Διατροφή, φυτοφαγία και Covid-19: νέες έρευνες
08/10/2021
Δυστυχώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού που μαίνεται από τον Μάρτιο του 2020 στη χώρα μας και νωρίτερα παγκοσμίως, όπως φαίνεται δεν είναι τόσο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Οι έρευνες συνεχίζονται ακατάπαυστα, με πολλούς ερευνητές και επιστήμονες να αναφέρουν από την αρχή της περιπέτειας ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό.
Στη συνέχεια ήρθαν έρευνες που έδειξαν ότι η υγεία στο μικροβίωμα του εντέρου (δείτε κι εδώ), η οποία καθορίζεται κυρίως από τη διατροφή, είναι σημαντική όσον αφορά την πρόβλεψη στη σοβαρότητα με την οποία μπορεί να νοσήσει κάποιος, ενώ και η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πολύ βοηθητική, πιθανόν λόγω της προώθησης της εντερικής υγείας.
Πλέον, έχουμε διαθέσιμες δύο ακόμη μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ μιας φυτοφαγικής διατροφής (vegan/plant-based) και της μείωσης του κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από Covid-19. Η πρώτη που δημοσιεύτηκε ήταν τον Ιούνιο στο BMJ Nutrition Prevention and Health, η οποία αφορούσε σχεδόν 3 χιλιάδες υγειονομικούς κι έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές τροφές παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης. Απεναντίας, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν κατανάλωση περισσότερων τροφών με χαμηλούς υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά είχαν αύξηση του κινδύνου. Η δεύτερη μελέτη είναι από την Zoe Covid και περιλαμβάνει περισσότερους από 500 χιλιάδες συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη plant-based διατροφή μείωσε τον κίνδυνο λοίμωξης με Covid-19 κατά 10% και τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης κατά 40%.
Μελέτη από το UK biobank που περιλάμβανε 37.988 συμμετέχοντες από τους οποίους συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τη διατροφή και πληροφορίες για αποτελέσματα τεστ Covid έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ, λαχανικών και ο θηλασμός σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, ενώ το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι παραπάνω προστατευτικές τροφές έχουν βιοενεργά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό και γι’ αυτό είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας.
Όλα αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εν μέρει υποθετικά, ωστόσο από την αρχή της πανδημίας οι ερευνητές συγκεντρώνουν στοιχεία και τα ευρήματα που δείχνουν ότι η plant-based διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Και το καλύτερο; Μια τέτοια διατροφή μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο αύξησης βάρους (άλλο ένα πρόβλημα που προέκυψε κατά το lockdown), κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, παράγοντες που παίζουν ρόλο και σε σοβαρές λοιμώξεις με Covid-19.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, παράλληλα με την τήρηση των μέτρων, να προσέχουμε τον εαυτό μας και να γεμίζουμε το πιάτο μας όσο γίνεται περισσότερο με φυσικές, φυτικές τροφές.
Πηγές
https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/05/20/bmjnph-2020-000085
https://gut.bmj.com/content/70/4/698
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32762135/
https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272
https://covid.joinzoe.com/post/eating-a-plant-rich-diet-helps-to-protect-against-covid-19
You may like these too
Γιατί το κοτόπουλο δεν είναι μια υγιεινή επιλογή
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διατροφολόγος για να δ
10/09/2024
Vegan μαγιονέζα με αβοκάντο
Ιδανική για τα τοστ και τα σάντουιτς, για σαλάτες, για ν
05/09/2024
3+1 ιδέες για ισορροπημένα plant-based γεύματα το καλοκαίρι
Οι υψηλές θερμοκρασίες, η εξάντληση, η ανάγκη για ελαφρ
29/07/2024
Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.