Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Καούρες: Τρόποι για φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση

1 min reading time

Οι καούρες είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο που συναντώ εξαιρετικά συχνά σε πολύ κόσμο ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology περίπου 1 στους 3 Αμερικανούς παρουσιάζει καούρα κάθε εβδομάδα κι από την εμπειρία μου θα έλεγα ότι δεν απέχουμε από αυτό το ποσοστό, με τη δυτικού τύπου διατροφή να κυριαρχεί. Κι όσοι το έχετε ζήσει, σίγουρα θα έχετε κάπου στο φαρμακείο σας τα αντίστοιχα αντιόξινα φάρμακα για τις καούρες, συνεχίζοντας, ωστόσο να έχετε συμπτώματα –συν του ότι δεν συστήνονται για μακροχρόνια χρήση.

Αν και η καούρα είναι συχνή, δεν είναι και ακίνδυνη. Το να την αγνοήσετε με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Ευτυχώς, όμως, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η μόνη θεραπεία. Με την προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής, μπορείτε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος – και μερικές φορές να την αντιστρέψετε εντελώς. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας.

Πώς προκαλείται η καούρα
Όταν καταπίνουμε μια τροφή, αυτή περνάει μέσα από το λαιμό και τον οισοφάγο, στο κάτω μέρος του οποίου, υπάρχουν μυϊκές ίνες, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES), που χαλαρώνουν για να αφήσουν την τροφή να περάσει στο στομάχι σας. Εάν ο σφιγκτήρας δεν σφραγίσει ξανά σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου που διαρρέουν πίσω στον οισοφάγο σας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της οπισθοστερνικής παλινδρόμησης οξέος είναι ένα αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή περιοχή ή στο στήθος.

Πώς να την αποφύγετε
Τρώτε με πρόγραμμα: Αποφύγετε το φαγητό πριν από άσκηση υψηλής έντασης, όπως τρέξιμο ή άρση βαρών, και τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Η βαρύτητα παίζει πάντα ρόλο και όσο απλό κι αν ακούγεται, παίζει ρόλο στο πώς η τροφή κινείται μέσα στο πεπτικό σύστημα. Όταν είστε ξαπλωμένοι τη νύχτα, η βαρύτητα λειτουργεί εναντίον σας.
Τρώτε με αργό ρυθμό και σταματήστε νωρίς: Για μερικούς ανθρώπους η καούρα μπορεί να είναι μια σπάνια, βραχύβια εμπειρία μετά από ένα μεγάλο υπερβολικό γεύμα. Το να τρώτε αργά, μασώντας καλά, και να έχετε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα μπορεί να σας προστατεύσει.
Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές: Tα τηγανητά, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κρέατα και τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι που αυξάνει το χρόνο που περνάει το φαγητό στο στομάχι. Κι όσο περισσότερο χρόνο περνάει στο στομάχι μια τροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε παλινδρόμηση οξέων. Συν τοις άλλοις, τα τρόφιμα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και το κοιλιακό λίπος, που επίσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καούρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας.

Προτιμήστε φυτικές, ολόκληρες τροφές
Οι ολόκληρες φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που πέπτονται πιο βαθιά στην εντερική οδό, επιβαρύνοντας λιγότερο το στομάχι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απελευθέρωση γαστρικών ενζύμων και οξέων. Μελέτη σε άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που ακολουθούσαν φυτοφαγική διατροφή με υψηλές ποσότητες φυτικών ινών έδειξε μείωση των συμπτωμάτων κατά 63% σε έξι εβδομάδες. Συν τοις άλλοις, η φυτοφαγία διατηρεί το βάρος υπό έλεγχο, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στα συμπτώματα καούρας.

Καταγράψτε τη σύνδεση με τις καούρες
Έχετε καούρες μετά την κατανάλωση πικάντικων ή μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, όπως εσπεριδοειδή ή σάλτσα ντομάτας; Παρατηρείτε κάποιο μοτίβο μετά την κατανάλωση ουσιών που πυροδοτούν καούρες, όπως αλκοόλ, ανθρακούχων ή καφεϊνούχων ποτών ή φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη; Ακούγοντας το σώμα σας, μπορείτε να βρείτε τι πυροδοτεί τις καούρες σας και να το μειώσετε στη διατροφή σας.

Πώς να την αντιμετωπίσετε όταν σας συμβαίνει
Πάρτε μια βαθιά ανάσα: Σε μια μικρή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology, άτομα με γαστρική παλινδρόμηση που έλαβαν οδηγίες να χρησιμοποιούν βαθιά διαφραγματική αναπνοή για 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα μείωσαν κατά το ήμισυ την ποσότητα του οξέος που έφτανε στον οισοφάγο τους μετά το γεύμα.

Αποφύγετε τη μέντα
Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη μέντα με την ανακούφιση της στομαχικής διαταραχής, αλλά στις καούρες φαίνεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Δοκιμάστε γάλα σόγιας
Το γάλα φυτικής προέλευσης, ειδικά το γάλα σόγιας λόγω του υψηλότερου επιπέδου πρωτεΐνης του, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση οποιουδήποτε οξέος που ανεβαίνει προς τα πάνω.

Αξιοποιήστε τη βαρύτητα
Στο κρεβάτι, ανυψώστε το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας περισσότερα μαξιλάρια, ώστε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα που είναι πιο έντονα όταν ξαπλώνουμε.

Αν έχετε καούρες περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτή η επαναλαμβανόμενη παλινδρόμηση οξέος, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου Barrett (προκαρκινική κατάσταση). Άλλα σημάδια της περιλαμβάνουν παλινδρόμηση, πονόλαιμο, ξινό ή ξηρό στόμα, δυσκολία στην κατάποση, οδοντική διάβρωση, λαρυγγίτιδα, την αίσθηση ότι η τροφή έχει παραμείνει στο λαιμό και άσθμα. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε ειδικό.

Πηγή

https://www.forksoverknives.com/how-tos/prevent-and-treat-heartburn-without-medication/

Call Now Button