Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πρεβιοτικά vs προβιοτικών: γιατί είναι αναγκαίο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

2min reading time

Πριν δύο χρόνια άρχισα να βιώνω μια έντονη περίοδο άγχους. Αυτό ήταν για μένα ένα ιδιαίτερα ξένο συναίσθημα και είχα την αίσθηση ότι κάτι στο σώμα μου είχε πρόβλημα. Περίπου την ίδια στιγμή παρατήρησα δύο πεπτικά προβλήματα (φουσκώματα, γενική δυσφορία) και ξεχνούσα εύκολα. Έκανα μία εξέταση για μύκητα Candida και, αφού βρέθηκα θετική, ακολούθησα μια διατροφή για να βελτιώσω την υγεία του εντέρου μου και όλα τα παραπάνω συμπτώματα εξαφανίστηκαν, μαζί και το άγχος! Αυτό θα μπορούσε να είναι μία δική μου ιστορία. Αλλά δεν είναι. Είναι η ιστορία πολλών πελατών μου που έρχονται στο διαιτολογικό μου γραφείο μου και ζητούν είτε ενίσχυση του ανοσοποιητικού, είτε αδυνάτισμα είτε ακόμη μία διατροφή για υγιές έντερο. Είναι ωστόσο συναρπαστικό το πώς ο οργανισμός μας έχει έναν τρόπο να μας πει ακριβώς τι συμβαίνει. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ελέγξετε και την υγεία του δικού σας εντέρου;

Γιατί η υγεία του εντέρου είναι σημαντική

Η υγεία του εντέρου σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική ευεξία σας. Μάλιστα το έντερο συχνά αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος». Αυτό γιατί είναι υπεύθυνο για κάποιες πολύ σημαντικές λειτουργίες στο πεπτικό σας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα «καλά βακτήρια» που περιέχει ενισχύουν την υγεία σας, βελτιώνοντας σημαντικά πράγματα, όπως το να ισορροπούν το ορμονικό σύστημα, να συμβάλλουν στην καλή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην πέψη, να προσφέρουν δύναμη στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος.

Επιπλέον, το έντερο επηρεάζει την ψυχική υγεία σας. Περιέχει ένα εντερικό νευρικό σύστημα που επικοινωνεί με το Κεντρικό Νευρικό σας Σύστημα, το οποίο προκαλεί αλλαγές στη διάθεσή σας. Αυτό σημαίνει κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών που μπορούν να προκληθούν από την κακή υγεία του εντέρου σας. Εξάλλου χιλιάδες χρόνια πριν Ιπποκράτης έλεγε ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο.

Είναι πάντως εύκολο να διατηρηθεί ένα έντερο υγιές αρκεί να αυξήσετε τα επίπεδα των καλών βακτηρίων. Πώς το κάνετε αυτό; Με προβιοτικά.

Τι είναι τα προβιοτικά;

Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Oργάνωσης Yγείας, «Προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια, που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων».Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια δηλαδή. «Kαλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα (στα τρόφιμα συναντάμε περισσότερο οξυγαλακτικά βακτήρια, που ανήκουν στο γένος των λακτοβακίλων).

Τα προβιοτικά  μπορούν να σας βοηθήσουν να:

·        Ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας, προστατεύοντάς τον από επιβλαβή βακτήρια.

·        Αφομοιώσετε και να επεξεργαστείτε το φαγητό χωρίς φούσκωμα ή αέρια.

·        Αποκαταστήσετε την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδα μετά από φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, η οποία σκοτώνει πολλά καλά βακτήρια στο σύστημά σας.

·        Απορροφήσει το σώμα σας όλες τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που καταναλώνετε.

Yπάρχουν επίσης εμπεριστατωμένες μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλητων προβιοτικών σχετικά με τις αλλεργίες. Όταν το περιβάλλον είναι απαλλαγμένο από μικρόβια, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκπαιδεύεται, με αποτέλεσμα την έξαρση των αλλεργιών. Tα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.

Τι γίνεται με πρεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά από την άλλη πλευρά, ονομάζονται τα συστατικά των τροφίμων (κυρίως ίνες) που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Aποτελούν, δηλαδή, την «τροφή», ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο τα προβιοτικά στελέχη. Οι προβιοτικές τροφές είναι λίγο πιο εύκολες να τις προσθέσετε σε μια υγιεινή διατροφή έτσι ώστε να βελτιωθεί η υγεία του εντέρου σας.

Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρεβιοτικά:

Σκόρδο

Αγκινάρες

Η φλούδα των μήλων

Κρεμμύδια, πράσα και σέλινο

Όσπρια

Ρίζα πικραλίδας

Σίκαλη, κριθάρι και βρώμη

Καταναλώνοντας προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας μπορείτε να ανακουφίσετε προβλήματα υγείας, ψυχικά και σωματικά.

Call Now Button