Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ξίδι μηλίτη και φλεγμονή: πώς να το αξιοποιήσετε

1 min reading time

Ξέρω ότι το ξίδι μηλίτη δεν είναι ένα από τα προϊόντα που συνηθίζουν οι περισσότεροι να αγοράσουν και μερικοί από εσάς ίσως να μην το έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ως διαιτολόγος, όμως, με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή, σας διαβεβαιώνω πως πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που πρέπει να δοκιμάσετε και να βάλετε σιγά-σιγά στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά φάρμακα, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με διάφορους τρόπους, τόσο ως τροφή, όσο και για την ανακούφιση της ακμής, αλλά και ως φυσικό καθαριστικό για το σπίτι.

Η πιο σημαντική ιδιότητά του, όμως, είναι ότι μπορεί να δρα θεραπευτικά στον οργανισμό μας σε κυτταρικό επίπεδο σε πολύ σύντομο χρόνο, μειώνει το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και έχει δράση κατά της φλεγμονής στον οργανισμό, κάτι όχι και τόσο περίεργο, αφού παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, παρέχοντας «τροφή» στα καλά βακτήρια του εντέρου μας, τα γνωστά μας πρεβιοτικά, που συμβάλλουν κι αυτά σε ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου. Η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, όπου τα καλά βακτήρια (προβιοτικά) υπάρχουν σε επάρκεια και λαμβάνουν την απαραίτητη τροφή (πρεβιοτικά), έχει διερευνηθεί κι έχει αποδειχτεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού, ενώ μας βοηθά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Σε αυτή βοηθά πάντα η διατροφή με φυσικές τροφές, με τα προβιοτικά και πρεβιοτικά να έχουν καθοριστικό ρόλο. Κι αν η φλεγμονή ρυθμιστεί στον οργανισμό, τότε παύουν και οι πόνοι στις αρθρώσεις που μπορεί να έχετε, η δυσφορία στο πεπτικό, τα προβλήματα με το αίμα, την καρδιά κ.ο.κ.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φλεγμονή φυσικά
Η φλεγμονή ξεκινά στο έντερο, μέσα στα κύτταρά μας και μπορεί να προκληθεί από υψηλά επίπεδα στρες, έλλειψη ύπνου, κακή διατροφή με πολλή ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές, κρεατικά, ζωικά λιπαρά, υπερκατανάλωση καφέ και αλκοόλ, φαρμάκων κ.ο.κ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, κόπωση, αυξημένη πιθανότητα ασθένειας, ακμή και αν πρόκειται για χρόνια φλεγμονή, τότε μιλάμε για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Αν και μια τροφή από μόνη της ποτέ δεν μπορεί να θεραπεύσει τη φλεγμονή, ωστόσο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και εξατομικευμένης διατροφής, οι προσθήκες ορισμένων τροφών μπορούν να βοηθήσουν. Όπως το ξίδι μηλίτη.

Τα οφέλη του ξιδιού μηλίτη
Το ξίδι μηλίτη έχει λιγότερο όξινο pH από το συμβατικό ξίδι καθώς περιέχει περισσότερα αλκαλικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρων του αίματος. Ακόμη, βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή επαρκούς υδροχλωρικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, ενώ περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου που βοηθά στη μείωση του πόνου (πονοκεφάλων, αρθρώσεων κ.ο.κ.), καθαρίζει τα κύτταρα από τοξίνες και προωθεί την υγεία της καρδιάς και την ισορροπία στην αρτηριακή πίεση. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη C που μειώνει τη φλεγμονή, το στρες και συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό.

Πώς να το αξιοποιήσετε στη διατροφή σας
Στο πρωινό σας: Προσθέστε 1-2 κ.γ. ξίδι μηλίτη σε 1 φλιτζάνι νερό και αναλόγως την εποχή, μπορείτε να προσθέσετε πάγο ή να το πιείτε σε θερμοκρασία δωματίου. Το καλοκαίρι είναι ιδιαιτέρως αναζωογονητικό το πρωί ή μετά την άσκηση.

Σε ζεστό ρόφημα: Βράστε λίγο νερό και προσθέστε 1-2 κ.σ. ξίδι μηλίτη και λεμόνι. Μπορείτε να ανεβάσετε ακόμη περισσότερο τη διατροφική του αξία και να προσθέσετε ένα φακελάκι πράσινο τσάι.

Σε smoothie ή ντρέσινγκ: Το ξίδι μηλίτη ταιριάζει ιδανικά σε smoothies φρούτων προσθέτοντας μια παιχνιδιάρικη όξινη χροιά, ενώ μπορεί να ταιριάξει και σε ντρέσινγκ σαλάτας, αντί για το συμβατικό ξίδι.

Σε σφηνάκι: Μπορείτε να πιείτε λίγο ξίδι μηλίτη σε… σφηνάκι στην υγειά σας! Εναλλακτικά, μπορείτε να το ενισχύσετε με νερό, χυμό από 1 λεμόνι, πιπέρι καγιέν και λίγη μελάσα για γλυκύτητα, σε μεγαλύτερο ποτήρι. Το πιπέρι, το λεμόνι και η μελάσα είναι επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά.

Πόσο να καταναλώνετε
Μπορείτε να εμπνευστείτε από τις παραπάνω ιδέες κάθε μέρα, αλλά προσέχετε να μην το παρακάνετε, νομίζοντας πως θα εξισορροπήσετε μια κακή διατροφή. Το κύριο μέλημά σας πρέπει να είναι πρωτίστως η ισορροπημένη διατροφή με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και σε αυτή τη βάση να προσθέσετε κάποιες από τις παραπάνω επιλογές καθημερινά. Μην ξεχνάτε ότι το ξίδι μηλίτη είναι από τη φύση του όξινο και παρ΄όλο που συμβάλλει στην αλκαλοποίηση του οργανισμού μόλις αντιδράσει με το αίμα, η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Ποιο να διαλέξετε
Προτού αγοράσετε ξίδι μηλίτη, ελέγξτε τις ετικέτες και επιλέξτε βιολογικό, απαστερίωτο, ωμό, φιλτραρισμένο, φυσικής ζύμωσης με την «μάνα» (“with the mother”) που σημαίνει ότι περιέχει τον μικροοργανισμό που αναπτύσσεται κατά τη ζύμωση και μας παρέχει τα οφέλη του.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091513/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056765/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954571/

Call Now Button