Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πόσο ασφαλή είναι τα βιολογικά προϊόντα ρυζιού και οι βρεφικές κρέμες ρυζιού?

1min reading time

Το αρσενικό ήταν κατά το Μεσαίωνα το μυστικό όπλο κάθε επίδοξου δολοφόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Και επειδή οι περισσότεροι χορτοφάγοι έχουν το ρύζι και τα προΐόντα του πρώτα στη λίστα των τροφών που καταναλώνουν καθημερινά, όπως κι εγώ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ρύζι θέλει προσοχή αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση στο μαγείρεμα για να προστατευτείτε από μία επικίνδυνη ουσία που ανιχνεύεται σε αυτό.

Αρσενικό στο ρύζι

Σύμφωνα με μελέτες και εκθέσεις καταναλωτών υπάρχουν υψηλά επίπεδα αρσενικού στο ρύζι και στα ρυζάλευρα. Το ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο δέκα φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Σχεδόν σε κάθε προϊόν ρυζιού περιέχονται ανιχνεύσιμα επίπεδα αρσενικού, συμπεριλαμβανομένων πολλών βιολογικών προϊόντων ρυζιού όπως βρεφικές κρέμες, ρυζάλευρο , δημητριακά, κέικ ρυζιού, ρυζογκοφρέτες και ξύδι ρυζιού, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο. Μάλιστα στο καστανό ρύζι βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού σε σύγκριση με το λευκό ρύζι. Η μακρόχρονη έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αρσενικού έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, οι βλάβες στο νευρικό σύστημα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι το αρσενικό απενεργοποιεί το σύστημα επισκευής του DNA στον οργανισμό, έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα, καθιστώντας ευάλωτο το σώμα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.

Γιατί υπάρχει αρσενικό στο ρύζι;

Το αρσενικό υπάρχει σε φυσική μορφή στο έδαφος αλλά και λόγω παλιότερων φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1970. Λόγω των πλημμυρών, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από τη ρίζα του ρυζιού. Τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα εδάφη περιέχουν μικρές ποσότητες αρσενικού, σύμφωνα με το FDA. Το ρύζι απορροφά το αρσενικό από το έδαφος και το νερό περισσότερο από άλλες καλλιέργειες, και συχνά περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό. Ο FDA δηλώνει ότι λαμβάνει ένα μικρό δείγμα για να ελέγξει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και παραδέχεται ότι θα ήταν αδύνατο να δοκιμάζει κάθε αποστολή από κάθε μάρκα για να γνωρίζουν από που προέρχεται το αρσενικό. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος που να διαπιστώνει αν το ρύζι βιολογικής καλλιέργειας είναι ασφαλέστερο –ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα – επειδή μπορεί να καλλιεργείται σε μολυσμένο  έδαφος.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Επειδή είναι αδύνατον να γνωρίζετε ποιο ρύζι είναι ασφαλές και ποιο όχι ερευνητές, σε μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση PLOS ONE, κατέληξαν ότι μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο μαγειρέματος του ρυζιού για να απομακρύνετε την επικίνδυνη ουσία. Αντι να μαγειρέψετε το ρύζι με τον κλασσικό τρόπο (κατσαρολάκι και βράσιμο), τοποθετείστε το σε μια συμβατική καφετιέρα φίλτρου (κι όχι σε κάποια συσκευή προηγμένης τεχνολογίας). Ετσι απομακρύνεται έως και το 85% του αρσενικού που περιέχει!!!Το μαγείρεμα στην καφετιέρα επιτρέπει τη σταθερή ροή νερού και την άμεση απομάκρυνση αυτού μετά την επαφή με το ρύζι ώστε να μεγιστοποιηθεί η απομάκρυνση του αρσενικού.

Τέλος όσο αφορα τις βρεφικές κρέμες που περιέχουν ρύζι καθώς και γάλα ρυζιού, ακόμα και 1 μερίδα την ημέρα μπορεί να επιφέρει μελλοντικά προβλήματα οπότε η σύσταση εδώ είναι :γενικώς εάν μπορείτε αποφυγή διαφορετικά επιλέξτε 1 προιόν την ημέρα όπως: 1/4 της κούπας άβραστο ρύζι ή 1 ποτήρι γάλα ρυζιού ή 10-15 ρυζογκοφρέτες

Call Now Button