Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ταξίδι και έντερο: πώς να αποφύγετε τα προβλήματα

1min reading time

Όσοι έχετε λίγο πιο ευαίσθητο έντερο σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοώ όταν μιλάω για εντερικά προβλήματα στο ταξίδι. Η δυσκοιλιότητα, τα φουσκώματα, ο μετεωρισμός για πολλούς είναι κανόνας μόλις αλλάξουν περιβάλλον και σίγουρα τέτοιες καταστάσεις, με το έντερο να… διαμαρτύρεται, δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν σχεδιάζεις μια απόδραση.

Το μικροβίωμα του εντέρου, όμως, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν πριν από ένα ταξίδι και στην πραγματικότητα είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν το κάνουν, πιθανότατα γιατί δεν γνωρίζουν τι να κάνουν. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι το στρες μιας πτήσης, οι άγνωστες και διαφορετικές τροφές που μπορεί να δοκιμάσουμε, η αλλαγή στο νερό, το κλίμα, η αλλαγή ώρας στα πιο μακρινά ταξίδια, τα μικρόβια και οι ιοί άλλων ταξιδιωτών μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις στο στομάχι μας.

Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε για όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι στο επόμενο ταξίδι σας θα περάσετε καλά, χωρίς εντερικές… ανησυχίες που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Ακολουθήστε το βιολογικό σας ρολόι
Το βιολογικό μας ρολόι ή αλλιώς ο κιρκαδικός ρυθμός είναι αυτός που συμβάλλει στον οργανισμό μας στη ρύθμιση σημαντικών βιολογικών λειτουργιών, όπως τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισης, την αρτηριακή πίεση, την έκκριση ορμονών, τον μεταβολισμό κ.ο.κ. Όταν όμως έχουμε να ταξιδέψουμε μεγάλες αποστάσεις και να περάσουμε από πολλές ζώνες ώρας, ο ρυθμός αυτός διαταράσσεται και το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, είναι ότι και το μικροβίωμά μας τον ακολουθεί και άρα διαταράσσεται κι αυτό. Όπως είπαμε, ο κιρκαδικός ρυθμός ελέγχει τον μεταβολισμό του σώματος κι έτσι έχουμε τα γαστρικά υγρά και την ινσουλίνη για να χωνέψουμε το φαγητό μας και να διαχειριστούμε την αποθήκευση και χρήση ενέργειας. Η έλλειψη ύπνου κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού ταξιδιού ή μια μεγάλη αλλαγή στη ζώνη ώρας μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ το πεπτικό μας, αφού βγαίνει από τον συνηθισμένο, καθημερινό του ρυθμό. Το μικροβίωμα του εντέρου δρα με τον ίδιο τρόπο κι αν, για παράδειγμα, κάθε πρωί στις 8 τρώτε βρόμη με φρούτα, τότε τα βακτήρια του πεπτικού σας το περιμένουν. Αν, λοιπόν, εσείς φάτε στις 5 το ξημέρωμα τυρόπιτα από το αεροδρόμιο, το μικροβίωμα και το πεπτικό, λογικό είναι να μπερδευτούν! Προσπαθήστε, λοιπόν, να ακολουθείτε όσο γίνεται το συνηθισμένο σας πρόγραμμα κι αν ο προορισμός σας έχει λίγες ώρες διαφορά, κλείστε εισιτήρια που δεν διαταράσσουν τον κιρκαδικό σας ρυθμό, δηλαδή προτιμήστε να μην ταξιδέψετε το βράδυ. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μεγάλες αποστάσεις, η αποφυγή πολλών στάσεων και ωρών αναμονής, μπορεί να βοηθήσει.

Προσέξτε το φαγητό στο ταξίδι
Προτιμήστε στο αεροπλάνο, το πλοίο ή το αυτοκίνητο, να έχετε μαζί σας το δικό σας φαγητό, ώστε να μην αναγκαστείτε να φάτε τροφές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κατάσταση. Αν δεν έχετε μαζί σας κάτι, επιλέξτε μια σαλάτα και πάρτε μαζί σας σνακ με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Και το πιο σημαντικό όλων: μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Ο συνδυασμός φαγητού αεροπλάνου και το τζετ λαγκ μπορεί να δώσουν άσχημο αποτέλεσμα συνδυαστικά και να σας χαρίσουν ένα ωραιότατο φούσκωμα, τυμπανισμό και πεπτικά προβλήματα, καθώς τα περισσότερα φαγητά που θα φάμε απ’ έξω περιέχουν πολλά απλά σάκχαρα -όχι κι ό,τι καλύτερο για την πέψη. Τα σάκχαρα ουσιαστικά οδηγούν σε γρήγορη ανάπτυξη των κακών βακτηρίων στο έντερο, που έχει σαν αποτέλεσμα αέρια, ακόμη και διάρροια. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να ελέγξετε κάθε τι που θα τρώτε στο αεροπλάνο ή στο μέρος που θα επισκεφτείτε, αλλά προσπαθήστε να τρώτε απλά και φυσικά, όσο γίνεται. Δεν θα το μετανιώσετε.

