Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να πετύχετε εύκολα τη μετάβαση στην plant-based διατροφή

1 min reading time

Οι έρευνες και οι αποδείξεις ότι ο δυτικός τρόπος διατροφής που επικεντρώνεται στην κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφών πυροδοτεί χρόνιες ασθένειες και ότι παράλληλα η plant-based διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος να τρεφόμαστε για το ανοσοποιητικό και τη συνολική μας υγεία, πλέον όλο και πληθαίνουν. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι και η πιο εύκολη μετάβαση για κάποιον που έχει συνηθίσει το κρέας, τα junk και τις επεξεργασμένες τροφές εν γένει, ούτε γίνεται πάντα σωστά και βιώσιμα. Σας μιλώ εκ πείρας.

Όταν ξεκίνησα κι εγώ με τον Βασίλη να αλλάζουμε τη διατροφή μας, κόβοντας αρχικά το κρέας, η απόφαση και η πραγματοποίησή της ήταν σχετικά εύκολη. Όταν στη συνέχεια, όμως, αποφασίσαμε να κόψουμε και τα γαλακτοκομικά και καθετί ζωικό, το τυρί μας έλειψε πολύ, το ίδιο και το αυγό. Γνωρίζοντας, όμως, τον στόχο μας και θέλοντας κυρίως εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να ξεπεράσει κάποια θέματα υγείας που με ταλαιπωρούσαν, τα πράγματα γίνονταν μέρα με τη μέρα όλο και πιο ξεκάθαρα. Κι όταν κάνοντας μια αλλαγή στη ζωή σου βλέπεις τα οφέλη και τις επιδράσεις της πάνω σου, σταδιακά τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Θέλει σίγουρα χρόνο και υπομονή, αλλά νομίζω ότι καταναλώνουμε χρόνο και υπομονή σε πολύ πιο ανούσια πράγματα στη ζωή μας. Η διατροφή και η υγεία μας, αν μη τι άλλο, το αξίζουν.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αν είστε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, ώστε να καταφέρετε να κάνετε με επιτυχία τη μετάβαση στη φυτοφαγική διατροφή και να γεμίσετε το πιάτο σας με φυτικές τροφές με τέτοιον τρόπο ώστε να το απολαμβάνετε και να κάνετε καλό και στον πλανήτη. (Να θυμίσω ότι η plant-based διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει μόνο φυτικές τροφές, δηλαδή φρούτα, λαχανικά όσπρια, καθόλου ζωικά και καθόλου επεξεργασμένες τροφές, ακόμη κι αν αυτές είναι φυτικές –εδώ είναι και η διαφορά της με τη vegan διατροφή).

Ορίστε και εμβαθύνετε στο κίνητρό σας
Σκεφτείτε ποιο είναι το κίνητρό σας προτού προχωρήσετε και αναλύστε το. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρουν ξεκάθαρα γιατί πρέπει να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στις νέες τους συνήθειες. Δώστε, λοιπόν, έναν προσωπικό λόγο με νόημα στον εαυτό σας γιατί πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ενστερνιστείτε τον και έτσι θα κατορθώσετε να δυναμώσετε μέσα σας την υπόσχεση που δίνετε στον εαυτό σας για τη ζωή σας.

Συνεργαστείτε
Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να είναι συνοδοιπόρος σας σε αυτό το ταξίδι, κάντε το μαζί. Είτε πρόκειται για φίλο, είτε για σύντροφο, είτε για μέλος της οικογένειας, αν το ξεκινήσετε μαζί, θα γίνει πιο εύκολο και πιο ευχάριστο και για τους δύο. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ στάθηκα τυχερή που ο Βασίλης με ακολούθησε και με στήριξε σε όλη αυτή τη διαδρομή, γιατί η προσαρμογή, οι πειραματισμοί, τα ψώνια, οι συνταγές, το μαγείρεμα, γίνονται όλα πιο απολαυστικά όταν τα κάνεις παρέα με κάποιον που συμμερίζεται τις απόψεις σου. Οι πιο δυνατοί, φυσικά, μπορούν να τα καταφέρουν και μόνοι τους!

