Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Η φυτοφαγία μπορεί ακόμη και να εξαλείψει τα συμπτώματα του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου

1 min reading time

Ένα από τα αυτοάνοσα νοσήματα που αντιμετωπίζει πολύς κόσμος εκεί έξω είναι και ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος. Πρόκειται για αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα της οικογένειας των ρευματικών παθήσεων, το οποίο προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα, όπως καρδιά, πνεύμονες, δέρμα, ακόμη και το νευρικό σύστημα. Στο δέρμα, τα εξανθήματα έχουν σχήμα πεταλούδας, εμφανίζονται κυρίως σε μάγουλα και μύτη, ενώ μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρεται η κόπωση και κακουχία, η απώλεια μαλλιών, οι θρομβώσεις, οι φλεγμονές η φωτοευαισθησία κ.ο.κ. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, έχω δει από την εμπειρία μου περιστατικά με ΣΕΛ να καταφέρνουν να «νικήσουν» τα συμπτώματα και να ανακτούν μια ποιοτική ζωή, με σωστή διατροφική καθοδήγηση που μειώνει τη φλεγμονή και ωφελεί συνολικά τον οργανισμό.

Αυτό που έχω δει εμπειρικά επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες, με τελευταία την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition μέσα στο 2024 είναι ότι μια φυτοφαγική διατροφή μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά ή ακόμη και να εξαλείψει τα συμπτώματα δύο αυτοάνοσων διαταραχών: του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (ΣΕΛ) και του συνδρόμου Sjӧgren (SS), ενός αυτοάνοσου νοσήματος που πλήττει τους εξωκρινείς αδένες και προκαλεί συμπτώματα όπως ξηροστομία και ξηροφθαλμία.

Μια μικρή μελέτη παρακολούθησε μόλις τρεις γυναίκες με τα δύο αυτά αυτοάνοσα οι οποίες υιοθέτησαν μια κυρίως ωμή, φυτοφαγική διατροφή που επικεντρώθηκε στα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή λαχανικά και τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι τρεις ασθενείς ανέφεραν δραματική βελτίωση των σωματικών συμπτωμάτων, με σχεδόν όλα τα συμπτώματα του ΣΕΛ και του SS να υποχωρούν μετά από 4 εβδομάδες ή λιγότερο από την τήρηση του πρωτοκόλλου. Και οι τρεις ασθενείς παρέμειναν χωρίς συμπτώματα, δύο από τις οποίες παρέμειναν χωρίς συμπτώματα για 6+ χρόνια χωρίς πρόσφατη χρήση φαρμάκων.

Κι άλλες μελέτες, όμως, έχουν δείξει παρόμοια ευρήματα. Συγκεκριμένα, ένα case study περιγράφει 2 ασθενείς με νεφρίτιδα σχετιζόμενη με ΣΕΛ: μια γυναίκα 24 ετών (περιστατικό 1) και έναν άνδρα 41 ετών (περιστατικό 2). Μετά την υιοθέτηση ενός προσαρμοσμένου, ωμοφαγικού, μοντέλου φυτοφαγίας (WFPB), πλούσιου σε φυλλώδη λαχανικά, ολική άλεση και σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και νερό, ο εκτιμώμενος ρυθμός σπειραματικής διήθησης (eGFR) της Περίπτωσης 1 -ένα μέτρο της νεφρικής λειτουργίας- αυξήθηκε από 14 σε 27 ml/min σε 6 εβδομάδες και διαπιστώθηκε ότι δεν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Τα επίπεδα ενέργειας και πόνου στις αρθρώσεις της βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά. Ομοίως, τα συμπτώματα της Περίπτωσης 2 υποχώρησαν και οι εργαστηριακές εξετάσεις ομαλοποιήθηκαν με τη δίαιτα. Ωστόσο, αυτός ο ασθενής αντιμετώπισε προκλήσεις με την τήρηση της δίαιτας και ήταν σαφές ότι όποτε παρέκκλινε από αυτήν, τα συμπτώματα επανεμφανίζονταν και ο eGFR επιδεινωνόταν.

Οι πιθανοί μηχανισμοί που υποστηρίζουν αυτή τη βελτίωση περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, που τροφοδοτείται από την πρόσληψη ωμέγα-3 και τη βελτίωση του οξειδωτικού στρες, που προκύπτει από την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι 2 περιπτώσεις παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις μόνο λόγω των διατροφικών αλλαγών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ερευνητές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ωμοφαγικής φυτοφαγίας ως μέσο διαχείρισης του ΣΕΛ.

Οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν για την πολλά υποσχόμενη δυνατότητα των τροφίμων ως φαρμάκων στη θεραπεία του ΣΕΛ και του SS, ενώ μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να αποτελέσουν πιθανή θεραπευτική στρατηγική για άτομα που πάσχουν από σοβαρά συμπτώματα και κακή ποιότητα ζωής λόγω ΣΕΛ και SS.

Πηγές

https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/plant-based-diets-may-reduce-or-eliminate-symptoms-lupus
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2024.1208074/full
https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/47

Call Now Button