Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Υγιεινή διατροφή και γήρανση: τι λέει νέα έρευνα

Γνωρίζουμε πλέον καλά ότι η διατροφή και οι επιλογές που κάνουμε έχει τεράστια επίδραση στη γήρανση του οργανισμού μας, έσω και έξω, από την επιδερμίδα, μέχρι το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό. Η γήρανση καθορίζεται σε κυτταρικό επίπεδο αν εξετάσουμε την έκφραση των γονιδίων (επιγενετική) και αν μετρήσουμε το μήκος των τελομερών, δηλαδή των άκρων των χρωμοσωμάτων μας, το οποίο μειώνεται με την ηλικία.

Η μελέτη που θα δούμε σήμερα εξετάζει την επίδραση των υγιεινών προτύπων διατροφής στη μεθυλίωση του DNA με δυο διαφορετικές μεθόδους. Στο πλαίσιο της μελέτης συμπεριλήφθηκαν 2684 γυναίκες από την Sister Study, στις οποίες δόθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας τροφών με βάση 4 διαφορετικούς διατροφικούς δείκτες: η διατροφική προσέγγιση για την υπέρταση (DASH), ο Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (HEI) 2015, ο εναλλακτικός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (Ahei) 2010 και η εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή (aMed). Όλα τα παραπάνω είδη διατροφής είχαν ένα κοινό: την έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, με περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, των επεξεργασμένων τροφών και των ροφημάτων με ζάχαρη. Περιλάμβαναν ωστόσο ποικίλες ποσότητες πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών και ελαιολάδου.

Η ανάλυση είναι αρκετά πολύπλοκη, αλλά στην ουσία της δείχνει ότι και τα 4 είδη διατροφής συνδέονταν αντίστροφα με τους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο, η επίδραση της διατροφής εν προκειμένω δεν ήταν τόσο σημαντική, με το μεγαλύτερο όφελος να φαίνεται σε γυναίκες που παρουσίαζαν χαμηλούς δείκτες φυσικής δραστηριότητας. Όπως ήταν προβλέψιμο, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα επηρέαζαν αρνητικά τους δείκτες γήρανσης και οι συσχετισμοί με την υγιεινή διατροφή ήταν πιο έντονοι σε όσους δεν κάπνιζαν ποτέ.

Ενδεχομένως ο λόγος γι’ αυτά τα μετριοπαθή αποτελέσματα να είναι ότι η διατροφή των συμμετεχόντων δεν ήταν αρκετά φυτοφαγική. Γνωρίζουμε, πάντως, από μελέτες από τον Dr. Dean Ornish ότι μια plant-based διατροφή με ολόκληρες τροφές μπορεί να δράσει ευεργετικά στην έκφραση των γονιδίων όσον αφορά τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και μπορεί να οδηγήσει στη επιμήκυνση των τελομερών. Οι μελέτες αυτές δεν φαίνονται ξεκάθαρες λόγω του ότι οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν και άλλους υγιεινούς παράγοντες ως μέρος του προγράμματος Ornish, ωστόσο η φυτοφαγία είναι το επίκεντρο στο πρόγραμμα ανατροπής ασθενειών.

Έχουμε δει άλλωστε στο παρελθόν έρευνες που να δείχνουν ξεκάθαρα οφέλη όσον αφορά τη φυτοφαγική διατροφή, όπως οι μελέτες από την Ολλανδία, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρουσιάζονται στο Nutrition 2018. Η ολλανδική έρευνα σε περίπου 6.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη αναλογία φυτικής πρωτεΐνης σε σχέση με τη ζωική πρωτεΐνη παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Η βραζιλιάνικη μελέτη σε περίπου 4.500 χιλιάδες ανθρώπους κατέληξε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε plant-based πρωτεΐνη, είχαν 60% μικρότερη πιθανότητα συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς, από αυτούς που η διατροφής τους ήταν πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη, ενώ οι μελέτη σε συμμετέχοντες από τη νότια Ασία που κατοικούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η χορτοφαγία συνδεόταν με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπαθειών (δείτε περισσότερα εδώ).

Κι επειδή η γήρανση σχετίζεται και με την εξωτερική εμφάνιση –κάτι που πολλούς τους… πονάει αρκετά- σημειώστε ότι σύμφωνα με έρευνες, ο χειρότερος εχθρός του δέρματος και πυροδότης της ακμής και των ρυτίδων είναι τα γαλακτοκομικά και ότι οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα καλά λιπαρά φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, δρουν ευεργετικά για το δέρμα μας, προσφέροντας ενυδάτωση, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες κι επίσης σημαντική προστασία από τις UV ακτίνες. Δείτε περισσότερα εδώ και ξεκινήστε βάζοντας το ουράνιο τόξο στο πιάτο σας σήμερα κιόλας.

Πηγή
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab307/6391406?searchresult=1

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button