Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Covid-19: νέα έρευνα για τη φυτοφαγία και τροφές με βοηθητική δράση

Αν και δεν υπάρχουν μεμονωμένες τροφές που να έχει αποδειχτεί κλινικά ότι μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη από Covid-19, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που μπορούν να βοηθήσουν, η καθεμιά με τον τρόπο της, ώστε να υποστηριχθεί το ανοσοποιητικό, το μικροβίωμα του εντέρου και να καταπολεμηθούν οι ασθένειες. Ένας αριθμός τέτοιων τροφών βρίσκονται υπό διερεύνηση προς το παρόν για την ιδιότητά τους να μειώσουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19.

Ξέρουμε ότι οι φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, της ολικής άλεσης, των φασολιών, των ξηρών καρπών και των σπόρων έχει φανεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών και υποκείμενων νοσημάτων που σχετίζονται με άσχημη εξέλιξη της λοίμωξης με κορωνοϊό. Νέα μελέτη, άλλωστε, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health έδειξε και επίσημα ακριβώς αυτό, ότι η vegan διατροφή μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα στα συμπτώματα του Covid-19. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν plant-based διατροφή παρουσίασαν 73% μικρότερη πιθανότητα για μέτρια προς μεγάλη σοβαρότητα στα συμπτώματα Covid-19, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης έρευνας που συνδέει τη φυτοφαγία με μια καλύτερη έκβαση σε περίπτωση νόσου Covid-19. Αν και δεν αποτελεί τον καλύτερο σχεδιασμό για έρευνα, ωστόσο το θετικό είναι ότι οι έρευνες πληθαίνουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Στο μεταξύ, οι ερευνητές διερευνούν ουσίες που βρίσκονται σε κάποιες φυτικές τροφές και μπορεί να έχουν οφέλη έναντι του Covid-19.

Τζίντζερ
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετές ουσίες στο τζίντζερ, τη γνωστή μας πιπερόριζα, οι οποίες δεσμεύουν ένα ένζυμο του Covid-19 με τρόπο που μπορεί να εμποδίσει τον ιό. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να εκπλήσσει πολλούς, ωστόσο τα περισσότερα αντιιικά φάρμακα περιέχουν ουσίες που προέρχονται από φαρμακευτικά φυτά, όπως το τζίντζερ και είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητά τους.

Κουρκουμάς
Η πρωταρχική ενεργός ουσία του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, έχει βρεθεί ότι έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει το βασικό ένζυμο του Covid-19 και μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη στην εξέλιξη της παρασκευής φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού. Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη δρα ως αναστολέας της πρωτεάσης, εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού και δυνητικά εμποδίζοντάς τον να εισχωρήσει στον οργανισμό μας. Η κουρκουμίνη έχει επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μάλιστα η δύναμή της είναι τόσο ισχυρή, που κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα πρέπει να συμπεριληφθεί στις κλινικές μελέτες έναντι της λοίμωξης με Covid-19.

Σκόρδο και κρεμμύδι
Οι μυρωδάτες αυτές τροφές περιέχουν μια ουσία, την αλλισίνη, η οποία έχει φανεί ότι έχει αντιιική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και καταστέλλει τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες και τη φλεγμονή στον οργανισμό, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει κι να μειώσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19. Οι έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι  τα συμπληρώματα που περιέχουν αλλισίνη θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά από σοβαρή λοίμωξη από τον ιό του κοινού κρυολογήματος. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, το σκόρδο και το κρεμμύδι μας παρέχουν πλήθος οφελών, ούτως ή άλλως, οπότε είναι μια καλή περίοδος να τα εντάξετε πιο σοβαρά στη διατροφή σας –βοηθούν και στο να τηρούνται οι αποστάσεις!

Εσπεριδοειδή
Πορτοκάλια, λεμόνια, lime, γκρέιπφρουτ, όλα τα εσπεριδοειδή περιέχουν ψηλές ποσότητες βιταμίνης C που θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό υποστήριξης του ανοσοποιητικού. Πέραν τούτου, είναι πλούσια σε εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές που δεσμεύει τις βασικές πρωτεΐνες του Covid-19 και μπορεί δυνητικά να μπλοκάρει τη λοίμωξη. Ήδη μάλιστα πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες με τη χρήση εσπεριδίνης.

Σταυρανθή λαχανικά
Τα πολύ σημαντικά οφέλη αυτής της ομάδας λαχανικών όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα και το κουνουπίδι αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε σουλφοραφάνη, μια φυσική ένωση που συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει τον παράγοντα NRF2 που δρα κατά του Covid-19. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη γλουταθειόνη, η οποία έχει μελετηθεί ως ένας τρόπος να μπλοκαριστεί η «καταιγίδα κυτοκινών», που είναι μια ανεξέλεγκτη ανοσοαπόκριση του οργανισμού που παρατηρείται στον Covid-19 (αλλά όχι μόνο εκεί), αλλά και ενάντια στην αναπνευστική δυσφορία που προκύπτει στη νόσο.

Αν και οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση συγκεκριμένων τροφών στη λοίμωξη με Covid-19 είναι αρκετά πρώιμες για να δώσουν συμπεράσματα, τα συνολικά οφέλη των παραπάνω τροφών είναι ούτως ή άλλως επιστημονικά τεκμηριωμένα και σίγουρα έχουν σημαντική συμβολή στη συνολική υγεία.

Πηγές
http://itempdf74155353254prod.s3.amazonaws.com/12071997/Natural_Product_Compounds_in_Alpinia_officinarum_and_Ginger_are_Potent_SARS-CoV-2_Papain-like_Protease_Inhibitors_v1.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284818/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284818/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7359808/
https://nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button