Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς θα εκπαιδεύσετε το παιδί σας να ακολουθήσει μια διατροφή χωρίς γλουτένη;

1min reading time

Το να μάθετε στα παιδιά πως να ακολουθούν μία διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια μεγάλη αλλαγή και, όπως κάθε τι νέο, χρειάζεται χρόνο και γνώση. Σύμφωνα με έρευνες οι γονείς μπορούν σε πολύ σημαντικό βαθμό να επηρεάσουν τις τροφικές επιλογές των παιδιών τους, καθώς έχουν αυξημένο έλεγχο σε αυτή την ηλικία ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες (σχολείο, συνομήλικοι) έχουν συνήθως ελάχιστη επιρροή. Όταν τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο, τα περισσότερα έχουν αναπτύξει τις τροφικές τους προτιμήσεις (αρέσκειες και αποστροφές), ώστε η επίτευξη αλλαγών σε αυτές τις συμπεριφορές είναι πιο δύσκολη. Οι θετικές επιδράσεις των γονέων είναι καίριας σημασίας για να εδραιωθούν στα παιδιά τους συνήθειες για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Πώς θα εκπαιδεύεσετε το παιδί σας σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη;

Αρχίστε να διαβάζετε τις ετικέτες νωρίς.

Δείξτε στα παιδιά τη αναγραφόμενη λέξη «σιτάρι» αλλά και  στις ετικέτες των προιόντων ώστε να μάθουν να την εντοπίζουν ακόμη κι όταν δεν μπορούν να διαβάζουν. Γενικά μάθετέ τους ποιες λέξεις πρέπει να αναζητούν σε ένα προιόν που μπορούν να καταναλώσουν. Αυτό βοηθά τα παιδιά να μάθουν να επιλέγουν τα σωστά προϊόντα. Στην συνέχεια μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε να διαβάζουν ακόμα και τις κρυφές πηγές γλουτένης

Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στον προγραμματισμό των γευμάτων και την προετοιμασία.

Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στον προγραμματισμό των γευμάτων, την αγορά ειδών από το παντοπωλείο καθώς να βοηθούν στην προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων. Τα μικρά παιδιά μπορούν να επιλέξουν προϊόντα από το μανάβικο, ή να πλύνουν μαζί σας τα λαχανικά και τα φρούτα. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην κατάρτιση του εβδομαδιαίου μενού, να επιλέξουν είδη από το παντοπωλείο, να διαβάσουν τις συνταγές ή να βρουν νέες συνταγές και να καταγράψουν τη λίστα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε. Όσο περισσότερο εμπλέκονται στην προετοιμασία του φαγητου τόσο περισσότερο εκπαιδεύονται στη σωστή διατροφή.

Παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων

Εκπαιδεύστε το παιδί μέσα από παιχνίδια ρόλων πώς μπορεί να απαντήσει σε έναν ενήλικα όταν αμφισβητεί τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Οι περισσότεροι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους να είναι ευγενικά και να σέβονται τους ενήλικες καθώς και όσους έχουν θέση εξουσίας όπως είναι οι δάσκαλοι ή οι άλλοι γονείς. Εάν τα παιδιά αρνηθούν μία τροφή από τους ενήλικες θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν το γιατί και να απαντήσουν σε κάθε απορία.

 Ξεκαθαρίστε στα παιδιά τι σημαίνει αυτό που τρώνε.

Συνηθίζεται σε πολλές οικογένειες να ψάχνουν να βρουν ή να φτιάχνουν τρόφιμα που μοιάζουν με τα «κανονικά». Αν και αυτό μπορεί να βοηθά το παιδί να νιώθει λιγότερο απομονωμένο όταν τρώει με τους φίλους του ή τους συμμαθητές του είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει ότι τα φαγητά που καταναλώνει είναι διαφορετικά από τα συμβατικά. Έτσι, το παιδί θα είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς επιλογές, όταν ο γονέας δεν θα είναι διαθέσιμος να το βοηθήσει.

Δώστε ως γονείς το παράδειγμα διατηρώντας μια θετική στάση στη διατροφή.

Δεν χρειάζεται να το αγχώνετε εάν κάνει κάτι λάθος. Αν το παιδί έχει τροφικές αλλεργίες που είναι επικίνδυνες για τη ζωή του με υπομονή και πολλή προσπάθεια από μέρους σας θα καταφέρει να ακολουθήσει τις συμβουλές σας. Αν ωστόσο θέλετε να ακολουθήσει τις δικές σας διατροφικές ή χορτοφαγικές επιλογές διδάξτε το με αγάπη και σύνεση, όχι με απαγορεύσεις και άλλες κινήσεις που θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Call Now Button