Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

10+1 συμβουλές μαγειρικής για αρχάριους vegan

1 min reading time

Καταλαβαίνω ότι η αρχή του ταξιδιού στον vegan τρόπο ζωής και διατροφής μπορεί να είναι δύσκολη και αποθαρρυντική, ειδικά για όσους προσπερνούν τη χορτοφαγία και κάνουν απευθείας τη μετάβαση στην αυστηρή φυτοφαγία, απορρίπτοντας όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Με τον Βασίλη, ενώ η διακοπή του κρέατος μας φάνηκε σχετικά εύκολη, όταν περάσαμε στο επόμενο level όπου σταματήσαμε να τρώμε τυρί –δεν θα πω ψέματα- μας ήρθαν λίγο τα πάνω-κάτω.

Επειδή τα πάντα όμως είναι θέμα συνήθειας κι αυτό το γνωρίζουμε καλά, δεν παραιτηθήκαμε στιγμή. Το ψάξαμε, πειραματιστήκαμε, δημιουργήσαμε και πλέον ούτε καν θυμόμαστε την εποχή που η φέτα έμπαινε αυτόματα στο πιάτο μας. Νιώθουμε μάλιστα τόσο ικανοποιημένοι με τη διατροφή και τη vegan κουζίνα μας πλέον, που θελήσαμε να το μοιραστούμε με όλους σας με το Plant-based project που δημιουργήσαμε με τον Βασίλη, παρ’ όλο που ο Covid-19 δεν μας άφησε να κινηθούμε με ευχέρεια.

Πιστέψτε με ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην αρχή θα ξεπεραστούν εύκολα και στη συνέχεια θα αγαπήσετε αυτό που σας προσφέρει η vegan διατροφή, τόσο ηθικά, όσο στην υγεία, το ανοσοποιητικό, το μικροβίωμα του εντέρου και φυσικά στη γεύση. Πόσες φορές άλλωστε έχετε δοκιμάσει πιάτα που ούτε θα σας περνούσε από το μυαλό ότι δεν περιέχουν τίποτα ζωικό; Αυτό μπορείτε με τον καιρό να το πετύχετε και στο σπίτι σας, με την κατάλληλη καθοδήγηση και μεράκι!

Προς το παρόν, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, γι’ αυτό κρατήστε ό,τι σας βοηθά και προχωρήστε!

Μάθετε να αξιοποιείτε τα λαχανικά σας
Στη vegan διατροφή τα λαχανικά έχουν κυρίαρχο ρόλο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα τρώτε μόνο σε σαλάτα! Μπορείτε να τα ψήνετε στο φούρνο και να μελώνουν, να τα κάνετε stir-fry, να φτιάχνετε platters λαχανικών, ζωμούς, σούπες! Οι επιλογές είναι άπειρες!

Χρησιμοποιήστε νέα υλικά
Εφόσον ξεκινάτε ένα νέο διατροφικό ταξίδι, χρειάζεται να ανοίξετε λίγο τους ορίζοντές σας! Μπορεί τα περισσότερα vegan πιάτα να είναι εύκολα να τα φτιάξετε με οικεία υλικά, αλλά μόλις ξεκινήσετε να εντρυφείτε στη vegan μαγειρική, θα ανακαλύψετε σίγουρα νέα υλικά, όπως φρούτα και λαχανικά που ίσως να μην είχατε ξανακούσει όπως περουβιανή πατάτα, jackfruit, αγκινάρα Ιερουσαλήμ… Ψάξτε τα, βρείτε συνταγές που σας ταιριάζουν και δοκιμάστε τα. Έτσι θα έχετε τεράστια ποικιλία στη διατροφή σας που δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε ποτέ.

Εμπνευστείτε από άλλους
Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να βρείτε άτομα (φυσικά ή διαδικτυακά) που σας εμπνέουν, που μοιράζονται συνταγές που σας ταιριάζουν και που σας κάνουν να θέλετε να μαγειρεύετε vegan! Κάντε μια βόλτα και στις συνταγές του www.notanordinarymum.gr και δείτε τι σας ταιριάζει και με ποιες μπορείτε να πειραματιστείτε.

Προμηθευτείτε διατροφική μαγιά
Εκτός του ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Β12, έχει τυρένια γεύση και είναι μια πολύ καλή εναλλακτική έναντι του τυριού. Μπορείτε, επίσης, να την πασπαλίσετε στα πιάτα σας αντί για αλάτι και είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε.

