο. Ενα άλλο παράδειγμα είναι οι επίσης οι λεγόμενες σούπερ υγιεινές «φύτρες» οι οποίες όμως δεν ενδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από αυτοαάνοσα νοσήματα.Τέλος το αλάτι Ιμαλαίων δεν έχει θέση σε μια χώρα με τόσες θάλασσες. Εχουμε εξαιρετικό αλάτι όπως αυτό των Κυθήρων και του Μεσολογγίου.

Η χορτοφαγία: Ως foodblogger αλλά πιο ουσιαστικά, ώς ειδικός διατροφής σε αυτό το blog προωθώ συνταγές χωρίς κρέας, χορτοφαγικές και ημιχορτοφαγικές (για όσους επιθυμούν να έχουν σταδιακή μετάβαση στη χορτοφαγία), για καλύτερη ενέργεια και ενίσχυση ανοσοποιητικού. Οι λόγοι που ο καθένας επιλέγει τη χορτοφαγία (είτε για λογους υγείας, είτε για λόγους ηθικής) είναι προσωπικοί και σεβαστοί και η μετάβαση γίνεται στο χρόνο που επιθυμεί και αισθάνεται έτοιμος ο καθένας απο εμάς.

Όταν λοιπόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα επεξεργασμένα κρέατα ευθύνονται για τον καρκίνο του εντέρου (φτάνουν μόνο 2 φέτες γαλοπούλας ή άλλου αλλαντικού ημερησίως) και το κόκκινο κρέας πιθανολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο εντέρου, παγκρέατος και προστάτη, τότε τι αλλο θέλουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής μας;

Το πιο πρόσφατο, τρανταχτό παράδειγμα το παρουσίασε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής Κ. Καφάτος «Η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών αποδίδοταν στην παραδοσιακή διατροφή τους. Η διατροφή αυτή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο, που έδινε το ένα τρίτο περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προέρχετο από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα σε μικρές ποσότητες από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα. Η απλή αυτή παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως από τις νεότερες γενιές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ δυσάρεστα για την υγεία του πληθυσμού και οι πρόωροι θάνατοι από εμφράγματα και κακοήθη νεοπλάσματα έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις»

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους αγαπημένους μου Άγγλους ειδικούς όπου οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής της Αγγλίας για πρώτη φόρα προωθούν τα όσπρια ως κύρια πηγή πρωτεΐνης με ακολουθία το ψάρι και το κοτόπουλο και αναφέρει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να μειωθεί.

Σίγουρα εδώ θα ακούσετε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Στο επιχείρημα ότι καταναλώνοντας με μέτρο, ότι προσέχοντας από που αγοράζουμε το κρέας και όλα τα άλλα εξαλείφονται, θα παραμείνω σκεπτική (ιδιαιτέρως όταν τα ταχυφαγεία με μπέργκερ έχουν ξεφυτρώσει σα μανιτάρια σε όλη την Αθήνα!)

Θα συνεχίσουμε λοιπόν να προσπαθούμε να βοηθήσουμε λίγο με τις επιλογές που κάνει ο καθένας στο ημερήσιο τραπέζι, επιλογές που μπορούν να μας χορτάσουν και να μας ευχαριστήσουν, χωρίς να νιώθουμε ότι στερούμαστε τη γεύση και την ποιότητα στην κουζίνα μας.

Ανακαλύπτοντας τα δικά μας προΐόντα

Στο διατροφικό και γευστικό ταξίδι που κάναμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ανακαλύψαμε τοπικούς παραγωγούς από την Ελλάδα καθώς και τα σημεία που διαθέτουν τα προϊόντα τους (τελικά ήταν πιο εύκολο από όσο πιστεύαμε, πολλοί κάνουν και κατ’ οίκον παραδόσεις). Είμαστε πλέον έτοιμοι να προτείνουμε προΐόντα απαλλαγμένα από βλαβερά συντηρητικά αλλά και εταιρίες που σέβονται το περιβάλλον.

Πειραματιστήκαμε, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, με υλικά που ως τώρα μας ήταν ξένα στην κουζίνα μας ενώ είναι πραγματικά διατροφικά στολίδια για την υγεία και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Μην σας αποθαρρύνει η ποικιλία των υλικών και μη φοβηθείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Οι συνδυασμοί των συστατικών είναι αποτέλεσμα έρευνας ώστε τεντώνοντας το τόξο της γνώσης για τη διατροφή, το βέλος να βρει το στόχο που πρέπει: την καλή υγεία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο ανοσοποιητικό και στα αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία και διαχειρίζομαι συνεχώς στη δουλειά μου, υπάρχει πάντα η απαραίτητη μέριμνα. Μπορεί το αποτέλεσμα των συνταγών μας κάποιες φορές να μην έχει την υφή ή τη γεύση που έχετε συνηθίσει αλλά περιλαμβάνει την ουσία: την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας για καλύτερη υγεία.

Τέλος, ως επιστέγασμα της καλής διάθεσης και πρόθεσης με τις οποίες ξεκίνησε αυτό το blog, γνωρίσαμε ανθρώπους που και οι ίδιοι προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, όπως κι εμείς. Είδαμε ότι συνεχώς γίνεται όλο και πιο έντονη αυτή η ανάγκη στον κόσμο γύρω μας σε πείσμα των συνθηκών που ζούμε. Να μην μείνει η παράδοση και η ντόπια παραγωγή μας παραγκονισμένη στο υπόγειο των καταστημάτων από τα τυποποιημένα και τα εισαγόμενα τρόφιμα αλλά να είναι στο πάνω ράφι από αυτά. Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο φρέσκα, βιολογικά, εγχώρια προϊόντα καταναλώνουμε τόσο θα πέφτει η τιμή τους και θα έρχονται όλο και πιο κοντά μας.

Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή να γίνουμε όλοι συνδαιτήμονες σε ένα τραπέζι γεμάτο με τους θησαυρούς της Ελληνικής γης και απαλλαγμένους από βλαβερά συντηρητικά. Το μεγαλύτερο στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε για να συνεχίσουμε με μεράκι αυτό μας το εγχείρημα; Να μπορέσουμε να δώσουμε στο γιο μας, και σε όλα τα παιδιά κατ’ επέκταση, όχι μόνο την εύκολη λύση αλλά και αυτή που τους αξίζει. Να ζήσουμε στο τέλος εμείς καλά και αυτά καλύτερα.

Ραντεβού στις κουζίνες μας! Σας ευχαριστούμε θερμά!

Δέσποινα – Βασίλης- Γιώργος

Call Now Button