5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον μεταβολισμό σας

Γνωρίζετε τι μισεί ο μεταβολισμός σας; Ξέρετε ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος να τον ενισχύσετε; Οι παρακάτω πληροφορίες αν και δεν είναι τόσο γνωστές είναι ωστόσο ιδιαίτερα χρήσιμες.

Μπορείτε να τον ενισχύσετε με... νερό

Ο οργανισμός έχει ανάγκη περίπου 2lt νερό καθημερινά που μπορεί να τα προσλάβει από διάφορα ροφήματα και τροφές. Το νερό δε μας ξεδιψάει μόνο αλλά ενεργοποιεί και το μεταβολισμό μας. Επιστήμονες από την Γερμανία διαπίστωσαν ότι πίνοντας 2 ποτήρια κρύο νερό καθημερινά αυξάνουν το μεταβολισμό κατά 30% για 1,5 ώρα. Το νερό όχι μόνο δε μας «φορτώνει» με θερμίδες λοιπόν αλλά μας βοηθάει και να τις κάψουμε. Καταναλώστε από σήμερα 8 ποτήρια νερό καθημερινά πίνοντας τα 2-3 ποτήρια κρύο νερό πριν από το γεύμα σας ή προτού καταναλώσετε κάποιο σνακ.

Το ύψος σας και η θερμοκρασία μπορεί να τον αλλάξουν!

Χρησιμοποιώντας τη λέξη «μεταβολισμό» εννοούμε στην πραγματικότητα το μεταβολικό ρυθμό δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας «καίει» θερμίδες. Ο ρυθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν. Οι παράγοντες αυτοί ποικίλουν. Η μυϊκή μάζα και η μάζα του σώματός, το ύψος, το στρες, οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και η φάση της ανάπτυξης συγκαταλέγονται στις καταστάσεις εκείνες που μπορούν να τον επηρεάσουν. Επιπλέον ο μεταβολισμός μπορεί να επηρεαστεί και από κάποιες περιστασιακές καταστάσεις όπως ο πυρετός.

Ορισμένα ροφήματα μπορεί να τον «τρελάνουν»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ορισμένα αναψυκτικά μπορεί να δυσκολέψουν τις προσπάθειες σας για αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλή ζάχαρη μπορεί να «τρελάνουν» το μεταβολισμό σύμφωνα με έρευνα. Η καθημερινή κατανάλωσή αναψυκτικών με ζάχαρη, ακόμη και για ένα μήνα, μπορεί να επιφέρει μόνιμες αλλαγές στο μεταβολισμό με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους. Οι αλλαγές αυτές πιθανώς οφείλονται στο ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας κάνει καύσεις. Συγκεκριμένα οι μύες «μαθαίνουν» να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως καύσιμη ύλη αντί του λίπους, που καίει φυσιολογικά. Αυτό είναι πιθανό να έχει ως επίπτωση να μην μπορεί κάποιος να αδυνατίσει εύκολα. Ακόμη η αλλαγή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε διαβήτη τύπου 2. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε μελέτη ειδικών από την Σχολή Αθλητισμού, Υγείας & Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bangor, στη Βρετανία. Οι ειδικοί ωστόσο παραδέχονται πως η μελέτη ήταν περιορισμένη ενώ συμμετείχαν λίγα άτομα σε αυτή.

Αν έχετε μυς θα λειτουργεί πιο εντατικά

Το «κλειδί» για να έχετε ταχύτερο μεταβολισμό είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματός σας σε σχέση με το λίπος. Γιατί; Επειδή το μυϊκό μας σύστημα καίει πιο πολλές θερμίδες σε σχέση με το λιπώδη ιστό. Αυτό μάλιστα δεν συμβαίνει μόνο όταν γυμναζόμαστε αλλά και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Για να ενισχύσετε επομένως το μεταβολικό σας ρυθμό, είναι σημαντικό να δυναμώσετε τους μυς σας και να ενισχύσετε το μυϊκό σας σύστημα. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε κάνοντας ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ο μεταβολισμός σας αντιπαθεί το θόρυβο

Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, οι επιπτώσεις που έχει ο θόρυβος και η ηχορύπανση δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία μας, αλλά μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις και στο σωματικό μας βάρος! Εκτός από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο θόρυβος στα αυτιά μας, μπορεί επίσης να ανεβάσει τη χοληστερίνη μας και να διαταράξει το μεταβολισμό μας, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα ευρήματα ορισμένων μελετών.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία