Σορμπέ φράουλα χωρίς ζάχαρη

Τα σορμπέ παγωτά το καλοκαίρι είναι το απόλυτο δροσερό επιδόρπιο χωρίς λιπαρά, φτιαγμένα από φρούτα και φυσικά υλικά, σούπερ γευστικά, αλλά με ένα μειονέκτημα: έχουν πολλή ζάχαρη. Ώρα, λοιπόν, να προσπεράσουμε κι αυτό το εμπόδιο και να φτιάξουμε το δικό μας σορμπέ φράουλα, με όλα τα καλά των σορμπέ, χωρίς την επιβάρυνση της ζάχαρης. Αντί αυτής χρησιμοποιούμε σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου ή μελάσα* για ακόμη υψηλότερη θρεπτική αξία με έξτρα σίδηρο και πολυφαινόλες κι έχουμε το τέλειο σορμπέ πλούσιο σε βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, με αντιοξειδωτική δράση χάρη στις ανθοκυανίνες στις φράουλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, χωρίς ζάχαρη και χωρίς λακτόζη.
*Η μελάσα μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το χρώμα και τη γεύση, αλλά είναι πολύ θρεπτική επιλογή.
Υλικά
3-4 φλιτζάνια κατεψυγμένες φράουλες
2-3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου ή μελάσα
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού (προαιρετικά, για πιο φρέσκια γεύση)
2 κουταλιές της σούπας φυτική κρέμα καρύδας ή γιαούρτι καρύδας (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη υφή)
Οδηγίες
Τοποθετήστε τις κατεψυγμένες φράουλες στο μπλέντερ ή στον πολυκόφτη και προσθέστε το σιρόπι αγαύης (ή σφενδάμου ή μελάσα) και τον χυμό λεμονιού -αν θέλετε, προσθέστε τη φυτική κρέμα ή το γιαούρτι για πιο βελούδινη υφή. Χτυπήστε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και κρεμώδες μείγμα κι αν χρειάζεται, σταματήστε και ξύστε τα τοιχώματα. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γλυκύτητα, αν χρειαστεί.
Απολαύστε το αμέσως σαν soft sorbet ή τοποθετήστε το σε δοχείο και βάλτε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες για πιο σφιχτή υφή.