Τα μικρόβια και οι ιοί παραμονεύουν
Όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, προφανώς αυξάνεται ο κίνδυνος να «κολλήσετε» κάποιον ιό ή μικρόβιο, γι’ αυτό και κάποιοι ταξιδιώτες φορούν μάσκες προκειμένου να προστατευτούν. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να κυκλοφορείτε με μάσκα αν δεν υπάρχει κάποια επιδημία ή δεν είστε ευπαθείς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αιθέριο έλαιο, όπως το tea tree oil στο δέρμα σας, το οποίο είναι γνωστό ότι εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων. Φροντίστε να είστε ξεκούραστοι και να προστατευτείτε από αλλαγές θερμοκρασίες. Αποφύγετε, επίσης τα κλιματιστικά και ντυθείτε καλά όταν βγείτε από το αεροπλάνο έξω στο κρύο.

Δώστε βάση στην ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, ως ένα ακόμη όπλο υποστήριξης του ανοσοποιητικού. Πέραν τούτου, οι αλλαγές στην πίεση του αέρα μπορεί να μεταβάλλουν την ισορροπία των υγρών του οργανισμού στους ιστούς, γι’ αυτό και πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο μετά από μια πτήση. Με παρόμοιο τρόπο, το έντερο μπορεί να γίνει γίνει πιο υγρό σε τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και χρειάζεται να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες στο πρωινό σας, όπως βρόμη με φρούτα, έτσι ώστε να απορροφηθεί το πλεονάζον νερό και να αποφύγετε την υπερβολική εντερική κινητικότητα. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία των υγρών κατά την πτήση, γι’ αυτό αποφύγετέ το. Κάτι ακόμα που μπορεί να βοηθήσει είναι η κίνηση, καθώς έτσι μπορεί να μεταφερθεί νερό στο λεμφικό σύστημα. Φροντίστε, λοιπόν, πριν μπείτε στο αεροπλάνο να περπατήσετε, να ανεβείτε σκαλιά, να κινηθείτε και να κάνετε διατάσεις, ειδικά αν σας περιμένουν πτήσεις μεγαλύτερες των δύο ωρών.

Διαχειριστείτε το στρες
Μια πτήση μπορεί να είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για πολλούς. Κι όπως είναι γνωστό, το στρες επηρεάζει τα καλά βακτήρια στο έντερο, επιβραδύνει την πέψη και διαταράσσει τη διάθεση. Τι μπορεί να σας βοηθήσει; Λίγη μουσική (πάρτε μαζί σας ακουστικά), ένα καλό βιβλίο, ο διαλογισμός (υπάρχουν εφαρμογές που μπορείτε να ψάξετε) ή ό,τι άλλο βοηθά εσάς συγκεκριμένα. Φάτε, επίσης, λίγο γιαούρτι, κεφίρ ή άλλα εξαιρετικά προϊόντα ζύμωσης απαλλαγμένα από ζωικά, όπως ξινολάχανο, αγγουράκι τουρσί ή φυτικό γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικές καλλιέργειες ή πάρτε κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα, καθώς τα προβιοτικά μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου και τα βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ να ενισχύσουν την ανεκτικότητά σας στο στρες. Φροντίστε, επίσης, να φάτε ελαφριά πριν την πτήση, σε μερίδα μικρότερη από το κανονικό και αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, το κρέας κ.ο.κ. Για να αποφύγετε το στρες, καλό είναι να φροντίσετε και κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το να φύγετε νωρίς για να φτάσετε νωρίς στο αεροδρόμιο και να μην αγχωθείτε. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, που είναι η ορμόνη του στρες, να ξέρετε ότι δεν κάνουν καλό στα καλά βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ και αποτελούν σημαντικούς φύλακες της συνολικής μας υγείας.

Με όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν, το ταξίδι σας σίγουρα θα είναι πιο ευχάριστο και το πεπτικό σας θα βγει… αλώβητό από αυτό.

Call Now Button