Μην το παρακάνετε
Όπως είπαμε είναι ωραίο να ανακαλύπτετε νέα υλικά, αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή. Αν γεμίσετε την κουζίνα σας με ένα σωρό υλικά, το μόνο που θα προκαλέσετε στον εαυτό σας είναι άγχος. Βασιστείτε σε λίγα και καλά και φροντίστε να δοκιμάζετε ένα καινούργιο τη φορά, για να διαπιστώνετε τι σας αρέσει και θα ξαναδοκιμάσετε και τι όχι.

Προμηθευτείτε μπόλικα μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι άκρως σημαντικά σε όλες τις κουζίνες και μπορούν με ένα πασπάλισμα να μεταλλάξουν ένα πιάτο από βαρετό σε πεντανόστιμο! Μην τα παραλείπετε στις συνταγές, βρείτε τα αγαπημένα σας και χρησιμοποιείτε τα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Χρησιμοποιείτε tamari ή σάλτσα σόγιας για έξτρα γεύση
Η σάλτσα σόγιας και άλλες παραλλαγές της, όπως το tamari που είναι χωρίς γλουτένη, ταιριάζουν σε πάρα πολλές συνταγές και βοηθούν στην προσθήκη γεύσης, ακόμη κι όταν φτιάχνετε κάτι απλό, όπως λίγο ρύζι ή φασόλια –συν του ότι είναι τρόφιμο ζύμωση που σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε προβιοτικά και ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό. Αν φτιάχνετε stir-fry λαχανικά, λίγη σάλτσα σόγιας και ίσως λίγη μελάσα για γλυκύτητα, θα απογειώσουν τη γεύση τους.

Προσθέστε κορν φλάουρ ή αραρούτι για κρεμώδεις σάλτσες
Το κορν φλάουρ είναι γνωστό. Το αραρούτι είναι μια σκόνη που προέρχεται από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού arrowroot και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, ώστε να τους χαρίσετε μια παχύρρευστη υφή. Πριν προσθέσετε κάποιο από τα δύο στη σάλτσα σας, ανακατέψτε το με τη διπλάσια ποσότητα νερού (π.χ. 1 κ.σ. κορν φλάουρ, 2 κ.σ. νερό) κι έπειτα προσθέστε το στη σάλτσα μερικά λεπτά πριν να είναι έτοιμη. Μια επίσης καλή επιλογή είναι και τα αλεσμένα κάσιους, τα οποία θα συμβάλλουν στην παχύρρευστη υφή της σάλτσας σας, χαρίζοντάς της έξτρα φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Βάλτε ταχίνι ή φυτικό βούτυρο στη σάλτσα
Αυτή η προσθήκη στις σάλτσες σας θα τους χαρίσει ξεχωριστή γεύση και υφή και θα δώσει άλλο άρωμα στα πιάτα σας. Βρείτε το βούτυρο που σας αρέσει και δοκιμάστε το. Το ταχίνι είναι μια πολύ εύκολη λύση, το οποίο κι εγώ προσθέτω συχνά στις συνταγές μου, συνδυάζοντάς το με λεμόνι και χαρίζοντας καλά λιπαρά και βιταμίνη C στο πιάτο.

Μάθετε να vegan-οποιείτε τις συνταγές
Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο, καθώς στις περισσότερες συνταγές μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ζωικά με φυτικές εναλλακτικές. Αντί για αυγό, για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κ.σ. σπόρους chia ή λιναρόσπορο, να τα αναμείξετε με δυο κουταλιές νερό και να τα αφήσετε για 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό γάλα αντί για αγελαδινό και παχύρρευστο γάλα καρύδας αντί για κρέμα γάλακτος. Αντί για μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελάσα και αντί για βούτυρο, φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κ.ο.κ. Δείτε εδώ, μια δική μου παραλλαγή σε μια πιο κλασική συνταγή.

Βασιστείτε στα “bowl”
Θα έχετε ακούσει για τα Buddha bowl που είναι κρύα πιάτα με μικρές ποσότητες πολλών υλικών σε ένα μπολ. Είναι η τέλεια λύση για όταν δεν έχετε πολύ χρόνο ή όρεξη, αλλά θέλετε να φάτε κάτι υγιεινό και vegan σε λίγο χρόνο. Ξεκινήστε με βάση τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έπειτα προσθέστε υδατάνθρακα όπως ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά, κινόα, κεχρί και συνεχίστε με πρωτεΐνη όπως τόφου ή φασόλια. Στο τέλος προσθέστε καλά λιπαρά από ξηρούς καρπούς, σπόρους ή αβοκάντο και τελειώστε με μια σάλτσα που θα τα «δέσει» όλα. Και δεν του λείπει τίποτα!

Call Now Button