Για όλα φταίει η γλουτένη?

Τι ακριβώς είναι η γλουτένη; Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε δυσανεξία; Υπάρχει πράγματι λόγος να την αποφεύγετε; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η κατάλληλη αντιμετώπιση; Σε ποια τρόφιμα... κρύβεται; Μάθετε όλες τις αξιόπιστες απαντήσεις και... ξεφουσκώστε!

Τι ακριβώς είναι

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και άλλα δημητριακά. Ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, πλιγούρι και πολλές άλλες τροφές μπορεί να περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία. Ορισμένα άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) με αποτέλεσμα η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών να τους προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις.

Αν έχετε δυσανεξία

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται συνήθως σε άτομα με κοιλιοκάκη περιλαμβάνουν:
Τυμπανισμό (φούσκωμα)
Διάρροια
Αίσθημα κόπωσης
Δερματικές εκδηλώσεις π.χ. εξανθήματα ή φαγούρα στο δέρμα
Αναιμία (κυρίως σε παιδιά)

Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα που έχουν δυσανεξία επιφέρει επίσης ερεθισμό στα τοιχώματα του εντέρου και πρέπει να αποφεύγεται. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης μακροπρόθεσμα και άλλων σοβαρότερων προβλημάτων υγείας (π.χ. οστεοπόρωση ή καρκίνο του εντέρου).

Πώς γίνεται η διάγνωση

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέραμε απευθυνθείτε σε ειδικό ο οποίος θα σας προτείνει να κάνετε εξέταση αίματος (εξέταση αντισωμάτων) για να διαπιστώσετε αν έχετε όντως πρόβλημα δυσανεξίας στη γλουτένη. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει θετικό μπορεί να χρειαστούν και άλλες εξετάσεις (π.χ. γαστροσκόπηση)

Προσοχή στη μόδα!

Τελευταία είναι της μόδας τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Μάλιστα πολλοί «ειδικοί» υποστηρίζουν ότι με κάποια τεστ μπορούμε να μάθουμε αν οι τροφές που περιέχουν γλουτένη μας παχαίνουν και προτείνουν να απέχουμε από αυτή ώστε να χάσουμε τα περιττά κιλά. Αν, ωστόσο, δεν έχετε όντως δυσανεξία δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αποκλείετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας παρόλο που υπάρχει αυτή η τάση. Στην περίπτωση που την αποφεύγετε χωρίς πραγματικό λόγο υπάρχει ο κίνδυνος να στερηθείτε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα με γλουτένη με αποτέλεσμα να σας λείψουν βιταμίνες και μέταλλα.

Τα προϊόντα ζέας περιέχουν γλουτένη;

Πολλοί προτιμούν τα προϊόντα ζέας με το σκεπτικό ότι είναι ελεύθερα γλουτένης. Στην πραγματικότητα, όμως, τα προϊόντα αυτά περιέχουν γλουτένη, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Αν και η περιεκτικότητα τους σε γλουτενη είναι σχετικά χαμηλή δεν είναι ωστόσο αμελητέα. Για κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη ωστόσο, ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να του προκαλέσουν ερεθισμό στο πεπτικό του σύστημα.   Pin it
Instagram
 

Λίγα Λόγια

Το διαιτολογικό γραφείο στον Πειραιά διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (με ιατρική συσκευή για μέτρηση μεταβολισμού - MedGem) και τα διατροφικά προγράμματα που παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι απολύτως εξειδικευμένα, έπειτα από προσεκτική λήψη ιατρικού και διατροφικού ιστορικού, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το προφίλ του.

Facebook

Twitter Feeds

Επικοινωνία