Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πόνος και διατροφή: Πώς σχετίζονται;

1 min reading time

Ο πόνος είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους που θα επισκεφτεί κάποιος το γιατρό και δυστυχώς αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να δυσκολέψει πολύ την καθημερινότητα, αναλόγως την ένταση, τη συχνότητά του, πού εντοπίζεται κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα, ο πόνος δεν είναι παρά ένας προστατευτικός μηχανισμός που μας προειδοποιεί για τις απειλές στο σώμα μας. Είναι μια αντίδραση του εγκεφάλου, ο οποίος ελέγχει τις πληροφορίες που λαμβάνει σε όλο το σώμα και στέλνει μια επώδυνη αίσθηση αν κάποια περιοχή του σώματος κινδυνεύει με κάποιο τρόπο. Έχει άραγε η διατροφή σχέση με όλο αυτό; Φυσικά και ναι.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η διατροφή στον πόνο
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που καταναλώνουμε. Ο πονοκέφαλος, ο πόνος στα χέρια ή στα πόδια, ο κοιλιακός πόνος, ακόμη και ο πόνος στο στήθος μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή μας. Από την άλλη, ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο. Όπως δηλαδή ο σκοπός της φαρμακευτικής αγωγής είναι να τροποποιήσει τη βιοχημεία μας, έτσι και τα τρόφιμα δρουν με παρόμοιο τρόπο όταν εισέρχονται στο σώμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί -κάτι που έχω συναντήσει κι εγώ πολλές φορές στην καριέρα μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία- που δεν έχουν το πείσμα και τη διάθεση να αλλάξουν τη διατροφή τους και προτιμούν να πάρουν το κατάλληλο παυσίπονο που θα τους ανακουφίσει. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Τα αναλγητικά, τα στεροειδή και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν πάρα πολλές παρενέργειες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν όταν τα παίρνουν ελαφρά τη καρδία, ενώ ακόμα και τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα έχουν συνδεθεί με καρδιακά, πεπτικά και νεφρικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να σκεφτούμε με ποιο κόστος είμαστε διατεθειμένοι να τα πάρουμε αν δεν είναι απαραίτητο και αν είμαστε έτοιμοι για νέα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν, χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει τη ρίζα του πόνου.

Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο, όπως και να τον προκαλέσουν. Μπορεί επίσης να είναι ακόμη και η άμεση αιτία του πόνου σας. Το αραχιδονικό οξύ σε μια διατροφή που τα περιλαμβάνει όλα είναι ένα από τα κύρια μόρια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον πόνο. Από την άλλη, τα φυτοχημικά που συναντάμε στις φλούδες μήλου μπορούν να αυξήσουν τη λειτουργία των αρθρώσεων και το εύρος κίνησης λόγω της μείωσης του πόνου. Γνωρίζουμε επίσης από έρευνες ότι μια χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια του PMS (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο), συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας και της έντασης των κραμπών περιόδου.

Ακόμη και σε περίπτωση διαβητικής νευροπάθειας, όπου ο διαβήτης προκαλεί βλάβες στα νεύρα και που για πολλούς ο πόνος αυτός δεν αντιμετωπίζεται με τροφές, σύμφωνα με δημοσίευση του 1994 στο  Journal of Nutritional Medicine με τίτλο “Regression of Diabetic Neuropathy with Total Vegetarian (Vegan) Diet”, η vegan διατροφή φαίνεται να σημείωσε εντυπωσιακή, ταχεία ανακούφιση του πόνου στους περισσότερους συμμετέχοντες.

Ποιες τροφές σχετίζονται θετικά ή αρνητικά με τον πόνο
Οι τροφές ζωικής προέλευσης (κόκκινο και λευκό κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά, ψάρια, αυγά), η επεξεργασμένη ζάχαρη (αναψυκτικά, ιδιαίτερα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα, καραμέλες κ.λπ.) και το αλκοόλ φαίνεται να εντείνουν τον πόνο ενώ ανακουφιστικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ρίζες, τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Πρόγραμμα διατροφής μιας ημέρας κατά του πόνου
Πρωινό –
Μια πολύχρωμη  φρουτοσαλάτα με μούρα, μήλα, παπάγια, μάνγκο και μια κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο.
Μεσημεριανό – μια μεγάλη σαλάτα φτιαγμένη με μια χούφτα σκούρα χόρτα, κρεμμύδι, μοβ λάχανο, σέλινο, φρέσκο βασιλικό, χυμό λεμονιού και μερικά καρύδια. Μπορείτε να προσθέσετε κινόα οποιουδήποτε χρώματος και μερικά ρεβίθια.
Βραδινό – Στιφάδο λαχανικών με μπαχαρικά με όλα τα αναλγητικά οφέλη των κρεμμυδιών, του σκόρδου, του σπανακιού, του γαρύφαλλου και άλλων μπαχαρικών.

Πηγές

https://nutritionstudies.org/link-between-diet-and-pain/

Küster M, Renner B, Oppel P, Niederweis U, Brune K. Consumption of analgesics before a marathon and the incidence of cardiovascular, gastrointestinal and renal problems: a cohort study. BMJ Open. 2013 Apr 19;3(4):e002090. doi: 10.1136/bmjopen-2012-002090. PMID: 23604350; PMCID: PMC3641448.
Jensen GS, Attridge VL, Benson KF, Beaman JL, Carter SG, Ager D. Consumption of dried apple peel powder increases joint function and range of motion. J Med Food. 2014 Nov;17(11):1204-13. doi: 10.1089/jmf.2014.0037. Epub 2014 Oct 1. PMID: 25271471; PMCID: PMC4224039.
Barnard ND, Scialli AR, Hurlock D, Bertron P. Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstet Gynecol. 2000 Feb;95(2):245-50. doi: 10.1016/s0029-7844(99)00525-6. PMID: 10674588.
Ziegler D. Painful diabetic neuropathy: treatment and future aspects. Diabetes Metab Res Rev. 2008 May-Jun;24 Suppl 1:S52-7. doi: 10.1002/dmrr.817. PMID: 18395890.
Milton G. Crane & Clyde Sample (1994) Regression of Diabetic Neuropathy with Total Vegetarian (Vegan) Diet, Journal of Nutritional Medicine, 4:4, 431-439, DOI: 10.3109/13590849409003592

Call Now Button