Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ανοιχτή επιστολή προς το NHS από τους UK Plant-based Professionals

2min reading time

Ως συνεργάτιδα των UK Plant-based Professionals, του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την προώθηση της plant-based διατροφής και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για μια συνολικά καλύτερη υγεία, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πολύ σημαντική κίνηση. Γιατί είναι πράγματι πολύ σπουδαίο γιατροί της πρώτης γραμμής να υποστηρίζουν το κομμάτι της διατροφής και τη φυτοφαγία για μια καλύτερη συνολική υγεία, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους.

Οι UK Plant-based Professionals, λοιπόν, μαζί με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), έγραψαν ένα γράμμα προς το NHS και την κυβέρνηση, ζητώντας την ταχεία προώθηση αλλαγών σε όλο το έθνος, ενάντια στο μη βιώσιμο διατροφικό περιβάλλον που κυριαρχεί σήμερα που οδηγεί στην παχυσαρκία και συνέβαλλε κατά πολύ στον αριθμό των νεκρών κατά την πανδημία του COVID-19.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τα περισσότερα εθνικά συστήματα υγείας της Δύσης, φαίνεται να καταρρέει υπό το βάρος χρόνιων ασθενειών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν να προληφθούν και να θεραπευτούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Γι’ αυτό και γίνεται αυτή η προσπάθεια, με στόχο το ενδιαφέρον να στραφεί προς ένα σύστημα υγείας που προωθεί πράγματι την υγεία και την πρόληψη ασθενειών και χρειάζεται τη στήριξη των υψηλά ιστάμενων στο NHS και την κυβέρνηση. Οι αλλαγές που προτείνονται και θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και στην Ελλάδα αφορούν αύξηση φορολογίας και διακοπή επιδοτήσεων σε παραγωγούς junk food/fast food/αναψυκτικών όπως και βιομηχανικής κτηνοτροφίας, απαγόρευση διαφήμισης junk food, επιδοτήσεις που προωθούν έναν φυτοφαγικό τρόπο ζωής και διατροφής, ωφέλιμο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προώθηση της υιοθέτησης βιώσιμων συστημάτων γεωργίας με μειωμένες εκπομπές αερίων, προστασία των ωκεανών με προώθηση της μείωση της κατανάλωσης ψαριών για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, προώθηση της υγιεινής, βιώσιμης διατροφής στον δημόσιο τομέα, με ανάλογο catering σε σχολεία, νοσοκομεία και φυλακές.
Είναι πλέον γνωστό ότι 3 από τις 4 μολυσματικές ασθένειες που εμφανίζονται, μεταδίδονται κυρίως από εμπόριο άγριων ζώων και τη βιομηχανία καλλιέργειας και κτηνοτροφίας. Η αύξηση της ζήτησης για φθηνό κρέας οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, ενώ μεγάλο θέμα είναι και η υπεραλίευση, αλλά και η έντονη χρήση αντιβιοτικών και χημικών στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που θέτουν σε κίνδυνο και τον άνθρωπο.

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και ζωικά οδηγεί σε επιδημία χρόνιων ασθενειών και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, ειδικά σε περιοχές και κοινωνίες χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου.

Γι’ αυτό και συνέβη αυτή η κίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους UK Plant-based Professionals, μια κίνηση που καλό θα ήταν να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε όλη την επιστολή εδώ.

Call Now Button