Ξεκινήστε ταπεινά
Μην περιμένετε να μεταβείτε από την κρεατοφαγία ή ακόμη και από τη χορτοφαγία στην plant-based διατροφή από την μια μέρα στην άλλη. Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε τη μέθοδο «κόβω μαχαίρι»! Μπορείτε να κάνετε μικρά και σταθερά βήματα, δίνοντας βάση σε κάτι που είναι πρακτικό κι έχει νόημα για εσάς, όπως για παράδειγμα να σωτάρετε με νερό αντί για λάδι ή να δοκιμάσετε να τρώτε plant-based γεύματα για μια εβδομάδα. Επικεντρωθείτε σε πιο μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε (ο καθένας μπορεί να τα ορίσει διαφορετικά) και δεν θα σας αποθαρρύνουν.

Μοιραστείτε
Καθώς προχωράτε σε αυτό το ταξίδι, σκεφτείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και τι όχι, τι χρειάζεται προσαρμογή και τι αλλαγή. Μοιραστείτε τα αποτελέσματα και τις απόψεις σας με όποιον κάνετε μαζί αυτή την απόπειρα ή με κάποια ομάδα στα social media ή αλλού, αν το κάνετε μόνος σας. Η αλληλεπίδραση θα σας βοηθήσει και να ξέρετε ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνετε στον στόχο σας αν συνειδητοποιείτε τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σας και τις μοιράζεστε με άλλους που κάνουν το ίδιο με εσάς. Η συμμετοχή σε γκρουπ (διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία), σε meet-up event, σε φεστιβάλ, μαγειρικά workshop κ.ο.κ. θα βοηθήσει.

Ζητήστε βοήθεια
Αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε, αν δεν έχετε κάποιον «συνοδοιπόρο» σε αυτό το ταξίδι, αν πεινάτε, αν δεν σας ευχαριστούν τα γεύματά σας, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, από κάποιον ειδικό εξειδικευμένο στην plant-based διατροφή. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να σχεδιάσετε γεύματα που θα απολαμβάνετε και θα σας χορταίνουν, παρέχοντάς σας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε. Ειδικά στην αρχή, η βοήθεια ειδικού μπορεί να είναι ο λόγος που δεν θα τα παρατήσετε. Η απομόνωση και η απουσία υποστήριξης είναι οι βασικοί λόγοι που όσοι στρέφονται στη φυτοφαγική διατροφή μπορεί να τα παρατήσουν.

Περιμένετε εμπόδια
Τα κοινωνικά στερεότυπα και συνήθειες, συχνά λειτουργούν ενάντια σε έναν φυτοφαγικό τρόπο ζωής και μπορεί να σας φέρουν ενίοτε σε αμήχανη θέση, όπως π.χ. σε ένα φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι με πρωταγωνιστή το κρέας, σε μια έξοδο για φαγητό με φίλους, σε γιορτές, πάρτι κ.ο.κ. Αναγνωρίστε από πριν τις καταστάσεις που μπορεί να σας προκαλέσουν δυσκολίες και προετοιμαστείτε, ώστε να μην αφήσετε τις προσδοκίες των άλλων να σας επηρεάσουν.

Απολαύστε το
Επικεντρωθείτε στα οφέλη και τις αλλαγές που νιώθετε με τη νέα μετάβαση στη διατροφή σας και δώστε συγχαρητήρια στον εαυτό σας. Απολαύστε το ταξίδι σας στο μονοπάτι της υγείας και κάντε υπομονή. Οι δοκιμές και η υιοθέτηση νέων συνηθειών θέλουν πάντα χρόνο που πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας. Όπως επίσης να του συγχωρήσετε παρασπονδίες και να προχωρήσετε. Στο τέλος θα δείτε πόσο αξίζει!

Call Now Button