Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι κάνουμε όταν στην οικογένεια δεν έχουν όλοι τις ίδιες διατροφικές συνήθειες;

2min reading time

Οι προτιμήσεις στο φαγητό είναι τόσες όσες και οι άνθρωποι στον πλανήτη. Κι όσο κι αν δεν μας πειράζει οι συνδαιτυμόνες μας να τρώνε κάτι που δεν ανήκει στο δικό μας διατροφικό πλάνο, όταν οι διαφορές αυτές εντοπίζονται εντός οικογένειας και ανθρώπων που μοιράζονται μια στέγη –κι ένα τραπέζι- τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν.

Εμείς, ευτυχώς, δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ αυτό το πρόβλημα, αφού τη στροφή στη χορτοφαγία την κάναμε ταυτόχρονα με τον σύζυγο, οπότε δεν διανύσαμε κάποιο διάστημα που έπρεπε να μαγειρεύουμε διαφορετικά φαγητά και να κοιτάει ο ένας με… μισό μάτι τoν άλλo. Η διατροφή των παιδιών είναι ακόμη πιο «ευρεία» από τη δική μας στο κομμάτι αυτό, αλλά και πάλι δεν αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα στο τι θα φάμε. Υπάρχουν, όμως, νοικοκυριά εκεί έξω, όπου ο ένας είναι χορτοφάγος, ο άλλος δεν είναι. Ο ένας προτιμά την ολική άλεση, ο άλλος όχι. Ο ένας αγαπά το junk food, ο άλλος κάνει υγιεινές επιλογές. Κι αυτό δεν αφορά μόνο ζευγάρια, αλλά και γονείς-παιδιά. Τι κάνουμε τότε; Μην απελπίζεστε! Για όλα υπάρχουν λύσεις. Ας ξεκινήσουμε με τις παρακάτω 4.

1. Γίνετε ο σεφ του σπιτιού
Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας και αναλάβετε τη διατροφή του σπιτιού, κάνοντας υγιεινές επιλογές και αφήνοντας λιγοστά περιθώρια για αντιρρήσεις. Σίγουρα θα πρέπει να σεβαστείτε και τις προτιμήσεις των υπολοίπων, αλλά η κουζίνα θα πρέπει να έχει κάποιες αρχές, που πρέπει να ακολουθούνται από όλους, τις οποίες μπορείτε να καθορίσετε όλοι μαζί και να τις ακολουθείτε όσο πιο πιστά γίνεται. Μπορεί να μην λατρεύουν καθημερινά όλοι όλα τα γεύματά σας, αλλά σίγουρα είναι ευγνώμονες που υπάρχει κάποιος να μαγειρεύει και που οι επιλογές του είναι τέτοιες, ώστε η χοληστερίνη, το σάκχαρο και το βάρος όλων παραμένει σε υγιή επίπεδα. Αν είστε χορτοφάγοι, διατηρήστε τα πιάτα σας χορτοφαγικά και συστήστε αυτή την κουζίνα και στα υπόλοιπα μέλη, όπως και στους επισκέπτες σας. Δεν είστε υποχρεωμένοι να μαγειρεύετε κρέας για να καλύψετε τα γούστα των υπολοίπων, ούτε μπορείτε να απαγορέψετε στους άλλους να μαγειρέψουν ό,τι θέλουν εκτός χορτοφαγικής σφαίρας. Μπορείτε, όμως, να συστήσετε τον τρόπο σας στην υπόλοιπη οικογένεια και να τους βάλετε στη διαδικασία να σας βοηθούν και να γνωρίζουν αυτό το μοντέλο διατροφής στην πράξη, ούτως ώστε αν το ασπαστούν, να το κάνουν συνειδητά.

2. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δώστε βάση στα γούστα
Είναι προφανές ότι πρέπει να ασχοληθείτε περισσότερο με υλικά που αρέσουν σε όλους και όσο περισσότερο είστε δημιουργικοί με αυτά, τόσο καλύτερα πιάτα θα βγαίνουν και πιο «ανοιχτοί» θα γίνονται όλοι. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν τρώει τις φακές, μπορείτε αφενός να δοκιμάσετε να τις προσθέσετε στη σαλάτα, μήπως σε διαφορετική μορφή από αυτή της σούπας τις συμπαθήσει, και αφετέρου να δοκιμάσετε άλλα όσπρια και σε διαφορετικές μορφές μαγειρέματος (σαλάτα, πουρές κ.ο.κ.). Συστήνετε συνεχώς νέα υλικά στα πιάτα σας, έτσι ώστε να ανακαλύψετε κοινό τόπο με κάποια από αυτά που θα αγαπάτε όλοι.

3. Επιμορφώστε τα υπόλοιπα μέλη
Οι αλλαγές ποτέ δεν γίνονται σε μια νύχτα, πάντα χρειάζονται «χτίσιμο» και απαιτείται χρόνος ούτως ώστε τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας να μάθουν τα οφέλη της ολικής άλεσης, των λαχανικών κ.ο.κ. Αν έχετε παιδιά, ξεκινήστε όσο είναι μικρά, χωρίς να τους κάνετε «κήρυγμα», αλλά εξηγώντας του πώς οι επιλογές που κάνουμε στη διατροφή επηρεάζει την υγεία μας, το περιβάλλον, αλλά και τα ζώα. Δείτε μαζί ντοκιμαντέρ όπως το Food Inc, το Cowspiracy, το SupersizeMe, συζητήστε και προβληματιστείτε. Φροντίστε όταν βγαίνετε οικογενειακώς, να μην πηγαίνετε μόνο σε fast food, αλλά και σε πιο υγιεινά μέρη, ενδεχομένως με χορτοφαγική κουζίνα, ώστε να γνωρίσουν όλοι πόσες επιλογές υπάρχουν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.

4. Προσπαθήστε να μην κρίνετε
Ίσως το πιο δύσκολο όλων είναι να μην κρίνουμε τις επιλογές και τα γούστα των άλλων και να μην τα συγκρίνουμε με τα δικά μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με τις δικές του προτιμήσεις και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να του συστήσουμε τη δική μας οπτική και να ενημερωθούμε μαζί του για το πώς μπορεί η διατροφή μας να είναι απολαυστική και ταυτόχρονα να κάνει καλό στην υγεία μας. Μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση μπορούμε να βοηθήσουμε την οικογένειά μας να αποκτήσει περισσότερες ευαισθησίες για τον πλανήτη και τα ζώα και φυσικά να δει το φαγητό όχι μόνο ως απόλαυση, αλλά ως έναν τρόπο να διατηρήσει μια καλή υγεία. Αν θέλουμε να συστήσουμε στην οικογένειά μας τη χορτοφαγία, μπορούμε να ξεκινήσουμε ορίζοντας κάποιες χορτοφαγικές ημέρες στην εβδομάδα και σε βάθος χρόνου να τις αυξήσουμε σταδιακά κι όχι να παραμένουμε εμείς χορτοφάγοι, γκρινιάζοντας που οι υπόλοιποι δεν μας ακολουθούν από μόνοι τους.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ζει (και να μαγειρεύει) κανείς σε μια «ανάμεικτη» διατροφικά οικογένεια. Με τις παραπάνω στρατηγικές, όμως, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα, να καλυφθούν οι ανάγκες όλων όσο το δυνατόν περισσότερο και σε βάθος χρόνου να υπάρχει προετοιμασία για υγιεινές αλλαγές.

Call Now Button