Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να δώσετε την ιδανική υφή στα αποξηραμένα μανιτάρια

2min reading time

Ως μια καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, τα μανιτάρια «τρυπώνουν» συχνά στο πιάτο μας σε διάφορες μορφές. Μας αρέσει πολύ να τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε μπέργκερ, να τα προσθέτουμε στη σαλάτα μας, σε πιάτα λαχανικών κ.ο.κ. Κι όσο κι αν αγαπάμε τα φρέσκα μανιτάρια, τα αποξηραμένα μας τραβούν συχνά το ενδιαφέρον για διάφορες συνταγές.

Αυτό που θα έχετε παρατηρήσει ενδεχομένως κι εσείς, όμως, αν χρησιμοποιείτε συχνά αποξηραμένα μανιτάρια, είναι ότι όσο κι αν τα μουλιάσουμε κι όσο ζεστό νερό κι αν χρησιμοποιήσουμε, παραμένουν σκληρά και με μαστιχωτή υφή σαν λάστιχο, κάτι όχι και τόσο ελκυστικό για το πιάτο και τον ουρανίσκο μας.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να τα ενυδατώσουμε, να τους προσφέρουμε υγρασία και να τα κάνουμε λαχταριστά, με πιο απαλή υφή, ώστε να τα αναδείξουμε, και παρ’ όλο που αργήσαμε, τον ανακαλύψαμε, δοκιμάζοντας με αποξηραμένα μανιτάρια shiitake!

Βυθίστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σας στο νερό για δύο ώρες, έπειτα βγάλτε τα, αφαιρέστε τα κοτσάνια και μαρινάρετε τα «κεφάλια» τους σε λίγο ελαιόλαδο και ζάχαρη για άλλη μια ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, δηλαδή 10-20 λεπτά, μπορείτε χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, αν και να θυμάστε ότι το νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι καλύτερο για τη διατήρηση της γεύσης. Έχω διαβάσει, μάλιστα, για περιπτώσεις που αφαιρούν πρώτα τα κοτσάνια κι έπειτα μουλιάζουν τα «κεφάλια» των αποξηραμένων μανιταριών στο νερό για 8 ώρες (ή όλο το βράδυ), ώστε να αποκτήσουν έντονη γεύση και βελούδινη υφή, αλλά ακόμη δεν το έχω δοκιμάσει.

Όποια μέθοδο, όμως, κι αν χρησιμοποιήσετε, μην ξεχνάτε να:

  • Ξεπλένετε καλά τα μανιτάρια σας πριν τα μουλιάσετε
  • Αποφύγετε τις βρομιές που συσσωρεύονται στον πάτο της μαρινάδας σας, σουρώνοντας
  • Χρησιμοποιήστε τη μαρινάδα σας όποτε θέλετε να φτιάξετε έναν εύγευστο ζωμό, αλλά πάντα με μέτρο, καθώς είναι συμπυκνωμένη και μπορεί να δώσει περισσότερη ένταση απ’ όσο πρέπει σε άλλα υλικά
  • Σκουπίστε τα μανιτάρια σας, αφού έχουν πλέον αποκτήσει πάλι την υγρασία τους, με χαρτί κουζίνας ή ένα καθαρό πανί, για να αφαιρέσετε ενδεχόμενες βρομιές

Μόλις τα αποξηραμένα μανιτάρια σας αποκτήσουν ξανά υγρασία, βάρος και μέγεθος, μπορείτε να τα σοτάρετε, να τα ψήσετε, να τα προσθέσετε σε ζυμαρικά, σούπες, ριζότο ή να τα αναμείξετε με φρέσκα μανιτάρια, λαχανικά κ.ο.κ.

Call Now Button