Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Χριστουγεννιάτικη σούπα με λαχανικά, αχλάδι και καρύδια

Μια ζεστή σούπα στην αρχή του εορταστικού γεύματος είναι ο καλύτερος τρόπος εκτός από το να ζεστάνουμε ψυχή και σώμα, να ξεκινήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με λαχανικά και ένα πιάτο που θα μας φρενάρει στη συνέχεια από την υπερβολή. Κι επειδή έχουμε φάει κολοκυθόσουπες και μανιταρόσουπες με το κουτάλι (κυριολεκτικά!) αυτή τη φορά δοκιμάζουμε κάτι διαφορετικό. Μια σούπα που συνδυάζει λαχανικά, αχλάδι και καρύδια, φτιάχνοντας ένα αποτέλεσμα με φυσική γλυκύτητα, ένταση, βάθος και χειμωνιάτικη ζεστασιά.
Το αχλάδι δίνει φρουτώδη, αρωματική νότα, τα καρύδια προσθέτουν καλά λιπαρά και μεταξένια υφή όταν πολτοποιηθούν, ενώ τα λαχανικά κρατούν τη σούπα θρεπτική και ισορροπημένη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Είναι ένα πιάτο που δείχνει απλό αλλά έχει στυλ, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι ή για μια μέρα που θέλετε κάτι ζεστό, vegan και πραγματικά ξεχωριστό.

Υλικά (4 μερίδες)
3-4 χούφτες σπανάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο (μόνο το λευκό), σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
2 μεγάλα καρότα, κομμένα
1 μεγάλο αχλάδι, ώριμο αλλά σφιχτό
1 μικρό κομμάτι σέλερι (ή 1 κλωνάρι)
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
60 γρ. καρύδια (ιδανικά μουλιασμένα 2 ώρες για πιο βελουτέ υφή)
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. κανέλα
αλάτι – πιπέρι
1 κ.σ. συρόπι σφενδάμου (προαιρετικά, για βάθος)
λίγα σπασμένα καρύδια για το σερβίρισμα
λίγο καλό ελαιόλαδο ή κρέμα καρύδας για το τελείωμα

Οδηγίες
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε κρεμμύδι και πράσο μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Στη συνέχεια ρίξτε πατάτες, καρότα και σέλερι κι ανακάτεψτε 2–3 λεπτά. Προσθέστε κανέλα, μοσχοκάρυδο και ένα λεπτό στρώμα πιπεριού κι αφήστε τα αρώματα να «ξυπνήσουν».

Έπειτα καθαρίστε και κόψτε το αχλάδι σε κύβους και ρίξτε το κι αυτό στην κατσαρόλα –δίνει τη γλυκύτητα που χρειάζεται η συνταγή. Καλύψτε με τον ζωμό λαχανικών και μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά και αφήστε περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να είναι όλα πολύ μαλακά. Στο τέλος του βρασίματος, αφού τα υπόλοιπα λαχανικά έχουν μαλακώσει, προσθέτετε και το σπανάκι και αφήνετε 2–3 λεπτά να μαραθεί πριν πολτοποιήσετε τη σούπα. Προσθέστε και τα μουλιασμένα καρύδια και αφήστε να ζεσταθούν 2 λεπτά μέσα στη σούπα.

Χτυπήστε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ κι αν τη θέλετε πιο μεταξένια, μπορείτε να την περάσετε από λεπτή σήτα. Προσθέστε αλάτι, λίγο σιρόπι σφενδάμου, αν χρειάζεστε πιο… γιορτινή γλυκύτητα, και ελάχιστο έξτρα μοσχοκάρυδο.

Μοιράστε στα μπολ και γαρνίρετε με λίγα καβουρδισμένα καρύδια, μια σταγόνα καλό ελαιόλαδο ή κρέμα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip: Η καπνιστή πάπρικα ή μια σταγόνα λάδι τρούφας δίνουν extra γιορτινή διάθεση αν θέλετε τη σούπα σας πιο «πλούσια».

Call Now Button