Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν όταν το παιδί δεν τρώει κρέας;

2min reading time

Νομίζετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου όταν το παιδί μεγαλώνοντας αρχίζει να απορρίπτει το κρέας και να μην το θέλει στο πιάτο του; Μπορείτε να ηρεμήσετε! Το να μην θέλει ένα παιδί το κρέας είναι πιο συνηθισμένο απ’ όσο πιστεύετε, ειδικά αν σκεφτείτε ότι τα παιδιά περνούν διάφορες διατροφικές φάσεις μεγαλώνοντας και πολλά αποφασίζουν ότι δεν τους αρέσουν πολλές τροφές που μέχρι τώρα μπορεί να έτρωγαν. Η αντιπάθεια προς το κρέας μπορεί συμβαίνει συνήθως γιατί δεν τους αρέσει η υφή του, η γεύση του ή η οσμή του. Όπως και να ’χει, όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με ένα σωστό σχεδιασμό, μπορείτε και πάλι να δώσετε στο παιδί τη θρεπτική αξία που χρειάζεται στα γεύματά του, χωρίς κρέας.

Τα δυο πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του κρέατος είναι η πρωτεΐνη και ο σίδηρος, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να δυναμώσει. Όταν, λοιπόν, το παιδί δεν θέλει κρέας, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στη διατροφή του τροφές που περιέχουν αυτά τα δυο θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών πρέπει να καταναλώνουν περίπου 13 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7mg σιδήρου την ημέρα, ενώ τα παιδιά 4-8 ετών πρέπει να φτάνουν τα 19 γραμμάρια πρωτεΐνης και 10mg σιδήρου την ημέρα.

Δείτε τι άλλο μπορούν να τρώνε, για να πάρουν τις απαραίτητες αυτές ποσότητες.

Αβγά: Τα αβγά αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για τα παιδιά που στη θέα του κρέατος… γκρινιάζουν και μπορείτε να τους τα φτιάξετε με διάφορους τρόπους. Στο πρωινό, ένα σφιχτό αβγό θα τους χαρίσει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0,6mg σιδήρου. Αντί για σφιχτό αβγό μπορείτε να τους φτιάξετε ομελέτα ή φριτάτα με superfood λαχανικά http://www.notanordinarymum.gr/product_info.php?products_id=244 που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Μπορείτε, επίσης, να κόψετε το αβγό και να το προσθέσετε στη σαλάτα τους με λαχανικά ή να το βάλετε σε ροδέλες στο τοστ τους.

Φιστικοβούτυρο: Ίσως στην Ελλάδα να μην είναι τόσο διαδεδομένο, αλλά η αλήθεια είναι ότι το φιστικοβούτυρο μπορεί να χαρίσει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0,6 γραμμάρια σιδήρου σε 2 κουταλιές της σούπας. Δοκιμάστε να του το συστήσετε, αλείφοντάς το στα κράκερ, στο σάντουιτς ή –ακόμα καλύτερα- βάζοντάς το σαν ντιπ στο κομμένο μήλο του και μην φοβηθείτε να πειραματιστείτε και με άλλα είδη, όπως βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους που είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνη.

Γιαούρτι: Ιδανική λύση για να βάλετε την πρωτεΐνη στη διατροφή του παιδιού που δεν τρώει κρέας, αφού ένα κεσεδάκι του παρέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή το 34% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Αν δυσκολεύεται να το φάει σκέτο, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies με φρούτα και λαχανικά εποχής, να του βάλετε φρούτα και μέλι, να το παγώσετε σερβίροντάς το σαν παγωτό όταν ζεστάνει ο καιρός κ.ο.κ.

Τυρί: Ίσως από τις πιο εύκολες λύσεις, το τυρί μπορεί να το φάει σκέτο με κράκερ ή να το συνδυάσετε στο γεύμα του, όπως στα σάντουιτς, τα μακαρόνια, τη σαλάτα κ.λπ Μπορείτε, επίσης να του φτιάξετε σνακ με τυρί και ντοματίνια (όπως στα finger food των πάρτι) και να θυμάστε ότι μισό φλιτζάνι φέτα του παρέχει το 20% της πρωτεΐνης που χρειάζεται μέσα στην ημέρα.

Μελάσα:Για όσους δεν γνωρίζουν, η μελάσα είναι το προϊόν που προκύπτει από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και θυμίζει μέλι. Μπορείτε, λοιπόν, να τη χρησιμοποιήσετε στα σνακ του παιδιού, στο ψωμί, στα φρούτα κ.λπ., για να του χαρίσετε το σίδηρο που χρειάζεται, αφού η μελάσα παρέχει το 4% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε 1 κουταλάκι του γλυκού.

