Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κρέας και πανδημίες: πώς σχετίζονται

Όλος ο πλανήτης μπήκε σε ρυθμό πανδημίας εδώ και ένα χρόνο και έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι οι ιοί, η εξάπλωσή τους και η αντιμετώπισή τους δεν είναι απλή υπόθεση και κοστίζει ζωές. Θα μπορούσαμε άραγε να είχαμε αποφύγει αυτή την εξάπλωση; Κατά πόσο είναι στο χέρι μας να εμποδίσουμε την εμφάνισης μιας νέας πανδημίας στο μέλλον;

Μια ομάδα βρετανών γιατρών υποστήριξε ότι το τέλος της εργοστασιακής κτηνοτροφίας θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές πανδημίες όπως αυτή του Covid-19.

Μετά και την ανακάλυψη νέου στελέχους γρίπης με προοπτική πανδημίας, η διασύνδεση της κατανάλωσης κρέατος και της παγκόσμιας υγείας φαίνεται να απασχολεί όλο και περισσότερο στη συζήτηση για το αν η παγκόσμια κρίση της υγείας θα μπορούσε να αποφευχθεί στο μέλλον.

Αποδείξεις από λοιμώξεις σε ανθρώπους που εργάζονται σε σφαγεία στη βιομηχανία κτηνοτροφίας χοίρων έδειξε ότι το νέο στέλεχος της γρίπης G4 EA H1N1 εμφανίζεται πολύ συχνά σε εργάτες στην Κίνα από το 2016. Οι ερευνητές, μάλιστα, ανησυχούν ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχτεί και να διασπαρεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, οδηγώντας και πάλι σε πανδημία.

Όπως ανέφερε στο BBC και ο Καθηγητής James Wood, επικεφαλής του τμήματος Κτηνιατρικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, «η έρευνα έρχεται ως σωτήρια υπενθύμιση ότι τα ζώα και η κτηνοτροφία μπορούν να αποτελέσουν πηγή ιών, με την πιθανότητα πρόκλησης πανδημίας.

Η Dr. Gemma Newman, μάλιστα, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμός UK Plant-based Health Professionals έκανε μια δημόσια έκκληση ως μέρος της καμπάνιας “No Meat May” για τη διακοπή κατανάλωσης κρέατος και σημειώθηκε αριθμό-ρεκόρ 33 χιλιάδων εγγραφών, σε σχέση με τις 10 χιλιάδες που είχαν καταγραφεί το 2019. Απ’ όσους, μάλιστα, εγγράφηκαν, το 38% φάνηκε μέσω έρευνας ότι το έκανε λόγω ανησυχιών που αφορούν τη βιομηχανία κρέατος και ασθενειών όπως του Covid-19, με κάποιους να αναφέρουν ότι πλέον υπάρχει πολλή πληροφορία σχετικά με την εν λόγω βιομηχανία και τον συσχετισμό της με ασθένειες.

Σίγουρα είναι δύσκολο να πούμε αν η πανδημία ήταν αυτή που οδήγησε άμεσα τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν την κατανάλωση κρέατος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να κάνουν τους συσχετισμούς σε σχέση με την υγεία.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το κρέας;
Οι ζωονοσογόνες ασθένειες, όπως ο Covid-19, είναι αυτές που μπορεί να διασπαρούν από ζώα σε ανθρώπους και παγκοσμίως έχουν υπάρξει η αιτία πολλών ιστορικών επιδημιών, όπως του H1N1 και του Ebola. Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχουν λίγες αποδείξει ότι η κατανάλωση λιγότερου κρέατος μειώνει άμεσα την εμφάνιση θανατηφόρων επιδημιών.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, είναι η αυξημένη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων όπως γουρούνια, νυχτερίδες και πουλιά, κάτι το οποίο ευνοεί τη μετάδοση των ιών. Το 2016 το ίδιο πρόγραμμα αναγνώρισε αυξημένη παραβίαση στην κτηνοτροφία όσον αφορά το φυσικό οικοσύστημα, κάτι που αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ζωονοσογόνων ασθενειών, προειδοποιώντας ότι η επανάσταση της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές καταστροφικές συνέπειες.

Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, πολλοί πολιτικοί και σχολιαστές κατηγόρησαν την Κίνα για τον Covid-19, ελάχιστοι, όμως, αναφέρθηκαν στον πιο σημαντικό παράγοντα, που είναι ότι επεμβαίνουμε στα ζώα και το περιβάλλον τους. Με λίγα λόγια, η κοτοσαλάτα μας ή η πίτσα πεπερόνι μπορεί να είναι ο επόμενος κίνδυνος και η βιομηχανία του κρέατος να είναι μια ωρολογιακή βόμβα.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνουμε;
Όπως αναφέρουν και ειδικοί παγκοσμίως, ερευνητές, γιατροί, διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, επαγγελματίες υγείας, είναι επιτακτική ανάγκη να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον πλανήτη. Μια ισορροπημένη plant-based διατροφή συνδέεται με μερικούς από τους χαμηλότερους δείκτες χρόνιων ασθενειών και με μακροζωία. Μην ξεχνάτε ότι περισσότερο από το 90% του κρέατος που καταναλώνουμε, όπως αναφέρει και η Σύμβουλος Αιματολόγος και Διευθύντρια των UK Plant-based Health Professionals, Δρ. Shireen Kassam, παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για πιθανές επιδημίες και πανδημίες. Συν τοις άλλοις, απαιτείται εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών που συμβάλλει σε δραματική αύξηση λοιμώξεων ανθεκτικών στην αντιβίωση, οι οποίες επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Η αποφυγή του κρέατος είναι πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας. H ισορροπημένη plant-based διατροφή είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι σχετίζεται με τους χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών και με μια μακρά ζωή με υγεία. Δοκιμάστε το!

 

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button