Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος και να απαλλαγεί από το άσθμα, παρ’ όλ’ αυτά μια συνολικά καλή και προσεγμένη διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συνολική θεραπεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που μειώνουν τη φλεγμονή των μικρών αεραγωγών, αν και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη οδηγούν σε μικρή βρογχοδιαστολή για 1-2 ώρες και μπορεί να μειώσουν τις κρίσεις άσθματος, παρέχοντας μικρές βελτιώσεις στην αναπνευστική λειτουργία για λίγη ώρα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όπως η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή είναι καλή για όλους, άρα και για τους ανθρώπους με άσθμα. Η παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με πιο έντονα συμπτώματα, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθείτε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.

Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν κάποιες τροφές που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχουν άμεση επίδραση στο άσθμα, αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, ούτως ώστε να καταλάβουμε την απευθείας σύνδεση. Γενικότερα έχετε υπόψη σας τα παρακάτω.

-Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν υψηλότερες δόσεις βιταμίνης C και E, βήτα καροτίνης, μαγνησίου, σεληνίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, παρουσιάζουν χαμηλότερους δείκτες άσθματος. Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες είναι αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

-Μελέτη έχει δείξει ότι οι έφηβοι που ακολουθούν κακή διατροφή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος, ενώ όσοι δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα και λαχανικά με βιταμίνες C, E, αλλά και ωμέγα-3 φαίνεται πως παρουσιάζουν όχι και τόσο καλή λειτουργία των πνευμόνων.

-Παλαιότερη μελέτη του 2007 έδειξε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν στα πρότυπα μεσογειακής διατροφής, καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς και φρούτα όπως σταφύλι, μήλα και ντομάτες, είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν οι παραπάνω συγκεκριμένες ελλείψεις προκαλούν άσθμα, ενώ άλλες μελέτες που χρησιμοποίησαν συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα για τη θεραπεία του άσθματος δεν είχαν επιτυχία. Ο λόγος πιθανότατα και σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, οφείλεται σε συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που σημαίνει ότι δεν είναι πολύ πιθανό η λήψη συμπληρωμάτων να βελτιώσει την κατάσταση.

Ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει;

Η καλή και υγιεινή διατροφή είναι βασικός παράγοντας για όλες τις ασθένειες, ειδικά για τις χρόνιες. Αν, λοιπόν, δεν λαμβάνετε επαρκείς θρεπτικές ουσίες από τη διατροφή σας είναι πολύ πιθανό να είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και να αντιμετωπίζετε δυσκολότερα ιούς του αναπνευστικού που πυροδοτούν μια κρίση άσθματος. Φροντίστε λοιπόν να:

-Καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά, χωρίς να επιμένετε σε συγκεκριμένα, αλλά διατηρώντας ποικιλία στη διατροφή σας και αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά που καταναλώνετε από αυτά. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τα κύτταρα του αναπνευστικού και του ανοσοποιητικού.

-Καταναλώνετε τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, αλλά και σε κάποιες φυτικές πηγές, όπως ο λιναρόσπορος.

-Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των λιπαρών, από επεξεργασμένες τροφές, μπορεί να χειροτερέψει τα συμπτώματα, όπως και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως π.χ. καρδιακές.

-Μην υπερκαταναλώνετε θερμίδες. Αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες «καίτε», θα πάρετε βάρος, κάτι που είναι αρνητικό όχι μόνο για τη συνολική σας υγεία, αλλά και για το άσθμα συγκεκριμένα. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων και παίρνουν περισσότερα φάρμακα σε σχέση με όσους διατηρούν υγιές βάρος.

-Προσέχετε τις τροφές που σας προκαλούν αλλεργία. Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να χειροτερέψει το άσθμα, καθώς δεν πρόκειται για αλλεργία. Περίπου το 2% των ενηλίκων με άσθμα παρουσιάζει πραγματικές διατροφικές αλλεργίες στο γάλα, τα αβγά, τα θαλασσινά, τα φιστίκια ή άλλες τροφές κι όταν αυτοί οι άνθρωποι εκτίθενται σε αυτές, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να έχουν αναφυλακτικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένου του βρογχοσπασμού, που απαιτεί άμεση λήψη φαρμάκων για το άσθμα.

-Προσέχετε και τις τροφές με συντηρητικά που σας προκαλούν ευαισθησίες. Τα θειώδη, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούνται για να κρατούν τις τροφές φρέσκες και να εμποδίσουν την ανάπτυξη μούχλας, μπορεί να πυροδοτήσουν συμπτώματα άσθματος σε ορισμένους ανθρώπους που πάσχουν από αυτό. Τα θειώδη βρίσκονται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές και πολύ συχνά στο κρασί.

-Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κάτι που συναντάται περίπου στο 70% όσων πάσχουν από άσθμα, να παίρνετε τα φάρμακά σας, να προσέχετε το βάρος σας και να δοκιμάσετε να τρώτε μικρότερα γεύματα, μειώνοντας το αλκοόλ, την καφεΐνη και όσες τροφές πυροδοτούν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, όπως την καούρα. Ακόμη, αποφύγετε να τρώτε πριν πέσετε για ύπνο.

-Όσο για τα γαλακτοκομικά, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η απομάκρυνσή τους από τη διατροφή βελτιώνει τον έλεγχο του άσθματος, εκτός φυσικά αν έχετε αλλεργία σε αυτά.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button