Όσπρια: Οι φακές και τα φασόλια αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου για όσους δεν τρώνε κρέας. Αν, μάλιστα, τα συνδυάσετε με δημητριακά, θα δώσετε στο παιδί ολοκληρωμένη πρωτεΐνη με τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Αρκεί να συνδυάσετε π.χ. φακές με ρύζι, φασόλια ή ρεβίθια με ψωμί ολικής άλεσης, φάβα με κινόα κ.ο.κ. Περίπου ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2mg σιδήρου, ενώ η ίδια ποσότητα φακής φτάνει τα 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και τα 3mg σιδήρου.

Σπανάκι: Από 100 γραμμάρια μαγειρεμένο σπανάκι, το παιδί θα λάβει 2,9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 15% της ποσότητας του σιδήρου που χρειάζεται την ημέρα, γι’ αυτό θυμίστε του τον Ποπάι και βάλτε το στο πρόγραμμα. Είτε ως το γνωστό σπανακόρυζο με λεμόνι που βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου, είτε στη σαλάτα, είτε ψητό στο φούρνο σαν τσιπς κ.ο.κ. το σπανάκι θα του δώσει δύναμη και ενέργεια.

Κινόα
Η κινόα αποτελεί εξαιρετική τροφή για παιδιά και μην διστάσετε να τους τη μαγειρέψετε. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στη διατροφή των αστροναυτών, ούτε που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία την έχει χαρακτηρίσει ως το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης. Ο λόγος είναι ότι αυτοί οι μικροί αποξηραμένοι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και μάλιστα πλήρη πρωτεΐνη, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που πλησιάζει αυτή του κόκκινου κρέατος. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθώντας το παιδί να χορτάσει για περισσότερη ώρα, ενώ του παρέχει και σίδηρο, όπως επίσης κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για να την αγαπήσει χωρίς… γκρίνιες, μπορείτε να του φτιάξετε burger με κινόα, γλυκοπατάτα και μανιτάρια, να την προσθέσετε στη σαλάτα του, στη βρώμη ή να τη φάει σκέτη με λαχανικά.

Μανιτάρια
Μπορεί να είναι δύσκολη τροφή για κάποια παιδιά, αλλά αν καταφέρετε να τα πείσετε να τη δοκιμάσουν, θα έχετε αμέσως πλεονέκτημα, αφού τα μανιτάρια είναι μια επίσης πρωτεϊνούχα τροφή. Στα 100 γραμμάρια, τα μανιτάρια παρέχουν 3,1 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2% της ποσότητας σιδήρου που χρειάζονται καθημερινά. Ταυτόχρονα, παρέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης D, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, μαγνησίου και περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σάλτσες, τις σαλάτες τους, να τα αναμείξετε με άλλα λαχανικά ή να φτιάξετε μπιφτέκι με αυτά.

Σταφίδες

Οι σταφίδες και γενικότερα τα αποξηραμένα φρούτα, αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου, ενώ παρέχουν και πρωτεΐνη στον οργανισμό, χαρίζοντάς του τη δύναμη που χρειάζεται μέσα στην ημέρα. Στα 100 γραμμάρια σταφίδας, η πρωτεΐνη φτάνει τα 3,1 γραμμάρια, ενώ ο σίδηρος το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και μαζί τους το παιδί λαμβάνει και βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο για γερά οστά, βιταμίνη C και μπόλικες φυτικές ίνες. Χάρη στη γλυκιά τους γεύση, τα παιδιά συνήθως τις αγαπούν σκέτες. Αν, όμως, θέλετε, μπορείτε να «γλυκάνετε» με αυτές τη σαλάτα τους, να τις προσθέσετε σε σπιτικά κουλουράκια ή κέικ, στο πρωινό κ.ο.κ.

Τι να προσέχετε για καλύτερη απορρόφηση
– Ο συνδυασμός αβγού με τρόφιμα υψηλού σιδήρου επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου. Σκεφτείτε ότι ένα βραστό αβγό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου μέχρι και 28% σε ένα γεύμα, γι’ αυτό αποφύγετε να το συνδυάσετε με σπανάκι, όσπρια, να αβγοκόψετε τους λαχανοντολμάδες κ.ο.κ.

-Αποφύγετε να συνδυάζετε τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο, με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Προτιμήστε να καταναλώσετε αυτές τις τροφές (όσπρια, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα κ.ο.κ.) περίπου 2 ώρες μακριά από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, για να εξασφαλίσετε ότι θα λάβει από αυτές τον σίδηρο που χρειάζεται.

-Οι σωστοί συνδυασμοί για μέγιστη λήψη φυτικής πρωτεΐνης είναι: όσπρια και δημητριακά, όπως είπαμε πιο πάνω, δηλαδή φακές με ρύζι ή ψωμί ολικής άλεσης, φάβα με κινόα κ.ο.κ. Ακόμη, μπορείτε να συνδυάσετε όσπρια με ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι, καρύδια, αμύγδαλα κ.λπ ή δημητριακά και ξηρούς καρπούς, όπως π.χ. φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου σε ψωμί ολικής άλεσης, χούμους κ.ο.κ.

Call Now Button