Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να αποξηράνετε σωστά τα βότανά σας

2min reading time

Τα βότανα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας και φροντίζουμε να τα χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στα πιάτα μας, δίνοντάς τους άρωμα, αλλά και έξτρα οφέλη, αφού τα περισσότερα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Από το σάκχαρο, μέχρι τη χοληστερίνη και την πέψη, τα βότανα ευεργετούν τον οργανισμό μας, γι’ αυτό κι έχουμε φροντίσει να έχουμε τα δικά μας γλαστράκια με ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό, να τα περιποιούμαστε και να τα χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε να «αρωματίσουμε» το φαγητό μας!

Όσο, όμως, τα απολαμβάνουμε φρέσκα, άλλο τόσο μας αρέσουν και τα αποξηραμένα, ειδικά αφού έτσι πρόκειται να διατηρήσουμε τα βότανά μας για περισσότερο χρονικό διάστημα, αντί να τα δούμε να μαραίνονται. Ακόμη περισσότερο μας αρέσει να τα αποξηραίνουμε μόνοι μας στο σπίτι, αντί να τα αγοράζουμε σε αυτή τη μορφή, και να γεμίζουμε τα ντουλάπια μας με βαζάκια γεμάτα γεύση και άρωμα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε στους ζωμούς μας, στα ψητά λαχανικά κ.ο.κ.

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποξηράνει κάποιος τα βότανα είναι κρεμώντας τα σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος. Τα πιο σκληρά βότανα με χαμηλή υγρασία, όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, ο άνηθος, η δάφνη, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη διαδικασία. Τα βότανα με μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας, όπως ο βασιλικός, ο δυόσμος, το εστραγκόν, όμως, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, λόγω του ότι μουχλιάζουν εύκολα –γι’ αυτά θα δούμε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε.

Ας ξεκινήσουμε, όμως από τα βασικά:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα βότανά σας είναι καθαρά. Τινάξτε τα, ξεπλύνετέ τα καλά με νερό και ταμπονάρετέ τα να στεγνώσουν με μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα φύλλα που έχουν αποχρωματιστεί κι έχουν καφέ ή κίτρινο χρώμα.
  • Βρείτε ένα ζεστό και ξηρό μέρος όπου μπορείτε να τα κρεμάσετε (μιλάμε πάντα για τα βότανα που είναι πιο σκληρά και ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη μέθοδο). Μην τα κρεμάσετε πάνω από το φούρνο σας, όσο κι αν δίνουν χάρη στην κουζίνα σας, γιατί αυτό δεν είναι το πιο ξηρό μέρος του σπιτιού –συν του ότι δεν θέλετε να πέφτει κάθε λίγο κάποιο τρίμμα βότανου με δική του… πρωτοβουλία σε ό,τι φτιάχνετε. Η ιδανική θερμοκρασία χώρου για να τα κρεμάσετε είναι μεταξύ 18-21 βαθμοί Κελσίου.
  • Εξασφαλίστε ότι δεν τα στριμώχνετε όλα μαζί, αφού θέλουμε το κάθε φύλλο τους να λαμβάνει το μέγιστο ποσοστό αέρα. Δέστε τα σφιχτά με ένα σπάγκο ή κορδόνι και κρεμάστε τα σε ένα καδρόνι ή δοκάρι, μια κρεμάστρα ή ό,τι άλλο σας βολεύει.
  • Τα βότανα που αποξηραίνονται σε εσωτερικό χώρο, διατηρούν καλύτερο χρώμα και γεύση. Αν, όμως, θέλετε να τα αποξηράνετε έξω στο μπαλκόνι, πρέπει να προσέξετε τα εξής: αρχικά να εξασφαλίσετε ότι θα τα κρεμάσετε κάπου που δεν θα κινδυνεύουν από τη βροχή και δεύτερον να τα προστατέψετε από τη σκόνη, τα ζουζούνια και ό,τι άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω, καλύπτοντάς τα με χαρτοσακούλες.
  • Αφήστε τα βότανά σας να κρέμονται, χωρίς να τα πειράζετε, για περίπου 1 με 3 εβδομάδες, ελέγχοντάς τα κάθε τόσο. Βότανα πιο «σκληρά» όπως το δενδρολίβανο θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο από τα πιο τρυφερά, όπως ο μαϊντανός, που σημαίνει ότι κάποια θα είναι έτοιμα πιο νωρίς, γι’ αυτό έχετε το νου σας!
  • Όταν τα φύλλα τους θρυμματίζονται εύκολα στα δάχτυλά σας, τα βότανά σας είναι έτοιμα! Στα πιο σκληρά βότανα, αφαιρέστε τα φύλλα όπως κάνετε όταν είναι φρέσκα, τραβώντας τα από το κλωνάρι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στα πιο τρυφερά, όπως στο μαϊντανό και το θυμμάρι, θρυμματίστε τα απαλά με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε αεροστεγή δοχεία σε ένα δροσερό, ξηρό μέρος και χρησιμοποιήστε τα όποτε θελήσετε λίγο άρωμα και έξτρα οφέλη στο φαγητό σας!

Ποιες είναι οι άλλες σας επιλογές;

Ξηραντήρας:Αν διαθέτετε τέτοιο μηχάνημα, τότε μπορείτε να αποξηράνετε εύκολα κάθε τύπο βοτάνου.

Φούρνος μικροκυμάτων: Τα βότανα είναι το μοναδικό τρόφιμο που μπορείτε να αποξηράνετε σε ένα φούρνο μικροκυμάτων. Αφαιρέστε τα φύλλα από το κλωνάρι τους, στεγνώστε τα και βάλτε τα σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας. Απλώστε λίγο χαρτί κουζίνας πάνω τους και βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό. Επαναλάβετε για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα αν χρειαστεί. Ακόμη και βότανα όπως ο βασιλικός, τα οποία δεν ανταποκρίνονται καλά στην αποξήρανση με τον αέρα, μπορούν να αποξηραθούν με αυτόν τον τρόπο.

Κατάψυξη: Παρ’ όλο που στην ουσία δεν τα αποξηραίνετε με αυτό τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε τα βότανά σας, τοποθετώντας τα στην κατάψυξη. Μπορείτε να αρχικά να βάλετε τα φύλλα των βοτάνων σας, αφού τα έχετε αφαιρέσει, σε ένα μεταλλικό δίσκο απλώνοντάς τα και να τα καταψύξετε, έτσι ώστε να μην παγώσουν όλα μαζί σε μια μάζα. Μόλις καταψυχθούν, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε ξεχωριστά σακουλάκια στην κατάψυξη, όπου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι ένα χρόνο.

 

Tip: Κάτι σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι τα αποξηραμένα βότανα έχουν πιο έντονη γεύση από τα φρέσκα, γι’ αυτό όταν τα προσθέσετε στα πιάτα σας, χρησιμοποιήστε το 1/3 με ¼ της δόσης που θα χρησιμοποιούσατε αν ήταν φρέσκα.

Call Now Button