Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ο τέλειος χορτοφαγικός μουσακάς

Από τότε που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη χορτοφαγία, η μαγειρική για εμάς έγινε διασκέδαση και η πρόκληση ήταν να καταφέρουμε να «πειράξουμε» τα φαγητά που αρέσουν στον μικρό μας Γιώργο αλλά και σε εμάς, μετατρέποντάς τα σε χορτοφαγικά, χωρίς να χάσουν από την αρχική τους γεύση. Φυσικά εδώ η μαμά Ματίνα (όχι, δεν είναι χορτοφάγος αλλά υποστηρίζει την επιλογή μας με έμπνευση) έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της. Η συνταγή του προτεινόμενου μουσακά με απλά, φρέσκα χορτοφαγικά υλικά και με βιολογικό κιμά σόγιας, που περίτεχνα εμπλούτισε με όλων των ειδών μπαχαρικά, δεν είχε καμία απολύτως διαφορά με τον παραδοσιακό μουσακά. Ετσι, το κυριακάτικο τραπέζι μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά για χορτοφαγικό μουσακά για 6 άτομα

Για τη βάση (εάν δεν έχετε όλα τα παρακάτω υλικά βάλτε ό,τι μπαχαρικό σκεφτείτε. Ο κιμάς σόγιας θέλει απλά ποικιλία για να πάρει γεύση)

4 μεσαίες πατάτες

3 μελιτζάνες

Για τον κιμά

½ έτοιμο σακουλάκι κιμά σόγιας (τον μουλιάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις και στραγγίζετε πολύ πολύ καλά, σχεδόν τον στίβετε με το χέρι)

½ κγ μοσχοκάρυδο

Αλάτι, πιπέρι

½ κγ γλυκιά πάπρικα

1/3 κγ καυτερή πάπρικα

½ κγ κουρκουμά

¼ κγ κάρι

¼ κγ τζίτνζερ σε σκόνη

½ κγ κανέλα

2 μπαχάρια

Λίγο βασιλικό

1 κρεμμύδι

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

400 ml φρέσκια σάλτσα ντομάτας

Για την μπεσαμέλ

500-600 ml γάλα αμυγδάλου

3-4 κσ κορν φλαουρ

½ κγ μοσχοκάρυδο

1κσ vegan βούτυρο ή μαργαρίνη με βάση το ελαιόλαδο σε θερμοκρασία δωματίου

40-50 γρ τυρί καρύδας ή κατσικίσιο τυρί

Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Για τη βάση

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180οC.

Κόψτε σε πολύ λεπτές ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Ραντίστε τες με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μια ωραία ιδέα είναι ελαιόλαδο με άρωμα δενδρολίβανου: ρίξτε μέσα στο μπουκάλι με το ελαιόλαδο δενδρολίβανο και αφήστε το για μία εβδομάδα περίπου).

Ψήστε τες σε λαδόκολλα. Μόλις ροδοκοκκινίσουν βγάλτε τες από το φούρνο.

Για τον κιμά σόγιας

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Ρίξτε επίσης τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους.

Στη συνέχεια ρίξτε τον κιμά σόγιας και ανακατέψτε. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώστε. Αφήστε για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλό σημείο βρασμού (5-6) μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Για την μπεσαμέλ

Σε ένα μπόλ προσθέστε κρύο γάλα μαζί με το κορν φλάουρ και ανακατέψτε πολύ καλά με ένα σύρμα (για να μην κάνει σβόλους). Στη συνέχεια ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι μαζί με το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνετε να πάρει βράση φροντίζοντας να ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα.

Μόλις πήξει το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη μαργαρίνη και ανακατεύετε.

Σε ένα ταψί κάνετε μια στρώση πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κιμά και μια στρώση μπεσαμέλ. Ολοκληρώνετε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία 180 βαθμούς C. Σερβίρετε σε ένα όμορφο πιατο!

Tip

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μπαλσάμικο ή ακατέργαστη ζάχαρη για να μειώσετε την οξύτητα της σάλτσας ντομάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button